10 důvodů, proč jsou veslovací trenažéry nyní tak populární

Skromný veslovací trenažér se na nějaký čas ocitl odsunut spolu s hodinami zumby na tělocvičném hřbitově. Ale tento nemilovaný a hlavně nedoceněný kus cvičebního vybavení nyní prožívá svou renesanci. Průkopníkem jeho návratu byl vznik skupinových tříd veslování, které se poprvé objevily na druhé straně oceánu a nyní jsou součástí butikových fitness studií a tělocvičen po celé Evropě.

trenažár

Veslování očividně není novým sportem, ale zájem o indoorové stroje roste. Jedním z důvodů je jejich zvýšená viditelnost: Veslovací trenažéry jsou součástí populárních funkčních (čtěte: zaměřených na jádro) fitness programů v CrossFit. Dalším důvodem je, že veslování na vodě má svá omezení: počasí, pohodlí a cena.

Dále, drtivá většina aerobního cvičení, které lidé dělají – běžecké pásy, jízda na kole, steppery – to vše je především cvičení na spodní části těla. Ve skutečnosti nezapojuje svalstvo horní části těla a veslování to dokáže. A to je na tom to nejlepší. Navíc má malý dopad, což znamená, že neotřásá klouby. Díky tomu je také atraktivnější – a přístupnější – pro lidi všech úrovní fitness.

My vám dnes poradíme jak vybrat veslovací trenažér a zároveň prozradíme 10 důvodů, proč byste měli tento kardio nástroj zařadit do svého cvičebního režimu.

veslování
Vyvarujte se nákupu modelu nižší třídy. Úspory opravdu nestojí za špatnou konstrukci, špatnou spolehlivost a špatné vlastnosti. (zdroj foto: Shift Drive / shutterstock.com)

Jak vybrat vhodný veslovací trenažér?

Při nákupu veslovacího trenažéru pro váš domov je důležité najít model, který vyhovuje vašim potřebám. Ačkoli, veslovací trenažéry mohou používat různé typy odporu – voda, vzduch a magnety jsou nejběžnější – nemusí nutně existovat jeden druh odporu, který je lepší než jiný. Opravdu záleží na tom, jaký druh zážitku hledáte.Totéž platí pro další funkce, jako je typ statistik, které dokáže stroj sledovat, a zda má velký integrovaný displej. Za co se vyplatí utratit více peněz bude záležet na tom, jak plánujete stroj používat.

Jedna věc, která je důležitá, bez ohledu na to, pro jaké honosné funkce se rozhodnete nebo nerozhodnete, je to, abyste koupili veslovací trenažér, který je vyroben dobře. Vyvarujte se nákupu modelu nižší třídy. Úspory opravdu nestojí za špatnou konstrukci, špatnou spolehlivost a špatné vlastnosti. Doporučujeme zvolit alespoň stroj střední třídy. Koneckonců, potřebujete, aby vám stroj vám poskytne dobrý zážitek z veslování, abyste jej skutečně chtěli používat. Dobře zkonstruovaný stroj vydrží také mnohem déle.

Nejlepší způsob, jak vyzkoušet veslovací trenažér, je nejprve jej použít v tělocvičně. Tímto způsobem se můžete ujistit, že je pohodlný a že máte funkce, které jsou pro vás důležité.. Pokud si ho můžete vyzkoušet, dokonce i jen v obchodě nebo showroomu, než si ho koupíte, je to také užitečné. Pokud si ho ale nemůžete osobně vyzkoušet, přečtěte si recenze, sledujte videa, která značka nabízí, zavolejte společnosti a zeptejte se na všechno, co vám napadne.

A jakmile ho máte, naučte se ho správně používat. Tolik lidí používá stroj nesprávně a je snadné si na něm poranit dolní část zad, pokud si neosvojíte správnou techniku. Poslední věc, kterou chcete, je nastavit si svůj nový, lesklý stroj a okamžitě si ublížit, abyste jej pak ani nemohli používat, že?

Obecná kritéria, kterým je třeba věnovat pozornost při nákupu

  • úroveň hluku – úroveň hluku může být opravdu důležitá, pokud používáte trenažér na otevřeném prostranství, kde budou také další lidé, nebo pokud žijete v bytě. Například WaterRower je obecně známý tím, že je tišší a uhlazenější než například oblíbený Concept2.
  • snadná údržba – při nákupu jakéhokoliv velkého vybavení byste měli zvážit údržbu stroje. Zařízení, které má mnoho odnímatelných dílů, se dá snadněji opravit, protože stačí vyměnit pouze jeden zlomený díl. Stroj se složitějšími součástmi, jako je řetěz a ventilátor, bude možná nutné opravit odborně.
  • velikost a snadné uskladnění – stroj může zabírat spoustu podlahové plochy, takže potřebujete, aby ho bylo snadné skladovat, když se nepoužívá. V ideálním případě může být uložen svisle nebo složen.

