Recepty proti kocovině. Potraviny a jídla, která vám pomohou snadněji překonat následky bouřlivé noci

Nadměrné pití alkoholu má vedlejší efekt, který se projeví až po probuzení. Kocovina dokáže být pěkně nepříjemná a jak stárneme, bývá její průběh ještě horší. Co si dát k jídlu, až následující den vstanete z postele? Jaké potraviny pomohou v boji proti kocovině?

Recepty proti kocovině. Jídla, která vám pomohou překonat následky pití

Nejlepší lék proti kocovině: topinka s medem

Kocovina je způsobena faktem, že se alkohol v těle přeměňuje na acetaldehyd. Tohle nám dobře nedělá, ale existuje na to protilátka: fruktóza. Ta dokáže toxický acetaldehyd přeměnit na neškodnou kyselinu octovou, se kterou si naše tělo poradí naprosto přirozeně. Jednoduše ji spálí bez doprovodných vedlejších efektů. Nejsnadnější přístup k fruktóze u vás v kuchyni? Med! Právě ten je nový vítěz mezi potravinami, které pomáhají proti kocovině. Namažte si ho ráno na pár krajíců chleba a uvidíte, že se vám přilepší.

Banány jsou klasika

Skvělá věc je banán. Jeho pomoc oceníte hned z několika důvodů. Hned ta první je, že se snadno jí a přitom pěkně zasytí. Banány obsahují také slušný podíl fruktózy, ale mají v sobě hlavně draslík a hořčík, což jsou látky, které nám po nadměrném pití alkoholu chybí. Slupnout dva banány zabere jen chvilku a máte za sebou další krok, jak neutralizovat kocovinu.

Ovesná kaše je ideálním spojencem proti kocovině

Připravit si můžete i ovesnou kaši, kterou stačí jednoduše zalít horkou vodou. Pokud nejste ve stavu, kdy by se vám chtělo něco složitě připravovat, je tohle dobrá možnost. Ovesná kaše obsahuje hořčík, vápník nebo železo, které se tělu po pití alkoholu nedostává. Navíc pěkně uklidní žaludek.

Recepty proti kocovině. Jídla, která vám pomohou překonat následky pití

zdroj: 123RF.com

Recept ze staré školy: připravte si vývar

Starý dobrý vývar je také pomocník v boji proti kocovině. Je v podstatě jedno, jestli budete konzumovat kuřecí, hovězí nebo zeleninový. Dostanete do sebe tolik potřebné tekutiny, sodík a vše navíc lehce strávíte. To jsou přesně parametry, kterých se chcete držet, když potřebujete odbourat alkohol.

Česneková polévka je mýtus

Často se traduje, že proti kocovině pomáhá česneková polévka. Tahle rada se sice opisuje stále dokola, ale v podstatě nemá česnek žádný podíl na tom, že by urychlil odbourávání následku požívání alkoholu. Nepomůže ani pocitově, takže se žádné „vypalování“ česnekem nekoná. Pokud vám přijde, že se po česnečce cítíte lépe, je to prostým faktem, že jste do dehydrovaného těla doplnili tekutiny. Obecně takhle pomůže jakákoli polévka, takže jděte do zmíněného vývaru.

Smažená jídla nejezte

Další oblíbenou radou jsou tučná a smažená jídla. Ani tohle nemá žádné opodstatnění. Naopak, tučné pokrmy zbytečně zatěžují žaludek, který je zrovna v tuhle chvíli křehký. Jíst maso má smysl, ale rozhodně ne smažené. Ideální jsou ryby. Trošku puritánsky se hodí dodat, že smažená jídla nejsou ideální ani v jakémkoli jiném případě.

Recepty proti kocovině. Jídla, která vám pomohou překonat následky pití

zdroj: 123RF.com

Pijte vodu a mátový čaj. Kávě se vyhněte

Hlavně musíte pít. Alkohol je silné diuretikum a tekutiny z těla po něm mizí rychle, takže byste do sebe měli obrátit pár sklenic vody. Ta je úplně nejvhodnější, slazené nápoje s bublinkami nechte na jindy. Další skvělou variantou jsou mátové nebo zelené čaje, které zklidní rozbouřený žaludek a případný efekt pálení žáhy. A co káva? Možná jste slyšeli, že tělo dehydruje a zbavuje tekutin, ale tohle už bylo vyvráceno. I tak jí ale nepijte, protože škodí něčím úplně jiným: překyseluje žaludek, což je přesně to, co se snažíte v boji proti kocovině potlačit.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kocovina a jak se jí nejúčinněji zbavit. Pokuste se její průběh alespoň urychlit! Co pomůže?

Barva drinku a kocovina spolu úzce souvisí. Co může za vaši ranní bolest hlavy a jak jí předejít