Nejoblíbenější jídla opilců? V každé zemi je to trochu jiné!

Každý z nás to určitě nejméně jednou zažil. Bujarý večírek skončil, od půlnoci už nějaká doba uběhla, ale do rána daleko a na pokračování v kalbě už není sil nebo není kde. Právě v takových chvílích se přihlásí ta chuť – typická postalkoholní kombinace hladu a tělesné potřeby „kompenzovat“ otupělé chuťové pohárky a rozbouřený žaludek nějakou tou „prasárnou.“ Jaká jsou nejoblíbenější jídla opilců?

Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já se vám na něm ožeru jako prase

Snad se na nás nebude autor tohoto legendárního výroku – muzikant Olin Nejezchleba – zlobit, že jsme si ho vypůjčili coby nadpis. Ale vzhledem k tématu sedí jak prdel na hrnec. Server buzzfeed.com zveřejnil několik jídel, které si dopřávají s oblibou opilci v různých zemích světa, viz video. Je zkrátka vidět, že nejen, že se můžete opít kdekoliv na zemském povrchu, ale všude vás mohou přepadnout i následné chutě.

S Českem se vážně netrefili

Výše zmíněné video je bezesporu zajímavé – posuďte sami. Svým způsobem se dá říci, že v něčem jsou opilecké chutě podobné všude na světě. Možná s výjimkou Japonců jde téměř všude o chuťově výrazný, často pikantní pokrm, který si zejména s ohledem na tuky neklade příliš velké dietetické nároky. Alkoholem zmožené tělo zkrátka nejlépe ví, co potřebuje. Netroufám si přitom hodnotit, nakolik autoři videa zkoumali chutě opilců v jiných zemích, nicméně s tuzemskem šlápli hodně vedle. Aneb on si někdo z vás coby typický potahový pokrm dával někdy smaženou mozzarellu v housce s majonézou? Nevím ani o tom, že by se v této úpravě u nás mozarella podávala. Spíš to vypadá, že někdo z autorů při „průzkumu“ zabloudil v noci na Václavák a u stánku si spletl mozarellu s eidamem – a ani tak si rozhodně nemyslíme, že by šlo o typický český opilecký „evergreen“.

Doporučujeme norimberské klobásky s osmahlou cibulkou

Dáme vám radu na jeden zaručený recept na postalkoholní pochoutku. Je jasné, že člověk je často ve stavu, kdy vezme raději za vděk fastfoodem, který je při cestě, ale doporučujeme sebrat zbytek sil a připravit si po návratu domů něco lepšího. Před tím, než v komatu zapadnete do peřin.

Norimberské klobásky orestujte na pánvi do zlatova a zabalte do alobalu, aby vydržely teplé. Na vypečeném tuku orestujte na tenká kolečka pokrájenou cibuli a pomalu duste, až začne karamelizovat. Zlehka podlejte vínem, pokud ho doma máte, a trochou balsamikového octa. Posypte jednou lžící cukru a počkejte, až se odpaří alkohol a tekutina trochu zredukuje. Klobásky vložte do rozkrojených housek, hustě poklaďte karamelizovanou cibulkou a pokapejte medovou hořčicí (=jeden díl dijonské hořčice+jeden díl medu). Bude to chtít trochu soustředění, ale výsledek bude mňamka.

Není život opilce krásný?

Autor: red

Čeká vás třídní sraz po x letech? Tohle rozhodně nedělejte!

4 vstupenky do jiných realit. Po čem by vám mohlo být fajnově?