Běh v zimě: Jde to. Ani trocha sněhu vás nezastaví

Běh se stal zejména v době koronavirové opravdu oblíbenou sportovní aktivitou. Byl (a je) zdarma, člověk při běhání není svazovaný nejrůznějšími pravidly ani hygienickými opatřeními.

běh

A tak se možná ani nelze divit tomu, proč popularita tohoto sportu tak enormně vzrostla. A neutuchá ani teď, ovšem v chladném ročním období je třeba být na běh v zimě dobře připravený. Víte co se říká: Není špatného počasí, jen špatně oblečeného běžce.

Běhání v zimě není tabu 

Mnoho lidí se domnívá, že běh v zimě je velice nebezpečná a nezdravá aktivita. Jenže opak je pravdou, což si naštěstí druhá polovina sportovních nadšenců uvědomuje. Kvůli troše rampouchů si nemusíte dávat přestávku, jen musíte pamatovat na kvalitní oblečení. Je totiž rozdíl běhat v sedmi stupních nad nulou a v době, kdy se teplota pohybuje pod bodem mrazu. A když se k tomu přidá silný vítr nebo sněžení, jen oblečení nás dokáže udržet v teple.

3 pravidla správného oblékání při běhu v zimě 

Vrstvěte se jako cibule 

Mít vhodné oblečení ale neznamená, že si vezmete běžné funkční prádlo, co vám dřímá v šuplíku, a na to nasadíte macatou, péřovou vestu, která v jiných okamžicích slibuje nemalé teplo. Abyste byli opravdu chráněni před chladem, při oblékání buďte jako cibule – nasaďte na sebe vícero tenčích vrstev než jednu velkou, tlustou, která se míjí účinkem.  

Vrstvení při běhu má několik možností. Kupříkladu se dosáhne maximální funkčnosti a nebude nic, co by vám překáželo při pohybu. Navíc budete mít možnost jednu z vrstev sundat, pokud se během půlhodiny změní teplota a začne vám být příliš teplo (při ochlazení naopak vrstvu přidáte). 

Nepodceňujte funkční sportovní doplňky 

A sice čepici, nákrčník, rukavice, případně čelenku, pokud nejste fanoušky zmiňované čepice. Sportovní funkční doplňky jsou v zimě nepostradatelné, a to nejen ve chvíli, kdy venku panuje silný vítr nebo zmiňované sněžení.  

Když se teploty dostávají pod bod mrazu, začíná být chlad velice vlezlý a při delším pobytu venku na něj reagují prakticky všechny naše části těla. Pomocí rukavic ochráníte horní končetiny, pomocí čelenky nebo čepice zase uši, což povede k vyhnutí se nepříjemným onemocněním a omrzlinám. 

Bez pořádných bot ani nevylézejte 

Ať je léto, nebo zima, v dobrých botách je vždy prima! V zimě na nohy obouvejte pouze bezpečnou, možná až speciální obuv (platí pro dny, kdy na silnicích kraluje ledovka). Vyšší podrážka, ideálně vyvýšená a pevný materiál, který nedovolí průniku vody.

Mnozí běžci si ale místo pevnější obuvi na běh v zimě kupují takzvané nesmeky, což jsou gumové návleky vážící sotva pár gramů, ale pohyb s nimi na ledu nebo ve sněhu je díky nim jistější.  

Jste oblečení? Rozehřejte se 

Jak běhat v zimě? Oblečení máme vyřešené a jsme připraveni vyběhnout vstříc našim prvním kilometrům. A v tom se do hry dostávají další body z naší příručky, konkrétně rozehřátí se. Ne, opravdu není dobré ani zdravé vyběhnout hned, co vstanete z pohovky, na které jste trávili své poslední hodiny. Navíc doma je příjemně teplo, venku poněkud zima. Ideální proto bude „nastavit se” do provozní teploty, a to tím, že se krapet rozcvičíte a protáhnete.

Protažení před tréninkem nebo uběhnutým prvním kilometrem je klíčové. Vyhnete se tím nejen teplotnímu šoku a možnému onemocnění, ale i bolestivým úrazům. Až své tělo do zmiňované provozní teploty dostanete, teprve poté můžete vyběhnout. 

Ideální rozehřátí neznamená panák, ani vodky

Mnoho lidí začíná panákem, ale v tomto ročním období to není zrovna nejlepší volba. Nebo alespoň ne v případě, že u něj zůstáváte. Rozcvičení má být trochu rozmanitější. Vystřídejte alespoň dva až tři cviky. Kromě panáka nebo jiného poskakování vsaďte na sprint na místě.  

Pitný režim je klíčový i v zimě

A stejně jako v létě, ani v zimě nezapomínejte dostatečně pít. Je bohužel pravdou, že v chladnějším ročním období žízeň tolik nepociťujeme, což vede k menšímu příjmu tekutin. Tělo se však potí v zimě stejně jako v ostatních měsících, ne-li o trochu více, a tak se dehydratace stává nebezpečnější právě v této části roku.  

I když si nemusíte brát láhev s vodou na každodenní výklus, během dne se snažte popíjet jednu sklenici vody za druhou. Pokud se vám nepodaří vypít do večera dva až tři litry vody, před spaním chybějící množství tekutin nedohánějte, ať si neodrovnáte ledviny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ve zdravém těle zdravý duch. Když nechytnete nic v posilce

Perfektní alternativa posilovny? Cvičení doma s vlastní vahou