Ve zdravém těle zdravý duch. Když nechytnete nic v posilce

Místa, kde se naprosto cizí lidé pohromadě potí, funí a prskají, bychom asi za extra prospěšné pro vlastní zdraví nepovažovali. Trable s tím nemusíte mít jen v metru, ale také v posilovně.

ve zdravém těle

Hlášku Ve zdravém těle zdravý duch jistě znáte, ale s jejím autorstvím to úplně tak snadné není. V různých etapách si ji připisoval kde kdo. Tradičně si ji spojujeme s „naším“ Tyršem a tělocvičnou jednotou Sokol, která ji má jako osobní motto. Ohání se s ní ale i pastor John Powel, irský dramatik Bernard Shaw a o hezkých pár století nazpět římský satirik Juvenalis. Jeho citát: „Orandum est ut sit mens sana in corpore sano“  – Přej si, aby byl ve zdravém těle zdravý duch – si ale podle všeho vypůjčil od řeckých filozofů. A teď, když jsme historickým textem delším než tři řádky spolehlivě od čtení odradili všechny svalovce, můžeme jít konečně na věc.

Fitko je ideální sklad bakterií

Jaké nedobroty na vás číhají v síních plných vydýchaného vzduchu, ohmataných madel mučicích nástrojů, poprskaných displejů běžeckých pásů, oslizlých jóga-podložkách a upocených sedátek z plastu a koženky? Co na vás číhá na podlaze šaten s navrstveným pubickým ochlupením a v zapařených sprchách nebo proprděných seslích a sedátkách sauny ve fitku? V krátkosti, nic dobrého. Kromě obligátních rizik toho, že tu chytnete nějaký běžně přenosný chřipkový virus nebo bacil od zdravotně nalomených spolu-cvičících, je fitko a posilovna unikátní líheň ne sice vražedných, ale každopádně dost neodbytných onemocnění.  

Hodíme na to očko

Jedničkou na seznamu je conjunctivitis, zánět očních spojivek. Žádné velké drama, většinou. Špinavý povrch, kterého se dotknete, je začátkem. Dotek pak nebo podrbání vlastního obličeje, pokračováním. A pak už to jede. Hnisavý výtok, zalepené očičko, zánět slzného kanálku. S ječným zrnem v oku si většinou poradíte s pomocí antibiotických kapek od lékaře, takže k doživotní šilhavosti nebo slepotě odsouzení nebudete. Ale nemusí to být tak easy. Hyper-akutní zánět očních spojivek z posilovny může být vyvolaný třeba i bakterií Neisseria gonorrhoeae. Ano, kapavkou. Protože vysvalení borci nemusí/nechtějí často ani vědět, že ji přechází.

Čím je vina prašivina?

Dvojkou v pořadí je tinea. Můžeme jí sice „drsně“ pojmenovat jako zápasnickou vyrážku (protože v kontaktních sportech se na ni dost trpí), ale tím neodpářeme to, že je to jen dermatofytóza, jiná forma prašiviny. Tahle mykóza se hlásí jako začervenalá kruhovitá oblast na pokožce, která si říká o drbání. Fyzickým kontaktem, výpotky, ji pak můžete snadno předat dál. A nikdy s jistotou nevíte, kolik lidí před vámi sportovní náčiní použilo, že? Podobné je to bohužel i s kandidózami a keratomykózami. Jasně, zní to jako nějaké exotické sexuální úchylky, ale pořád jsme u nejrůznějších houbových plísní, které vytváří blanky suché kůže nebo strupy.

Přijít o vlasy i důstojnost

Poměrně vtipná může být folliculitis, respektive jedna z mnoha folikulitid. Jejich příčinou je stafylokok, který se zabydlel ve vlasovém váčku nebo v ochlupení. Svědivost, začervenání, pálivost. A vypadávání lidské srsti, která dál napomáhá šíření. Výsledkem může být i dost nepříjemná sestava mokvajících boláků, hnus a hnis v podpaží, vypadávání vlasů nebo vousů, zjizvení. Navíc s těmito jizvami nevypadáte ani trochu drsně, nejsou to rány způsobené v pěstním souboji s medvědem, ale spíš vředy syfilitika. Rozhodně komplikace pro seznamování a důstojnou reprezentaci. Pokračovat můžeme impetigem, bakteriálním onemocněním projevujícím se puchýřky. Které ale mohou přerůst v plošné mokvavé rány. Těch se už zbavuje těžko.

Více jsou bradavice

Trable vám ale mohou přinést i plantární bradavice, které se objevují na zbytečně nepříjemných místech. Ploskách chodidel, dlaní. Nejprve vypadají jako tvrďácké mozoly z usilovného cvičení, ale postupně vybublají na povrch. Rozpraskají a bolí. Zapomenout bychom neměli ani na „atletickou nohu“, ne zrovna příjemnou formu plísně, která s oblibou přeskakuje z dlaždiček ve sprchách přímo do meziprstních prostor. Kdyby zůstala jen tam, vem to čert. Ale ona se mrška umí propracovat až k rozkroku. A každý potivý moment ji činí velmi, velmi nepříjemnou společnicí. O herpes virech, způsobujících opary, které už navždy zůstanou s vámi, se ani nemá cenu bavit.

Jste už ve fitku a správně motivovaní na to, dát si pořádně do těla? Jdete vystřídat borce, který se u stroje potí jako o život? Možná budete brzy překonávat jiné, dermatologické horizonty. Ve světle uvedených faktů nabrala hláška Ve zdravém těle… nový rozměr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kde v (nejen v době virové) číhají bakterie? Žebříček těch nejšpinavějších míst v domácnosti

Perfektní alternativa posilovny? Cvičení doma s vlastní vahou