Toto voňavka nespraví: 7 snadných tipů, jak snížit tělesný zápach

Pokud vás znepokojuje váš tělesný pach, nemusíte to řešit jen velkou dávkou voňavky nebo deodorantu. Existují přirozené způsoby, jak se můžete tělesného zápachu zbavit nebo ho přinejmenším zmírnit. Jde o problém, který trápí mnoho mužů, a proto si představíme 7 snadných způsobů, jak můžete s tělesným zápachem bojovat. Pro dosažení optimálních výsledků můžete v závislosti na vašich konkrétních potřebách kombinovat 2 nebo více řešení.

Zápach

1. Tělesný zápach vyřeší prodyšné látky nebo nátělník pod oblečením

Přírodní a prodyšné látky jako bavlna nebo bambus mohou pomoci zbavit se tělesného pachu. Syntetické materiály, jako je polyester a umělé hedvábí, na druhé straně vytlačují vlhkost a bakterie ven, čímž vytvářejí znatelnější zápach a stopy po potu. Nošení bavlněného trička nebo nátělníku je skvělý způsob, jak přirozeně zabránit tělesnému pachu. Tílka přidávají další vrstvu absorpce, která zadržuje vlhkost a snižuje tělesný zápach.

 

2. Umyjte se zcela přírodním antibakteriálním mýdlem

Když se bakterie na vaší pokožce mísí s potem, vytváří nápadnou vůni, kterou znáte jako tělesný pach. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit tělesného pachu, je zaútočit na zdroj, tedy na bakterie.

Abyste zůstali čistí a svěží, umyjte se antibakteriálním mýdlem. Některá mýdla obsahují potenciálně škodlivé chemikálie jako triclosan Pokud máte obavy z chemikálií ve spotřebitelských produktech pro tělo, zůstaňte u mýdel a tělových mycích přípravků s čistě přírodními přísadami.

Hledejte přísady jako tea tree olej, oregano, máta peprná a eukalyptus. Tyto přírodní látky mají vlastnosti bojující proti zápachu a bakteriím, které vám pomohou v boji proti tělesnému zápachu.

tělesný zápach

Jak na tělesný zápach?
zdroj: Pixabay.com

3. Vždy se důkladně osušte

Bakteriím se daří ve vlhku. Pokud jste náchylní k tělesnému pachu, buďte opatrní po koupání, sprchování nebo plavání. Před oblékáním se zcela osušte ručníkem a buďte zvlášť opatrní, abyste vysušili místa, kde se více potíte, například v podpaží.

4. Používejte probiotický deodorant

Možná jste slyšeli o probiotikách pro zdraví střev. Věděli jste ale, že jsou důležité i pro vaši pleť?Probiotika jsou dobré bakterie, které inhibují růst špatných bakterií. Udržování harmonického prostředí na pokožce je klíčem k tomu, abyste se zbavili tělesného pachu.

5. Starejte se správně o své prádlo

Pokud se snažíte zbavit tělesného pachu, zkuste aktualizovat své praní pomocí těchto tipů:

Propocené oblečení vyperte co nejdříve: Nedovolte, aby pot prosákl do látky, jinak budete mít potíže s odstraňováním zápachu z oblečení.

Perte oblečení naruby: Prací prostředek lépe odstraní pot a zápach zevnitř košil.

Přidejte 1 šálek octa do cyklu praní: Chcete-li se zbavit nepříjemných pachů, přidejte do náplně ocet. Můžete také nahradit ocet 1 šálkem jedlé sody (ale nekombinujte je).

Vyhněte se sušičce: Teplé, zatuchlé sušičky mohou zhoršit zápach vašeho oblečení tím, že ho ještě více zapékají. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků, zkuste oblečení sušit na vzduchu nebo na šňůře.

6. Používejte jablečný ocet, citronovou šťávu nebo vilín

Odstraňte tělesný pach přirozeným způsobem politím nebo umytím postižených míst jablečným octem, citronovou šťávou nebo vilínem. Tyto prostředky mají antiseptické vlastnosti, které zabíjejí bakterie a vyrovnávají hladinu pH vaší pokožky. Pomocí vatového tamponu naneste jablečný ocet nebo vilín na podpaží (nebo jakákoli místa náchylná k zápachu) a poté opláchněte studenou vodou. Nebo si potřete půlkou citronu podpaží nebo jiná místa náchylná k zápachu a opláchněte. Pokud máte citlivou pokožku, můžete smíchat stejné díly citronové šťávy a vody. Namočte vatový tampon do roztoku a naneste na pokožku. Tyto přípravky aplikujte pouze na čistou, suchou pokožku a vyhněte se případným řezným ranám, škrábancům nebo popáleninám.

7. Hlídejte, co jíte

Vaše strava ovlivňuje pach vašeho těla, k lepšímu i k horšímu. Snažte se konzumovat více ovoce a nesirnaté zeleniny, bylin, jogurtů, kefíru, kombuchy a čerstvého kysaného zelí. Naopak omezte potraviny s česnekem a cibulí, kořeněná jídla, zpracované potraviny, sirnatou zeleninu, kofein a alkohol.

Mohlo by se vám hodit:

Pocení rovná se cvičení a spalování a… co když se málo potíte?

Řešení, která problém zhoršují. Proč nedoporučujeme utírání potu, dezinfekční gel na ruce nebo opakované použití PET lahve