Proteiny! Aneb když chceš hmotu, musíš to užrat

Pokud už jste se někdy v minulosti zajímali o zdravý životní styl, potažmo o cvičení, pak jste určitě slyšeli bouřlivou debatu o proteinech. Pod tímto pojmem si představte obyčejné bílkoviny, které jsou pro lidský organismus naprosto zásadní.

proteiny

Nejenom, že proteiny ovlivňují růst svalové hmoty, ale také jsou důležité pro další biologické procesy. Nemusíte se sice věnovat profesionální kulturistice, avšak i přesto byste měli každý den přijmout doporučené množství bílkovin.

Proč jsou proteiny tak důležité?

Jak už vás možná samotné napadlo, bílkoviny patří k základním stavebním kamenům v lidském organismu. Bez dostatečného množství proteinu by totiž nemohla probíhat řada stavebních, transportních, regulačních nebo obranných procesů, takže příjem těchto látek je skutečně důležitý.

Po pozření tělo proteiny rozloží na dílčí látky, které jsou někdy nazývané jako aminokyseliny. V této podobě s nimi organismus začíná pracovat, ovšem mějte na paměti, že prakticky všechny druhy potravin obsahují různé typy aminokyselin.

Kolik bílkovin přijmout?

Alfou a omegou správného využití bílkovin je jejich vyvážený denní příjem. Extrémy v podobě nadměrného, nebo naopak zanedbaného příjmu proteinů jsou v tomto případě zcela nežádoucí. Přesto se vedou spory o to, jaká by tedy měla být doporučená denní dávka bílkovin.

Optimální denní příjem však nelze stanovit tak jednoduše, protože se liší podle pohlaví, věku a také tělesné konstituce. Platí ovšem pravidlo, že důležité bílkoviny byste měli jíst při hlavních chodech, tedy během snídaně, oběda a večeře.

Řada odborníků se shoduje na tom, že minimální příjem by měl dosahovat hranice alespoň 0,8 g proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti. Abyste se ovšem udrželi ve zdravé fyzické kondici a nepociťovali žádné zdravotní problémy, měli byste denní příjem bílkovin zvýšit na 1 gram na 1 kg hmotnosti.

Více proteinů pak běžně přijímají profesionální sportovci, těhotné a kojící ženy nebo senioři. U těchto skupin obyvatel může být denní dávka dvakrát vyšší než stanovuje optimum.

Vajíčka jako levný zdroj bílkovin

Asi si teď budete říkat, že byste rádi konzumovali větší množství bílkovin, ale vlastně pořádně neznáte žádné potraviny, v nichž jsou tyto látky obsaženy. Věřte tomu, že nemusíte chodit daleko, protože jedním z nejlepších zdrojů proteinů jsou obyčejná vajíčka. Kromě toho se v nich nachází velké množství vitamínů a minerálů. Výživoví poradci však udávají, že byste kromě bílku měli sníst také žloutek, protože právě v něm se nachází většina tělu prospěšných látek.

Řecký jogurt je skvělá snídaně

Největší problémy s příjmem bílkovin mívá většina lidí po ránu. Není však nic jednoduššího než si pořídit kvalitní řecký jogurt. V jeho 100 gramech se nachází až 10 gramů bílkovin, což rozhodně není zanedbatelné množství. Kromě toho tato potravina disponuje menším obsahem cukru a větším množstvím vápníku, který je nutný pro správný růst kostí a zubů. V kombinaci s ovocem nebo ovesnými vločkami pak řecký jogurt představuje prakticky ideální snídani.

Cottage, nejlepší ze sýrů

Většinu z vás by asi napadlo, že jedním ze skvělých zdrojů proteinů budou sýry. Premiantem v této kategorii mléčných výrobků je ovšem cottage. Díky specifickému výrobnímu procesu se od ostatních sýrů liší hrudkovitou strukturou a nízkým obsahem kalorií. I proto je cottage velmi oblíbený mezi lidmi na dietě nebo u profesionálních sportovců. Právě díky vysokému obsahu bílkovin budete mít dlouhotrvající pocit sytosti a cottage navíc potlačuje chuť na sladké.

Příjem bílkovin je důležitý nejenom u sportovců, ale také u všech ostatních lidí. Chcete-li si udržet perfektní kondici a zdravou mysl, pak se jednoznačně zaměřte na proteiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Osobní trenér: Dobrý nápad nebo špatná volba?

Podvýživa obézních a dalších 9 paradoxů moderního světa