Šortky, kraťasy nebo bermudy. Znáte pravidla jejich nošení? Seznamte se, abyste si neuřízli pořádnou ostudu!

Šortky. Kdo by je v létě nechtěl nosit? Jsou módní, praktické a pohodlné. Jak to, že v nich někteří vypadají komicky, zatímco jiným až nebezpečně sednou? Takhle málo stačí, abyste i vy byli za šašky!

Šortky a pravidla jejich nošení

Málokterý kus oblečení v parných dnech oceníte víc. Taky je tak milujete? A patříte k těm, kdo je umí nosit? Jestli ano, určitě znáte tahle pravidla jejich nošení.

Na délce záleží

Délka je jedním z nejdůležitějších (ne-li nejdůležitějších) faktorů, které se s kraťasy pojí. V ideálním případě by i ty vaše měly mít stanoviště mezi jedním až třemi centimetry nad kolenem. (Pouze ve východní Evropě mají pocit, že čím méně látky, tím lépe.) Kterýkoli kratší kousek vůči uvedeným hodnotám však působě vulgárně, nevhodně a nespolečensky. Nechcete snad vypadat jako Paľo Habera v roce 1996! Tohle sám zpěvák zveřejnil na sociální síti!

Velká voda za dveřmi. Zdroj: Instagram

Výjimkou jsou pouze atletické šortky. Ty kratší být mohou, protože slouží danému účelu a umožňují volný pohyb. To vás ale nemusí zajímat, pokud zrovna nestojíte na stadionu a nehodláte se vydat na běžecký maraton.

Střih není jen výmyslem návrhářů

Je důležité si uvědomit, že kraťasy, v porovnání s kalhotami, přidávají na objemu v horní části nohou. Je to kvůli tomu, že spodní část těla zůstává obnažená, takže při celkovém pohledu se může zdát, že v oblasti stehen máte pár kilo navíc. Tomu se dá zabránit tak, že si budete vybírat střihy ulehčující přechod mezi šortkami a holou nohou. V tomto směru se osvědčují spíš upnutější kousky. Ale s rozumem. Na těle „přicucnuté“ kraťasy zvýrazní vaše intimní partie, což se ani v létě nenosí.

Lemy pomáhají odpoutat pozornost

Vaše nohy jsou jako tyčky. Co pomůže? Pár záhybů na lemu šortek. Jakýkoli podobný přidaný prvek odpoutává pozornost od hubené spodní části těla, zatímco absence kreativní povrchové úpravy na kuřecí pařátky obvykle spíš poukazuje. Pokud jsou vaše nohy samý sval, spíš vybírejte mezi těmi šortkami, které skládací lemy nemají. V kombinaci s vypracovanými lýtky a stehny vám takové budou sedět mnohem víc.

Ponožky jsou zlo

Při nošení šortek platí jedno nepsané pravidlo. Nenoste okem viditelné ponožky. Je to zapomenuté, nevkusné, a taky si tímhle krokem maříte šanci na seznámení. Výmluvy, že „do těchto bot se prostě nedá normálně nazout bez kusu kvalitní bavlny“, si nechte pro někoho jiného. Tak vyměňte boty! Nebo snad patříte do kategorie dětí jedna až deset let? Mimochodem, s mokasínami vedle nešlápnete, stejně jako s plátěnými teniskami. Na druhou stranu, žabky uplatníte u moře, ne při procházce po Václaváku.

To, co je nahoře, se počítá

Polokošile s krátkým rukávem jsou bezpečnou sázkou na jistotu, protože jejich zkrácený design dobře spolupracuje s tím, co máte pod pasem. Obecně platí, že košile se do šortek mohou, ale taky nemusí, zastrkávat. První varianta se volí spíš pro formálnější příležitosti, ta druhá je spojována s uvolněností a volným časem. Když už jsme u těch společenských norem, vždy byste kraťasy měli nosit ve správném prostředí. Odpovídat musí okolní teplota i místo. Pokud se chystáte na zmíněnou formální akci, jsou doopravdy nutné dlouhé kalhoty, sorry.

Barva dost ovlivňuje celkový vzhled

Cokoli od černé po šedou nebo tmavě hnědou se považuje za formální. Jakmile začnete přidávat červenou, zelenou nebo třeba oranžovou, zvyšuje se neformálnost tohoto typicky letního kousku oblečení. Nedá se říct, že by něco z toho bylo špatně, opět je však nutné přihlédnout k akci, na kterou kraťasy obléknete.

Ostatně, třeba takové safari kraťasy s bočními kapsami jsou skvělé pro pěší turistiku nebo do práce. Na rande ani do kina už vhodné nejsou. Bermudy zase vytáhněte pouze na dovolenou. A jestli vás zajímá, co nikdy nevyjde z módy, tak je to khaki, bílá, námořnická modrá a olivová. Uvedené odstíny patří mezi nepoužívanější barvy mezi pánskými šortkami.

A kam nosíte kraťasy právě vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přísní hipsteři, kteří to už přehnali. Zvláštní móda!

Toaletní voda vs kolínská. Jaký je v tom rozdíl? Rozhoduje koncentrace i další faktory. Máte v tom jasno?