Chcete si užít turistiku na kole? Pak potřebujete špičkové trekingové kolo

Krásné letní počasí přímo vybízí ke trávení času v přírodě. Jednou z nejlepších sportovních aktivit je nepochybně bicykl, a konkrétně trekingové kolo. Představuje univerzální druh jízdního kola, která jsou přizpůsobena na zdolávání středně těžkého až těžkého terénu.

trekingové kolo

Trekingové kolo je tedy určeno především pro asfaltové a polní cesty, ale také pro jízdu po městě. Univerzálnost bicyklu však jeho majiteli přináší určité problémy, o nichž byste při výběru měli vědět. Podle jakých parametrů tedy vybírat špičkové trekingové kolo?

Jakou zvolit kompozici rámu?

Asi se vám to bude zdát samozřejmé, ale dámská kola se diametrálně liší od kol určených pro pány. Doby, kdy se vyráběla stejná kola pro obě pohlaví, jsou nenávratně pryč, což je pro vás jako nadšené cyklisty nepochybně dobře.

Základním odlišovacím prvkem je kompozice rámu. Pánská kola vždy disponují takzvanou štanglí, tedy vysokou horní rámovou trubkou. S tím souvisí i materiál rámu. V současné době se nejvíce používá karbon nebo dural, nicméně výrobci hojně používají také jiné materiály.

Některá trekingová kola jsou vyrobena z ocele, která je sice téměř nepoškoditelná, ale též velmi těžká. Nejdražší bicykly jsou vyrobeny z titanu. Ten nabízí optimální kombinaci mezi vysokou pevností a odolností s nízkou hmotností. Tyto vlastnosti jsou ovšem vykoupeny vyšší pořizovací cenou jízdního kola.

Jak vybrat velikost rámu?

Patrně tím nejdůležitějším parametrem výběru trekingového kola je velikost rámu. Ta se odvíjí především od velikosti jezdce, ačkoliv v praxi se často stává, že i menším jezdcům daleko lépe sedí větší rámy. Při nákupu nového bicyklu byste se na něm před zaplacením měli vždy projet, abyste si byli stoprocentně jistí, že vám dané kolo sedí.

Alespoň při základním výběru však vycházejte z orientační velikosti bicyklu podle výšky a tělesné konstituce. Označení trekingového kola je udáváno v palcích, v rozmezí od 15 do 24 palců. Nejmenší kola jsou určena jezdcům do 160 centimetrů. Většina z vás však sáhne po velikosti kola 22 palců nebo větší, protože tyto bicykly se perfektně hodí pro jezdce s více než 185 centimetry.

Jaké zvolit brzdy?

Základním bezpečnostním prvkem každého jízdního kola jsou brzdy. Právě na nich se nevyplatí šetřit, protože v prudkém sjezdu jsou vaší jedinou nadějí na vyhnutí se vážnému zranění. Základní modely trekingových kol jsou osazeny obyčejnými čelisťovými brzdami, které vystačí drtivé většině jezdců ve všech běžných podmínkách.

Dražší a lepší modely jsou naopak osazeny účinnějšími kotoučovými brzdami. Ty jsou sice o něco dražší, ale nabízejí velmi krátkou brzdou dráhu. Určitou nevýhodou je sice o trochu vyšší hmotnost, ale ta je vykoupena mnohem vyšší bezpečností a lepší schopností kolo zastavit.

Vyplatí se odpružená vidlice?

U horských kol jste určitě zaznamenali nutnost přední odpružené vidlice. Vidlice tlumí nárazy způsobené náročným terénem, čímž se výrazně zvýší váš komfort při jízdě. Tomu jsou přizpůsobena prakticky všechna moderní trekingová kola. Pokud však budete jezdit většinu času po asfaltových cestách, odpruženou přední vidlici nepotřebujete.

Rozhodnete-li se pro pořízení odpruženého trekingového kola, věnujte pozornost samotným vidlicím. Dnes běžným a velmi pokročilým typem odpružení jsou pružinové nebo vzduchové tlumiče. I když jsou obě tyto technologie srovnatelné, o něco praktičtější jsou tlumiče se vzduchem. Tvrdost přední vidlice si totiž můžete snadno regulovat upouštěním vzduchu podle svých potřeb a preferencí.

U trekingového kola nezapomeňte ani na pořízení příslušenství. Bez blatníků, stojánku nebo kvalitního osvětlení byste se na výlet do přírody nikdy neměli vydávat.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vzhůru do cyklistického sedla! Jak se připravit na jízdu a kam na kole vyrazit?

Cyklistika je nejoblíbenější sport v ČR! Porazila i fotbal!