Víte, jak běhat v zimě? Sepsali jsme pro vás 4 praktické tipy

Běhat se dá v podstatě v každém ročním období. Nejdůležitější je vědět, co si před během připravit. Když je teplo, je to snadné. Stačí vám obléct triko, legíny a boty. Když přijdou teploty okolo nuly, výbavu doplňte o pár kousků oblečení. A také se zamyslete kdy běhat a dostatečně pít.

běhání

Vrstvy jsou základ

Na běhání se hodí spíš víc vrstev než třeba jedna tlustá. Proč? Mezi vrstvami se tvoří mezery, které svým tělem ohříváte. Vrstvy byste měli mít 3 – sací, izolační a ochrannou. První vrstva slouží k odvodu potu. Díky ní se budete cítit během sportu velmi komfortně. Pot dokáže na těle nepříjemně studit a také zapáchat.

Sací vrstvy obsahují nanostříbro, které brání rozkladu mikrobů. Druhá vrstva vás termoizoluje, což znamená, že máte šanci udržet příjemnou tělesnou teplotu. Speciální membrány a materiály dokáží vaše tělo zahřát. Třetí vrstva vás chrání před nepříznivými přírodními podmínkami. Taková bunda může být z nepromokavého materiálu či chránit krk proti větru nebo sněhu.

Správné boty na běh

Boty na běh jsou naprostý základ. Pokud si vyberete špatné boty, začnou vás bolet nohy a celkově celé tělo. Určitě si výběr promyslete a nebojte se investovat o trochu víc peněz než do bot na jednu sezónu. Co se týká velikosti, kupte boty o půl nebo celé číslo větší.

Během sportu noha trochu nateče, takže se nebojte. Skvělou volbou jsou boty na běhání Nike z outletu. Značka Nike díky dlouholeté tradici ví, jak vyrábět obuv, která je velmi komfortní, prodyšná a odolná.

Nezapomeňte pít

V létě se pitný režim dodržuje mnohem lépe než v zimě. Nezapomeňte, že i v zimě musíte přijmout min. okolo 1,5-2 litrů. A při pravidelném sportu klidně i více. Pokud běháte s batohem, klidně si do termosky uvařte čaj.

V kolik hodin jít běhat?

Nejlepší je jít běhat tak, abyste skončili ještě před západem slunce. Kvůli teplotě, ale i bezpečí. Po setmění teplota velmi rychle klesá, což nemusí být pro každého příjemné.

Hlavně pro ty, kteří nejsou na nízké teploty zvyklí. A co se týká bezpečí, pamatujte na to, že při zranění a náhlém snížení aktivity vaše tělo začne velmi rychle chladnout. Ideální volbou je polední běh.