Jak začít běhat? Není na tom vůbec nic těžkého a začít může každý

Běh patří v současné době vůbec k těm nejpopulárnějším sportovním aktivitám, které propadlo obrovské množství lidí. Jeho hlavní výhodou je nesmírná variabilita, kdy můžete trénovat krátké sprinty nebo dlouhé vytrvalostní tratě. Záleží opravdu jenom na vás, jakému typu běhu se chcete věnovat. Bohužel to nejhorší na běhání je začít. Jakmile do tajů pravidelného pohybu proniknete, nebudete chtít přestat.

jak začít běhat

Procházky nebo běhání?

Věčná otázka toho a také volba, jestli na začátku rekreační sportovní kariéry raději chodit nebo jak začít rovnou běhat. Rozhodnutí však není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože záleží na mnoha aspektech. Pokud jste v mládí patřili k aktivním sportovcům, začněte pomalu s pravidelným běháním. Sportovní duch se určitě nevytratil a po pár minutách se do ztracené formy určitě dostanete.

Naopak pokud jste nikdy žádným sportovním aktivitám nepřišli na chuť a chcete začít běhat například kvůli odstranění nadváhy nebo zlepšení fyzické kondice, rozhodně budou lepší procházky. Při výrazně vyšší tělesné hmotnosti dochází k enormní zátěži pohybového aparátu, takže byste si sportovní aktivitou mohli nakonec ublížit. V takovém případě začínejte s pravidelnými procházkami rychlejší chůzí, čímž zrychlíte metabolismus a podpoříte funkci srdce i plic.

Jak začít běhat? Začínejte pomalu a buďte trpěliví

I v začátcích běhání platí, že se nestanete maratoncem nebo sprinterem přes noc. Důležitá je vytrvalost a především pravidelnost. Vybudujte si postupem času k běhání náklonnost a naučte se mít rádi lehkou bolest a třepání nohou po těžkém tréninku.

Na druhou stranu byste to s bolestí neměli přehánět, protože jinak si vybudujete vůči běhu averzi a sportovec se z vás nikdy nestane. Na začátek rozhodně běhejte spíše kratší trasy s větší četností. Určitě bude lepší, pokud čtyřikrát týdně poběžíte 5 km, než když se ve středu zhuntujete na 15 kilometrech a celý týden se budete dávat dohromady. Takový trénink příliš smysl nemá.

Zaměřte se na čas, a ne na kilometry

Většina běžců začátečníků měří svou výkonnost pouze naběhanými kilometry. Jenomže to je v začátcích tréninku dost irelevantní údaj. Zkuste třeba běžet 45 minut ve volném tempu, místo toho, abyste se snažili uběhnout 5 km. Stejným způsobem trénují i profesionální atleti a nemohou si takový plán vynachválit.

Ze začátku totiž není důležité běhat rychle, ale vybudovat si pevný svalový základ, na němž lze dále stavět. Navykněte svůj organismus na rychlejší pohyb, zlepšete činnost srdce i kapacitu plic a poté dosáhnete lepších výsledků. Zátěž vždy zvyšujte v minutách a v dostatečně vzdálených intervalech. Ideální je například po měsíci pravidelného běhu zvýšit cíl o 5 minut.

Kdy je nejlepší běhat?

Na internetu se dočtete spoustu osvědčených rad a tipů, kdy je nejlepší běhat. V konečném výsledku je ale úplně jedno, zda běháte ráno, večer nebo v poledne. Nejdůležitější je, abyste byli koncentrovaní a na pohybovou aktivitu se těšili.

K čemu je totiž pravidelné ranní běhání, když se nesoustředíte na správné dýchání a techniku? Pravdou ovšem je, že načasování běhu velmi závisí na pracovních či studijních povinnostech. Lidé s pevnou pracovní dobou běhají nejčastěji večer, zatímco vysoce postavení manažeři ráno. U studentů je pak preferován běh přes den.

Na běh nepotřebujete žádné vybavení

Jestliže si chcete běhání pouze vyzkoušet, rozhodně si nepotřebujete kupovat speciální boty. Bohatě si vystačíte s obyčejnou sportovní obuví. Nemusíte mít ani drahou elektroniku.

V současné době existují různé mobilní aplikace, které vám budou měřit uběhnutou vzdálenost, čas nebo čas na kilometr. Pro začátek to bude bohatě stačit. Pakliže běhu úplně propadnete, vyplatí se investovat do speciálních běžeckých bot a časem si pořídíte i sporttester.

Přestaňte trávit volný čas u televize a počítače! Nazujte sportovní boty a vyrazte na první běh. Jakmile začnete, běhání vás pohltí a jen tak už nepřestanete.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, jak běhat v zimě? Sepsali jsme pro vás 4 praktické tipy

Běhání ve městech zaplněných smogem je kontraproduktivní. Takové sportování je horší než kuřákova zapálená cigareta