zdroj: Chubarov Mikhail/shutterstock.com

Specifická kritéria, kterým je třeba věnovat pozornost při nákupu

  • pohodlné sedadlo – pokud používáte veslovací trenažér, budete po delší dobu sedět ve stejné poloze. Ujistěte se tedy, že sedadlo je pohodlné a hodí se k vašemu tělu. Neustálé přizpůsobování se pro pocit komfortu snižuje výkon a soustředění cvičení a celkově dělá veslování méně poutavou činností. Také je třeba, aby sedadlo bylo ve vhodné vzdálenosti od země. Může být těžké nastupovat a vystupovat z trenažéru, pokud je příliš nízký.
  • nastavitelné popruhy na nohy – pokud používáte veslovací trenažér, nohy pokládáte na dvě samostatné podložky a poté je připevníte. Ujistěte se, že jsou popruhy dostatečně nastavitelné, aby do nich vaše nohy pohodlně zapadly. To je obzvláště důležité zkontrolovat, když máte větší nebo menší než průměrné nohy.
  • možnosti odporu – můžete si vybrat z několika různých typů odporu. Odpor vody nebo vzduchu bývá nejlepší volbou pro hladký zážitek a maximální možnosti odporu. Některé veslovací trenažéry nemají nastavitelný odpor a bude se měnit podle toho, jak tvrdě zatáhnete. Jiné mají specifické úrovně odporu, které můžete během tréninku nastavit a změnit. Pokud máte velmi konkrétní tréninkové cíle, může být tento druh preciznosti užitečný.
  • statistiky – všechny veslovací trenažéry budou mít ergometr, přístroj, který měří vynaloženou energii. Některé modely mohou zobrazovat pouze základní statistiky, jako jsou metry a výkon. Pokud jste nováčci, mohou být nejdůležitější základní statistiky a uživatelsky velmi přívětivá palubní deska nebo obrazovka.
  • chytré funkce – předprogramované tréninky, možnosti streamování, připojení sluchátek Bluetooth, připojení Wi-Fi a možnost synchronizace s aplikacemi třetích stran nebo monitorem srdečního tepu, to vše jsou funkce, které mohou zlepšit zážitek z veslování a mohou být důležité pro mnoho spotřebitelů.

10 důvodů, proč není divu, že popularita veslařských trenažérů narůstá

Připoutejte se – protože to bude docela jízda.

veslování
Veslovací trenažér je jedinečný svou schopností zacílit na 85% svalů vašeho těla. Nohy, paže, záda, to vše zapojíte při veslování. (zdroj foto: Andrey Burmakin / shutterstock.com)

zdroj: Andrey Burmakin/shutterstock.com

  1. Workout celého těla

Ano, opravdu. Veslovací trenažér je jedinečný svou schopností zacílit na 85% svalů vašeho těla. Aktivují se hlavní svaly na nohou, pažích, zádech a jádru, co zvýší vaši tělesnou sílu i kardiovaskulární kapacitu. Slyšeli jste to dobře – stroj zahrnuje současně kardio a budování síly. Šikovné.

  1. Intenzita bez zranění

Tohle je velký. S veslařským trenažérem můžete pracovat s největší intenzitou, která se vám líbí, s minimálním dopadem na vaše tělo. Tolik lidí, kteří cvičí na běžeckém pásu s vysokou intenzitou si poraní kotníky a kolena tím, že běželi příliš daleko, příliš rychle. Pro běžce je to navíc dobrá zpráva, protože můžete zvýšit svoji kardio kondici, aniž byste přidali další dopad. A riziko zranění v sedě je poměrně nízké (i pro ty neohrabané).

  1. Zlepšuje držení těla

Ženy jsou často slabší v horních částech těla – a to může znamenat, že jejich držení těla bude ve výsledku horší. Veslování – je-li provedeno správně – vyžaduje, abyste při tažení byli ve vzpřímené poloze.

  1. Tónované nohy

Pokud si myslíte, že veslování je převážně tréninkem na horní části těla, mýlíte se. Jsou to v 60% nohy – v této oblasti to opravdu cítíte. Pouze 20% tvoří paže a zbytek vašeho těla tvoří ostatek.

  1. Veslování je všestranní

Znáte výhody HIIT a LISS tréninků pro odbourávání tuků – a veslovací trenažér vám může pomoci provést obojí. Může být použit v intervalech s vysokou intenzitou nebo v ustáleném režimu kardio.

  1. Nelze polevit

Všichni jsme to zažili, na hodině spinningu, kde jsme snížili odpor protože to byl těžký den, naše nohy se točily navolno a instruktor si toho ani nevšiml. No, u veslování je docela zřejmé, když do toho nedáte všechno. Stroj se zastaví, protože je na něm nulová hybnost. Musíte pracovat celou dobu, na rozdíl od kola.

  1. Rychlejší výsledky

Protože vaše tělo opravdu čelí výzvě, uvidíte rozdíl rychleji. Musíte obětovat méně času, abyste získali stejné fitness výhody jako na kole nebo na běžeckém pásu. Nemluvě o tom, že workout se dostává i hornímu tělu. Výsledky vidíte již po pěti relacích založených na veslování.

  1. Dobrá rovnováha k workoutu s tělesnou hmotností

Tah veslovacího trenažéru je dobrým doplňkem tréninku HITT, který často zahrnuje spoustu tlakových cviků, jako jsou kliky a žádné tahy (např. veslování).

  1. Potřebujete jen 15 minut

Jste zaneprázdněni? Vše, co potřebujete, je čtvrt hodiny.Ujistěte se, že v průběhu těchto 15 minut pracujete důsledně na přibližně 80% maximální intenzity, abyste dosáhli výsledků spalování tuků. Nebo pokud je vašim cílem spalování kalorií, vyzkoušejte cvičení ve stylu Tabata, kde spárujete 20 sekund 100% maximálního veslování s 10 sekundami odpočinku po celých 15 minut. Bez pardonu.

  1. Mentální zdraví

Existují fyzické výhody, určitě, ale pozitiva veslování pro vaši mysl by neměla být podceňována. Rytmus záběrů je to, co veslování dělá opravdu skvělým pro vaši pohodu. Samozřejmě, pokud jste venku na vodě, účinek je ještě uklidňující – něco, co je třeba zvážit, jakmile ovládnete trenažér …

Zdroj informací: