Ohlédnutí za olympiádami aneb největší úspěchy našich sportovců

Krize a nejrůznější omezení spojené s rozšířením onemocnění Covid-19 sice posunuly letní olympijské hry v Tokiu až na rok 2021, ovšem to nic nemění na tom, že čeští sportovci navazují na velice úspěšné předchůdce. Čeští, potažmo Českoslovenští sportovci patřili vždy mezi nejlepší olympioniky, a dokonce v historii registrujeme olympiády, v nichž byli tuzemští olympionici nepřekonatelní.

úspěchy sportovců

Pojďme si tedy připomenout největší úspěchy českých i československých sportovců na zimních a také letních olympijských hrách.

Emil Zátopek – nejlepší z nejlepších

Kým jiným začít přehled největších úspěchů našich sportovců pod olympijskými kruhy než člověkem, který absolutně přepsal dějiny vytrvalostních běhů. Ve své veleúspěšné kariéře se rodák z Kopřivnice účastnil 3 letních olympijských her. V roce 1948 získal zlato v běhu na 10 kilometrů, které ještě obohatil stříbrnou medailí na poloviční trati.

Největších kariérních úspěchů však Emil Zátopek dosáhl na LOH v roce 1952 konaných v Helsinkách. Zde na první pohled těžkopádný běžec nesmazatelně přepsal historii atletiky. Nad jedněch olympijských hrách totiž Emil Zátopek vyhrál zlatou medaili hned ve 3 běžeckých disciplínách, konkrétně v maratónu, běhu na 10 kilometrů a běhu na 5 kilometrů. To je sbírka, která se dodnes nikomu jinému nepovedla poskládat.

Hokejový tým v Naganu 1998

Patříte-li mezi pravé hokejové fanoušky, tak si určitě pamatujete hokejový turnaj na zimní olympiádě v Naganu, který byl právem nazývaný jako Turnaj století. Všichni očekávali dominanci Kanady a USA, jejichž sestavy byly nabité hvězdami zámořské NHL. Rybník jim ovšem vypálila družina hokejového trpaslíka pod vedením trenéra Ivana Hlinky. Český tým nebyl před turnajem favoritem, dokonce měl nejmenší zastoupení hráčů z NHL.

První setkání mužstva bylo dokonce komické, protože hráči z NHL mnohdy neznali jména svých reprezentačních kolegů. Hned na úvod se ovšem ukázala obrovská bojovnost všech hráčů a snové výkony Dominika Haška v brance.

Krutou porážku Američanů ve čtvrtfinále řídil hvězdný Jaromír Jágr a Vladimír Růžička, zatímco hrdiny semifinále se stali Dominik Hašek a Robert Reichl. Vítězné finále zařídil Petr Svoboda, díky jehož gólu Češi vyhráli Turnaj století.

Fotbalisté na olympiádě v Moskvě 1980

Po oslavě českých hokejistů musí přijít také oslava československých fotbalistů. Je smutné, že fotbalisty po návratu z vítězných olympijských her 1980 nevítal obrovský dav nadšených fanoušků. Na fotbal se na tehdejší olympiádě tak nějak zapomnělo, což ovšem nesnižuje úspěch mužstva vedeného trenérem Františkem Havránkem. Parta okolo Ladislava Vízka dostala za historický triumf pouze symbolické peníze, přestože by si zasloužili hodně tučnou odměnu.

Českoslovenští fotbalisté se v tehdejší kvalifikaci museli vypořádat s mužstvy prakticky celého východního bloku, a ještě si poradit s týmy ve skupině. Díky vynikající obraně, talentu a houževnatosti zvládli i finálový zápas proti NDR, a stali se tak vítězi letních olympijských her.

Nepřekonatelná Martina Sáblíková

Martina Sáblíková a její dechberoucí výkony na bruslích pochopitelně nemohou chybět v průřezu největších úspěchů našich sportovců pod olympijskými kruhy. Rodačka z Nového Města na Moravě nepochybně patří mezi nejúspěšnější rychlobruslařky historie.

První cenný kov získala na olympiádě ve Vancouveru 2010, kdy zvítězila na trati 3000 i 5000 metrů. O 4 roky později v ruském Soči obhájila vítězství na 5 kilometrech, nicméně olympijské zlato na kratší dráze Martina uhájit nedokázala. Stříbrná medaile však byla příjemnou náplastí.

Další stříbrnou medaili pak svěřenkyně trenéra Petra Nováka vybojovala v jihokorejském Pchjongčchangu, a to na trati dlouhé 5000 metrů. Martina Sáblíková se dokonce pokoušela kvalifikovat na letní olympijské hry v Riu do závodu silničních kol a časovky.

Čeští, potažmo Českoslovenští sportovci zanechali pod olympijskými kruhy nesmazatelnou stopu. Dokáže na historické úspěchy navázat výprava českých sportovců v Tokiu? 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlépe placení čeští sportovci. Hokejisti, fotbalisti překvápení na konec

Šílené sporty: Rychlostní lyžování plné adrenalinu