První pomoc při neopatrném zacházení s pyrotechnikou. Jak nezmatkovat a postarat se o poranění

Silvestr je za rohem a s ním i novoroční ohňostroje. Odpalování pyrotechniky s sebou ale nese rizika poranění, která mají v nejhorších případech i trvalé následky. Jak poskytnout první pomoc, když dojde k úrazu pyrotechnikou?

První pomoc při neopatrném zacházení s pyrotechnikou. Jak na to?

Není to nic neobvyklého. Záchranka má o silvestrovské noci plné ruce práce, která pokračuje i na Nový rok. Nehody s pyrotechnikou se zkrátka dějí a každý by měl dbát na pravidla jejího použití. Nejčastějším úrazem je popálení, které následují tržné rány. Setkat se ale můžete i s masivním krvácením. Pokud jste svědkem takového úrazu, je důležité vědět, jak rychle poskytnout první pomoc.

Jak na popáleniny

Pokud dojde k popálení, je potřeba zasažené místo ochladit. K tomu je zapotřebí studená voda. Často je prvním nápadem led, ale ten v tomhle případě vhodný není. Namražené kostky ledu by uzavřely všechny cévy, což je nežádoucí. Takže do koupelny a pod tekoucí vodu, ať už se jedná o prsty, dlaň, paži nebo třeba obličej. Popáleniny pak překryjte sterilním (právě otevřeným) obvazem. Pokud se objeví puchýř, můžete ho propíchnout a tekutinu tak odstranit, ale kůži nechte, a pak už jen čekejte na odborné ošetření.

Jak zastavit krvácení

Vážnější zranění, které způsobí krvácení, je potřeba co nejrychleji zastavit. Jak poskytnout první pomoc? Popadněte postiženého a posaďte někam stranou, nejlépe dovnitř. Zklidnění je nesmírně důležité, protože sníží systémový krevní tlak, a tím se krvácení zmírní. Dalším bezprostředním krokem je zvednout paži nad hlavu. Právě horní končetiny bývají zasažené nejčastěji a ruka nad hlavou také krvácení zpomalí. Současně s tím je ale nutné ránu překrýt sterilním obvazem, silně postižené místo stlačit a držet, pokud možno co nejdéle. Pokud mezitím nepřijela Záchranná zdravotnická služba nebo jste se nepřesunuli na pohotovost, můžete po úvaze přejít k přiložení dalšího obvazu a ovinutí. Pokud obvaz prosakuje, vložte mezi ránu a zabalení celý jeden nerozvinutý obvaz.

První pomoc při neopatrném zacházení s pyrotechnikou. Jak na to?

zdroj: 123RF.com

Nejhorší varianta: ztrátové zranění

I to se může stát. Pyrotechnika může při špatném zacházení způsobit tak závažné poškození zasaženého místa, že je nutné ho amputovat. Nejčastěji se jedná o prsty, které jsou při manipulaci se zábavní pyrotechnikou ohroženy nejvíce. K amputaci pak dochází většinou pod dohledem odborníků, kteří podle rozsahu zranění udělají rozhodnutí, zda je nebo není možné část těla zachránit. Problém s pyrotechnikou totiž je, že způsobuje zranění potrháním, nikoli čistá a pravidelná, jako když se říznete o nůž. Ztrátové zranění se může stát v extrémních případech stát přímo na místě: v takovém případě přichází na řadu vše, co najdete v mrazáku. Prst vložte do igelitového sáčku spolu s dalším sáčkem, do kterého dejte led nebo mraženou zeleninu. Zvýšíte tak šanci lékařů vrátit ho na jeho původní místo.

Neodpálené nesbírat!

První pomoc znamená hlavně nezmatkovat, zastavit krvácení a okamžitě přivolat pomoc. Při zacházení se zábavní pyrotechnikou je pak nejdůležitější mít na paměti jedno: nikdy neberte neodpálené nebo doutnající kusy pyrotechniky do ruky. Právě to bývá častým zdrojem nehezkých vzpomínek na Silvestra.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zábavní pyrotechnika a její kategorie. Jak se v nich vyznat, kde nakupovat a na co si dát pozor při odpalování?

Netradiční oslavy Vánoc. Kde jedí na Štědrý večer páva a dárky naděluje kůň?