Plavání: Co vše je potřeba vědět a na co si dát pozor

Chcete se opětovně navrátit do formy a přemýšlíte, jakou sportovní aktivitu k tomuto účelu využijete? Nabízí se běh, ale také plavání. Plavecké stadiony konečně hlásí otevřeno, a tak si stačí sbalit plavky a skočit do vody. Jen tedy mějte na paměti několik věcí, které je třeba o plavání vědět, aby byl hubnoucí i zdravotní efekt takový, jaký požadujete.

plavání

O tom, jaké plavky jsou pro plavání vhodné, si povíme jindy. Tento sport je především individuální záležitostí a na otázku týkající se ideálního úboru se odpovědi značně rozchází. Každý člověk volí takové, které jsou mu nejpohodlnější a v nichž se cítí nejlépe. Dámy zpravidla jednodílné plavky, které hezky drží na těle a nesklouzávají, pánové zase upnutější šortky krátkého střihu.

I před plaváním je nutná rozcvička

Co už ale není jenom o pocitu, je náležitá rozcvička. To je jeden z klíčových kroků, které vedou k dobře podanému sportovnímu výkonu. Navíc předchází vzniku úrazů nebo zatuhnutých svalů. V tomto chybují především nováčci, kteří se pod vlivem nadšení vrhají rovnou do vody. Zanedlouho je však vyhání křeče, kterým by se díky protažení vyvarovali.

Ideálně si prohřejte krční a bederní páteř, protáhněte si nohy a teprve poté se pusťte do výkonu. Platí, že tento typ rozcvičení následuje i po ukončení aktivity. Takzvaná fáze vychladnutí.

Když se plavou prsa, pozor na krční páteř

Jedním z nejčastěji využívaných plaveckých stylů jsou takzvaná prsa. Blíže je specifikovat pravděpodobně není nutné, jedná se o naprostý základ. Mnoho plavců, zejména tedy žen, se však dopouští velké chyby, která jim ruinuje krční páteř. Plavou jako pejsci čili s hlavou nad vodou, protože si nechtějí namočit vlasy. A právě na to si má dávat každý plavec vždycky pozor.

Plavání nepůjde bez namočení hlavy. Páteř i hlava by při prsou měly být v jedné rovině. Obličej ponořený do vody, hlava se zvedá vždycky jenom na nádech. K tomu všemu souměrně pracují ruce a nohy. Rukama se dělá maximální záběr, neokrádáme se o délku tempa.

Při znaku držíme tělo v jedné ose

Chybovat mohou ale i jedinci, kteří preferují plavecký styl jménem znak. Při něm je důležité držet tělo v jedné ose. Hýždě nemají padat příliš do vody. Nohy držíme rovně, přitom s nimi jemně kmitáme. Ruce se vždycky drží podél těla a zpravidla prochází kolem uší. 

Při kraulu hlídejte postavení hlavy 

Třetím plaveckým stylem, který je také velice oblíbený, je kraul. A stejně jako při zmiňovaných dvou, i zde můžeme chybovat. Zejména klaďte důraz na postavení hlavy. Mluvíme o velice rychlém, intenzivním a poměrně náročném plaveckém stylu, který se může jevit jako nejefektivnější, ale není tomu tak. Svou efektivitou jsou jednotlivé styly poměrně na stejné úrovni, i když je každý účinný trochu jinak.

plavání

Plavání je pro každého, když ho provádíte správně. (foto: 123RF)

Pokud se rozhodnete pro kraul, ať už proto, že je vám pohodlnější nebo vás více baví, sledujte zmiňované postavení hlavy. Hlava se zvedá vždycky nad hladinu jen lehce, aby položení páteře zůstalo v přirozeném stádiu. Při kopání se nohy natahují, ruce se drží pokrčené.

Je možné při plavání zhubnout?

Zejména ti, kteří chtějí zhubnout poslední kilogramy z narozeninové oslavy nebo Vánoc, se ptají, jestli mohou plaváním zhubnout. A ano, jde to, jen je zapotřebí navštěvovat plavecké bazény alespoň třikrát týdně a i ve vodě se zapotit. V bazénu pak vydržte plavat alespoň hodinu, teprve po dvaceti až pětadvaceti minutách začíná metabolismus řádně ožívat a tělo spalovat.

Proč vlastně chodit plavat?

Možná byste chtěli plavání vyzkoušet, ale nevidíte ony důvody, proč to vlastně zkusit. Vždyť je to stereotypní a nuda, říkáte si. Jenže tato sportovní aktivita má celou řadu výhod. Předně zbytečně nezatěžuje klouby, jelikož voda nadnáší. Jedná se tedy o ideální sport pro každého nezávisle na věku, pohlaví, váze ani celkové fyzické kondici.

Při plavání se dále zapojuje kompletně celé tělo čili se posílí nejen problematická místa. Posilujete i střed těla, který je při mnoha cvičeních dost opomíjený. A nakonec nepotřebujete žádnou drahou výbavu – plavky máme doma prakticky všichni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Běh v zimě: Jde to. Ani trocha sněhu vás nezastaví

Ty nejhloupější způsoby, jak podvádět ve sportu