Vzhůru do cyklistického sedla! Jak se připravit na jízdu a kam na kole vyrazit?

Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte nad tím, kam vyrazit? Nechcete se válet jen doma na gauči a sledovat neustále dokola jdoucí televizní pořady? Raději byste zažili nějaké pořádné dobrodružství? Pak stačí jen nasednout na kolo! Cyklistika není jenom letní záležitost, na kole lze jezdit po celý rok. Jen je zapotřebí se na jízdu trochu připravit. Receptů na zkažený cyklovýlet je totiž mnoho, naštěstí předcházet jim lze.

kolo

Než vůbec usednete na kolo, je nutné udělat jednu věc, a sice kolo zkontrolovat. Ať už máte celoodpružené kolo nebo jinou alternativu sportovního vybavení, v každém případě aspoň rychle kolo omrkněte zepředu, zezadu, taktéž ze stran. Duše mají tendenci se po sedmi až čtrnácti dnech vyfukovat, proto je v případě potřeby znovu nahustěte. Kromě kol také zkontrolujte brzdy, abyste nebyli při jízdě z kopečka nemile překvapení.

Bez správného oblečení nevyjíždějte

Chybu dělá ten, kdo neřeší, co má na sobě. Mnoho lidí si na kolo obléká volně vlající tepláky, velké tričko, případně si obléknou rozepnutou mikinu. Jenže tento dress code není na kolo vhodný, naopak je velice rizikový. Volné kalhoty se mohou zamotat do kola, kvůli vlajícímu triku hravě prochladnete. Vsaďte raději na speciální cyklistické oblečení, které je šité tomuto sportu na míru. Plavat byste také nešli v ničem jiném než v bikinách, nebo ano?

Cyklistické oblečení je obecně dobře přilnavé. Skvěle se přizpůsobuje tělu a díky zmiňované přilnavosti tělo skvěle chrání, a to i před nechtěnými návštěvami hmyzu. Cyklistické kraťasy stejně jako cyklistické tričko či kalhoty zlepšují proudění vzduchu okolo těla, respektive snižují odpor vzduchu. Rukavice na kolo zase zabrání mozolům.

Navíc má mnohdy oblečení na kolo stejně jako dres na kolo reflexní prvky, díky nimž budete na silnicích nepřehlédnutelní.

Mimochodem, věděli jste, že reflexní prvky jste povinni nosit za snížené viditelnosti v případě, že se pohybujete na neosvětlených silničních komunikacích? Tato vyhláška vešla před několika lety v platnost. Jejím úkolem je především zamezit takovému množství dopravních nehod, kdy se sráží vozidla s cyklisty, kteří byli kvůli absenci reflexních prvků snadno přehlédnutelní.

Cyklistický batoh na záda, dovnitř láhev i sluneční brýle

Na výlet se nemůžete vydat bez vašeho věrného cyklo parťáka, kterým je batoh na kolo. V současné době je možné koupit si batoh určený právě na cyklistické výlety, který má speciálně navržený zádový systém určen přímo pro cyklisty. Opět se často pyšní reflexními prvky a má většinou skvělé odvětrávání, díky čemuž budete mít pocit, že se méně potíte.

Samozřejmě batoh nesmí zůstat prázdný. Dovnitř si dejte sluneční brýle, kdyby vás náhodou chtělo doprovázet sluníčko. Před mouchami i silným slunečním zářením je nutné se chránit. Kromě toho nezapomeňte sportovní láhev, která bude mít kvalitní uzávěr. Nechcete přece, aby se vám veškeré tekutiny vylily při hrbolaté cestě.

Kam vyrazit: Tipy na cyklo výlety v Česku

Na kole Moravou

Kolo máte zkontrolované, vybavení připravené, ale ještě vám zbývá určit si váš cíl? Co třeba vyrazit na Moravu, kde je cyklotras celá spousta? Na kole Moravou – to zní jako skvělý nápad. Projet se můžete kolem Baťova kanálu nebo lze zavítat až do Lednicko-Valtického areálu, kolem kterého se rozpíná krásná zahrada.

Za pohádkou na Třeboňsku

Krásné cyklistické trasy však nabízí také Třeboňsko. Jedna z tras vede například na pohádkový zámek Červená Lhota, kde se v minulosti natáčela celá spousta pohádek. K těm nejznámějším patří Zlatovláska nebo O štěstí a kráse.

Skrze Babiččino údolí

Pokud se budete nacházet na Adršpašsku a Broumovsku, můžete se vydat na kole až do Babiččina údolí. Zdejší kraj je opravdu nádherný, okolo se rozpínají nádherné skály i překrásná příroda.

Singltrek pod Smrkem

Známý ráj dynamických stezek určených pro horská kola v úchvatné přírodě svahů Jizerských hor. Místo je pro svou oblíbenost známé i v zahraničí. Stezky vedou mezi Novým Městem pod Smrkem, Lázněmi Libverda a na několika místech také přecházejí česko-polskou hranici.