Kocovina a jak se jí nejúčinněji zbavit. Pokuste se její průběh alespoň urychlit! Co pomůže?

Večírky a oslavy s sebou nesou i jednu nepříjemnost. Pokud jste si včera večer dopřáli trochu přemíru alkoholu, může vás druhý den potrápit kocovina. Jak člověk stárne, bývá většinou horší a horší. Jak zmírnit následky nadměrného pití?

Kocovina a následky nadměrného pití

Hodně pijte. Ale vodu!

S tímhle můžete začít už během oslavy, kdy do sebe všichni obrací alkohol. Ten je silně močopudný, a v podstatě dehydruje tělo. Je třeba doplňovat tekutiny, ať nejste vysušení jako staré vosí hnízdo. Pijte vodu, nejlépe bez bublin, i když perlivá také nic nezkazí. Ideální je totiž vyhnout se slazeným nápojům, jako je cola nebo ledové čaje. Samozřejmě prospěje čaj, ten si ale nejspíš dáte až doma. No a samozřejmě druhý den ráno. Alkohol někdy způsobí pálení žáhy, tak můžete zvolit nějaký mátový nebo detoxikační.

Nelijte alkohol do prázdného žaludku

Pokud se vypravíte na kamarádovy narozeniny, které začínají v sedm, ale vy jste naposledy obědvali, určitě počítejte s tím, že se po dosednutí na místo nejdřív najíte. A pokud to nepůjde, dejte si něco cestou. Hlad není dobrý nikdy, ale začít pít nalačno je špatně. Pokud v břiše nic nemáte, působení alkoholu bude rychlejší, protože vstřebávání přes břišní stěnu nic nebrání. Schválně si to někdy vyzkoušejte. Stejně tak je dobré se pořádně nasnídat i druhý den ráno, když vás bolí hlava a na nic nemáte chuť. To, že něco pozřete, všechny následky zmírní. Dejte si ovesnou kaši, tousty, topinky nebo vajíčka, a k tomu třeba čaj.

Cukry jsou potřeba

Po pořádně vypitém večírku budete druhý den kromě dehydratace také zbaveni energie. Je potřeba nacpat něco se sacharidy. Zmíněná ovesná kaše nebo džus k snídani jsou ok, ale určitě se hodí klasika klasik: banán. Nemusíte ho připravovat a celkem zasytí. Můžete ho vzít i někam s sebou jako svačinu. Nebudeme navádět k pojídání nutelly lžičkou nebo vyzobání celé bonboniéry. Ale ano, v tenhle moment můžete doplnit potřebné cukry i takhle.

Kafe dnes vynechejte

Jste zvyklí na ranní kávičku? Pokud opravdu máte kocovinu, nedávejte si ji. Ničemu nepomůže. Káva má ve skutečnosti na stimulaci organismu pramalý vliv. Je to rozšířený mýtus, a celková doba, kdy je po kávě organismus více v pozoru, je asi dvacet minut. Jedná se o placebo efekt, který je spojený s oblíbeným rituálem. O kávě se dlouho mluvilo také ve spojení s dehydratací. Dnes se vyvrací i tohle, nic to ale nemění na tom, že káva překyseluje žaludek. Takže spíš podporuje zbytek alkoholu v krvi.

Běžte na vzduch

Kocovinu snáz vypudíte i pohybem. Pokud máte ráno budík na vstávání a musíte mastit do práce, tak máte vystaráno. Prostě musíte a snad to nějak dáte. Pokud pitka proběhla v pátek večer a dali jste tomu na frak, budete mít v sobotu dopoledne tendenci spíš polehávat. Zkuste vyrazit ven a projít se, nebo si alespoň skočte pro něco do krámu. Pohyb i vzduch venku vám udělají lépe.

Co dalšího ještě pomůže? To víme všichni, Ibalgin. Ale pamatujte, že pouze uvolní pocitu bolesti, ne její příčině. A vůbec, po alkoholu žádné prášky!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejoblíbenější jídla opilců? V každé zemi je to trochu jiné!

Co se stane s vaší myslí i tělem, pokud přestanete pít alkohol? Rozhodně vám to neuškodí, právě naopak!