Cyklistika je nejoblíbenější sport v ČR! Porazila i fotbal!

Češi stále více milují jízdu na kole. Přednost jí dává až 31,4% sportovců, porazila i oblíbený fotbal. Co za tím stojí? Jaké aplikace mají Češi rádi a všechno, co jste o cyklistice ani netušili…

Cyklistika je fenomén. Její popularita stále roste. Z ankety webu SportCentral vyplývá, že jí dává přednost až 31,4% sportovců. Nechává tak za sebou běh a dokonce i fotbal. Podíl na tom má nejen osvěta v rámci životního prostředí a urbanismu, vznik nových cyklostezek a příklon ke zdravému životního stylu, ale i inspirace v zahraničních metropolích a současná móda.

Kdy je vhodný čas

Při našich klimatických podmínkách je tento druh sportu provozován převážně od dubna do konce října. Jízda na kole má v ČR velkou tradici, v současné době ale její popularita stále roste. To potvrzuje i server Srovname.cz. Podle interních dat se oproti loňskému roku zvedla poptávka po kolech o 10 %. Nejvíce lidé pátrají po značkách Author, Favorit, Cube, Scott a Merida. Dalším trendem jsou držáky na mobilní telefony na kolo. Digitální tachometry odchází z módy a přenechávají místo smarfounům s GPS a aplikacemi s navigací po cyklotrasách.

Cyklisté se mění

Zatímco dříve se na kola nasedalo spíše o víkendech a vyráželo se na výlety do přírody, nyní se kolo stále častěji mění v dopravní prostředek i ve městech. V teplých měsících tak částečně nahrazuje městskou hromadnou dopravu. Od roku 2010 se zvýšil počet lidí, jezdících do práce na kole, o více než 50%.

Do práce na kole

Každý rok přichází na trh 350 000 kol. “Nejprodávanějším typem je stále horské kolo, v posledních letech ale výrazně roste počet prodaných silničních kol” potvrdil zvýšení zájmu o silniční cyklistiku Karel Studnička ze e-shopu Kola-Radotin.cz.

O rozšíření tohoto fenoménu se zasazuje i sdružení Auto*mat svou Velkou jarní cyklojízdou, nebo soutěží Do práce na kole. V loňském roce se zapojilo 7 280 soutěžících z 1 156 firem a institucí ve 24 městech ČR. Akce podporuje Asociace cykloměst, která v současné době sdružuje více než 70 členů – měst, zájmových sdružení a nevládních organizací.

Asociace cykloměst zorganizovala v Hradci Králové setkání, na které se sjeli zástupci českých měst a nevládních organizací z celé země. Projednávali se zde akce, které proběhnou na třiceti místech po celé zemi. Mezi ně budou patřit výstavy, ankety, soutěže a veřejná projednání. Aktivity se plánují například v Jihlavě, Ostravě, Olomouci, Zlíně, Děčíně nebo v Kladně.

Záleží nám na našem zdraví

Na růstu popularity cyklistiky se podílí i větší zájem o zdravý životní styl a kondici. Přísun nových informací a lepší finanční dostupnost pak zvyšuje zájem o speciální cyklistické vybavení i u rekreačních cyklistů.

Zvýšení zájmu o cyklistické doplňky ukazují i meziroční výsledky serveru Srovname.cz, který pocítil nárůst hledanosti v této sekci až o 14 %. “Oblečení a doplňky ke kolu už bývají nedílnou součástí nákupu kola. Zákazníci už s nimi většinou počítají. Přece jen je jízda na kole s vhodným oblečením mnohem příjemnější” potvrzuje Karel Studnička. Zlepšuje se i povědomí o bezpečnosti jízdy. “Na přilbu už jsou dnes v naprosté většině případů zákazníci naštěstí zvyklí. Což je dobře. Spíše bych tady apeloval na správný výběr a správné nošení cyklistické přilby. Stále jsou na cyklostezkách a silnicích vidět nedostatky.” doplňuje odborník.

Závody – fenomén!

Velkým fenoménem se stávají cyklistické závody. Počet jejich účastníků se neustále zvyšuje. “V roce 2012 jsme zaznamenali účast 1 484 závodníků, letos snad překročíme hranici 2 000.” říká Jaroslav Ondrušák ze sdružení Drásalovci. Počet neamatérských závodníků je při tom konstantní, zvyšuje se účast amatérů. Stoupá také zájem ženských závodnic.

Kolo jako módní doplněk

Kolo se v neposlední řadě stává součástí image nejen mladých lidí. Repasovaná kola a tzv. skládačky můžeme vidět v ulicích zejména větších měst na denním pořádku. Souvisí to s módou, která k nám proudí ze zahraničí, stejně jako se snahou učinit kolo běžnou součástí našeho života i nás samotných.

Další novinkou posledních let jsou elektrokola. Zájem o ně se postupně zvyšuje, nárůst ale není tak rychlý, jak se očekávalo. “Je to nejspíše dáno jejich cenou, elektrokolo stojí v e-shopech průměrně 34 600 Kč a více.Přesto v nich ale mnoho prodejců spatřuje velký potenciál, jelikož umožňují lidem s ne tak dobrou kondicí či s fyzickým handicapem zažít radost z jízdy.

Tak co, kdy vyrazíte na kolo vy?

Autor: red

Zdroj: Srovname.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cyklista vytváří obrovské kresby ježděním na silničním kole

Cyklisté a chodci spolu mohou vycházet. Víme, jak na to!