Osobní trenér: Dobrý nápad nebo špatná volba?

Ne každý, kdo chce shodit nějaké to kilo navíc nebo získat vyrýsovanější muskulaturu, má tolik motivace, aby se jednoho dne pustil do výzvy a dosáhl vysněného cíle. Někdy zkrátka jen stěží přemlouváte sami sebe, odsouváte den, kdy se do toho konečně pustíte, na další příště. Těch situací, ve kterých se pozná snad každý chlap, je hned několik. A právě to bývá jeden z důvodů, proč nás jednoho dne napadne vyzkoušet osobního trenéra. Je to ale vždycky ta správná volba?

osobní trenér

Co se týče postavy, každý má své cíle poněkud jiné. Zatímco někdo prahne po tom, aby shodil pár kilo, další chce jen zpevnit tělo a získat větší sílu, jiný zase netouží po ničem jiném, než po pořádné porci svalů. A právě to je jedna z věcí, kterou je zapotřebí si ujasnit ještě dříve. Dřív, než na sobě začnete makat a začnete hledat toho správného trenéra, který vás ve vašem úsilí podpoří. Na co si ale dát pozor a na jaké věci se zaměřit? Osobní trenér může hodně pomoct.

Zaměřte se hlavně na odbornost

V okamžiku, kdy se vůbec poprvé začnete shánět po osobním trenérovi, je vhodné zaměřit se na opravdové profíky, kteří se svými klienty pracují v mnoha souvislostech. Nejde totiž zdaleka jen o to, abyste zdárně došli ke svému cíli, ale především, jakým způsobem ho dosáhnete. Váš osobní trenér by měl rozhodně brát ohledy na vaše časové vytížení, ale také na váš zdravotní stav či případná omezení.

Dobrý osobní trenér si vás vždy nejprve pečlivě vyzpovídá a bude se snažit najít ten nejlepší způsob tréninku. Samozřejmě pro vás. V opačném případě snad raději uděláte mnohem lépe, pokud zatnete zuby a začnete se trénovat sám. Protože vy sám nejlépe víte, kde jsou vaše limity a hranice. Kdy se cítíte dobře a kdy už je to za hranou. Není totiž trenér, jako trenér. A ten, který na vás úplně nebere ohled, bude spíš špatnou volbou, než správným přínosem.

Vyvarujte se tomu, o čem nejste přesvědčeni

Každý má pohled na danou věc o něco jiný. Můžete najít trenéra, který po vás bude chtít naprosto základní věci – pravidelné cvičení, dobře sestavené jídlo, kvalitní spánek,… Na druhou stranu můžete natrefit na trenéra, který si trénování  bez hromady doplňků stravy neumí představit.

Pokud máte však pocit, že místo klienta se z vás stává spíše nákupní taška různých stravovacích doplňků, o které ani tak nestojíte, ale podle trenéra byste je neměl vynechat, raději zkuste jít zase o krok dál. Věřte, že pokud zrovna nestojíte před velkou přípravou na zápas nebo kulturistickou soutěží, zvládnete dosáhnout svého cíle i bez všelijakých podpůrných či dietních přípravků. 

Všechno je vždy o lidech

Ať je to, jak je to, v okamžiku, kdy se rozhodnete oslovit osobního trenéra, velmi záleží na tom, jak si vzájemně budete sedět. O tom žádná. Ačkoli vy jste v roli, kdy od trenéra něco chcete, vždy berte v potaz, že vy jste tady klient. A jste takový, jaký jste. Občas se totiž najdou lidé, kteří mají tak nějak potřebu povyšovat se nad ostatní ve smyslu “já přeci svaly mám, zato ty seš tintítko”.

Takové chování zpravidla poznáte už na první pohled. Pokud si skutečně chcete splnit své přání, měl byste mít po svém boku pohodového trenéra, který bude podobně naladěný jako vy a bude vás celou osobní proměnou doprovázet. Protože, co si budeme povídat, v horší atmosféře se špatně trénuje a navíc můžete snadno ztratit motivaci, což by upřímně byla velká škoda.

Co si z toho vzít závěrem? Pokud najdete trenéra, který je pro vás parťákem, lidsky vám sedí a dokáže vám v různých úhlech naslouchat, pak máte ty nejlepší předpoklady dosáhnout svých cílů s chutí a nadšením. A tak by to mělo být. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyplatí se cvičení s vlastní vahou? V čem je lepší než posilovna?

Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě