Pocení rovná se cvičení a spalování a… co když se málo potíte?

Ať už vás k pravidelné fyzické aktivitě motivovala touha po velkých svalech nebo naopak snaha zhubnout nějaké to kilo navíc, možná jste s překvapením zjistili, že přestože do cvičení dáváte maximum a občas máte pocit, že snad vypustíte duši, málo se potíte. Znamená to ale vždy problém?

pocení

Každý z nás moc dobře víme, jak je pocení pro tělo důležité. Funguje jako skvělé ochlazení organismu a dokáže vylučovat odpadní látky. Bez jeho přítomnosti by dříve či později bylo naše tělo patřičně zanesené, také by došlo k jeho znatelnému přehřátí. Ač nám někdy potní koláče dokážou vykreslit zoufalé výrazy ve tváři, nutno zmínit, že pocení je pro náš život velmi důležité.

Samozřejmě mluvíme o zdravém pocení. Přehnané vylučování potu může být důsledkem nějakého onemocnění. A právě pocení je neodmyslitelně spjaté také s větším spalováním tělesného tuku. Už odmala jsme zasvěceni v tom, že čím mokřejší triko si z posilovny odneseme, tím větší porci tuku jsme tam také nechali (i když i to je jenom mýtus, který si rozklíčujeme o kousek níže). Jenže, co když se potíte o něco méně, než váš potem zlitý parťák? Mrkněte, jak to s tím pocením vlastně je.

Každý se potíme trochu jinak

Nikdo nejsme jak přes kopírák. A tohle platí zcela ve všem. I v pocení. Zatímco jeden týpek by po hoďce tréninku pomalu mohl vytírat podlahu, druhý je na tom v porovnání o mnoho lépe. Je to tak. Každý se potí zcela v jiné intenzitě, o čemž rozhoduje nejen skladba potních žláz, ale také řada dalších faktorů. Jmenujme třeba aktuální tělesnou váhu, fyzickou zdatnost, věk či genetiku. Není proto dobré se v tomto ohledu spoléhat na jakési škatulkování nebo na srovnávání se s tabulkami. Přesto ale existuje pár důvodů, které mohou být příčinou, proč se právě vy o něco méně potíte. Podívejte se na ty nejčastější:

pocení

Na váze záleží. (foto: 123RF)

Vaše váha

Ale v tom dobrém slova smyslu. Je totiž rozdíl, pokud se potí člověk se sto padesáti kily nebo chlap s mnohem menší hmotností. Je to ostatně logické. Muž s více kilogramy totiž pro určitý pohyb spotřebovává více energie, více se zahřívá, proto také dochází k větší míře pocení. A naopak čím menší váhu máte, tím tělo vydává energie o něco méně, a tedy se také méně potí.

Vaše trénovanost

Velkou roli z hlediska pocení hraje také trénovanost. Pokud jste právě ve fázi, kdy už delší dobu jedete stereotypní sety cvičení, vaše tělo si jednoduše zvykne. Méně se potíte, můžete také postřehnout, že vaše váha se zastavila na jednom místě. Vaše zátěž je v porovnání s vaší fyzickou zdatností už poměrně mírná, proto, pokud chcete opět povzbudit metabolismus, je vhodné zátěž zvýšit. Úměrné pocení by se pak mělo dostavit takřka na počkání. 

Vaše strava

Nemalý podíl na pocení má také strava a pokud se potíte méně, je velmi pravděpodobné, že ve svém jídelníčku přijímáte převážnou část potravin, které mají spíše chladivý efekt pro organismus. Například pálivé papričky, zázvor a další pikantní, ve svém jádru spíše hřejivé potraviny, mají za následek vyšší sklony k pocení. Tělo totiž zahřívají a pokud navíc dojde k tělesné aktivitě, vylučování potu se podstatně zvýší. Opakem pro hřejivé potraviny je třeba okurka, meloun a další. Ty naopak podporují chlazení organismu.

Je pocení důležité pro spalování tuku?

Přestože pot jako takový snad nikdo úplně nemá v lásce, jeho nepřítomnost nás začne trochu trápit zejména v momentě, kdy se věnujeme cvičení. A pokud se potíme málo nebo zcela zanedbatelně, pochopitelně to v nás vyvolá určité obavy. Můžete mít totiž dojem, že takhle vlastně nic nespálíte a kila nepůjdou dolů. S pocením a následným shazováním kil je to ale trochu jinak.

Předně je důležité říct, že vaše tělo se nepotí za účelem spalování kalorií, ale z důvodu, aby vás ochránilo před přehřátím. Samotné cvičení přímo nestimuluje pocení. Cvičení spíše spouští zvýšení vnitřní teploty, která tělu vyšle signál, že je čas se potit, aby došlo k žádoucímu ochlazení. Pocení tedy samo o sobě v podstatě neovlivňuje, kolik kalorií spálíte. Určitou energii sice tělo musí vydat, aby se voda pohybovala v potních žlázách, ovšem ne tolik, aby došlo k hubnutí. Během pocení tedy neztrácíte tuky, ale pouze vodu. 

Fyzická aktivita obecně spaluje tuky a čím intenzivněji používáte velké svalové skupiny, tím více kalorií tělo využije – a tím více tepla (a potu) následně vytvoří. Pokud se ale potíte méně, neznamená to, že jste si pořádně nezacvičili, nespálili kalorie a nevybudovali svalovou hmotu. Znamená to jen tedy, že se vaše tělesná teplota nezvýšila natolik, aby došlo k pocení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Plavání: Co vše je potřeba vědět a na co si dát pozor

Šílené sporty: Rychlostní lyžování plné adrenalinu