Ty nejhloupější způsoby, jak podvádět ve sportu

Krásná idea důstojného zápolení a myšlenky fair-play jsou sice fajn, ale vítěz může být jen jeden. Takže se spousta sportovců snaží o vlastní úspěch přičinit i ne úplně fér způsoby. O to větší ostudou je, když přitom selžou.

jak podvádět ve sportu

Jak podvádět ve sportu? Začneme provařenou klasikou z roku 1904, kdy si po 14 kilometrech maratonu olympionik Fred Lorz řekl, že v nejlepším se má přestat. A raději se posadil za volant auta svého manažera. Jenže co čert nechtěl, auto zahlásilo po dvaceti kilometrech defekt, a tak šampion musel dojít do cíle po svých. V průběhu veselé jízdy jej poznalo hodně diváků i běžců, takže vyjížďka za ten trapas nakonec ani nestála.

Navíc je to story, která nestárne. Rosie Ruizová ji oprášila na bostonském maratonu v roce 1980, když si dojela pro vítězství metrem. O vavříny přišla o osm dní později, když ji pozitivně identifikovali spolucestující. Na svou obhajobu uváděla, že má nádor na mozku a nic z toho, co se během závodů odehrálo, si vlastně nepamatuje.

Závody, kde skoro každý něco bral

Na tenhle rekord se bude vzpomínat dalších 50, možná 100 let,“ prohlásil v roce 1988 s nadšením jamajsko-kanadský sprintér Ben Johnson, poté co zaválel s rekordem v běhu na 100 metrů. Měl pravdu, chlapec. Protože po medailích došlo i na dopingové testy. Kde se ukázalo, že šest z osmi borců na trati, včetně jeho, bylo pozitivních. A na to se ještě dlouho nezapomene.

Smůla se jim lepí na paty

Johnson podváděl, ale doběhl do cíle. V roce 2012 hráči San Diego Chargers podváděli, a prohráli. Což je snad ještě trapnější. Podstatou jejich nefér hry přitom bylo obyčejné sekundové lepidlo. Když jej máte v dlani, je mnohem menší šance, že vám míč upadne/ztratíte jej. Je ale o dost těžší se takového míče nahrávkou zbavit. Takže se šampioni odporoučeli po pár stížnostech protihráčů do šaten dřív, než skončil zápas.

Vypomoci si neobvyklou technikou se pokusil v roce 1976 (na olympiádě v Montrealu) i ruský pětibojař Borys Onyshchenko. Svým upraveným kordem zasazoval soupeřům v šermu naprosto geniální, až neviděné rány. Pointa úspěchu ovšem tkvěla v elektrozařízení, skrytém v rukojeti jeho kordu. To hlásilo úspěšný zásah soupeře i bez doteku. Sudí si ale brzy povšimli, že Borys je dobrý až příliš. A že přibývající zásahy čtecí zařízení ukazuje, byť zrovna nešermuje.  

Co všechno mají v kalhotách?

Doba je dnes trochu vychýlená, ale snad nebudete považovat za rasismus otázku, jaké barvy je asi penis průměrného černocha. O to přesně totiž šlo v případu Onterria Smitha, hráče amerického fotbalu, startujícího v dresu Vikingů. Během rutinních testů s odběrem moči totiž z kalhot vytáhl penilní protézu poněkud bílé barvy, čímž k sobě upoutal pozornost přihlížejících kontrolorů.

Falešným penisem chtěl do zkumavky napouštět čistou moč, kterou měl nachystanou v tubě se zubní pastou. Ta jeho vlastní ho totiž jednoznačně usvědčovala z podvodu a braní steroidů. Říkáte si, jak někdo může být tak hloupý? Inu, stejnou fintou to chtěl před komisí utáhnout i italský běžec Devis Licciardi. Falešných pinďourů tedy bude v ligovém sportu mnohem víc, než bychom čekali.

Jak podvádět ve sportu? Jde to i snadno

Na dostihy v Delta Downs, které se konaly v roce 1990, diváci jen tak nezapomenou. A to i přes to, že nad celou dráhou ležela mlha hustá, jak nad rybníčkem Brčálníkem. Na první pozici se tu propracoval žokej Sylvester Carmouche, jemuž sázkaři přiřkli šanci 23:1. Vtip byl v tom, že si tenhle „šampion“ v mlze zkrátil trať, a dvě kola prostě vynechal. Nápadné bylo, jak neunavený a čistý na rozdíl od svých konkurentů v cíli byl.

Zvýšit šance na vítězství

Poctivě dřít, zlepšovat formu a techniku, ubírat se ke stupňům vítězů. Ano, tak se to většinou dělá. Ale Španělé to pro jednou zkusili jinak, a na Paralympiádě roku 2000 postavili svůj tým z borců, kteří hendikepy jen předstírali. Deset do tuctu jich bylo úplně na pohodu, což ale diváci zrovna neocenili. Zařadili se tak na piedestal, ze kterého je jen tak někdo nesundá.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mermaiding či flyboard – nové sporty současno. Který je váš nejoblíbenější?

Skvělé letní sporty na vodě, které byste měli na českých rybnících a jezerech vyzkoušet