Způsoby, jakými vás může zdravotní sestra sprovodit ze světa

Vždy ochotní a nápomocní andělé v slušivých uniformách, zdravotní sestry, jsou na pozadí ruchu nemocnice neviditelné svou všudypřítomností. Přehlížet se je ale nevyplácí.

zdravotní sestra

Péče v amerických nemocnicích je na výši, má hotelový standard. Přesto tu evidují u ošetřovaných pacientů 2 % případů chybné medikace. V celoamerické praxi to vypadá tak, že na klinice se 700 plnými lůžky bude čtrnáct nemocných dostávat špatné léky. A jeden z nich kvůli tomu umře. Může to být náhoda, chyba ošetřujícího lékaře, nebo vyčerpaná zdravotní sestra, která léky podává. Anebo to může být záměr. Proto na mimosoudních vyrovnáních za trvalé následky špatné medikace platí americké nemocnice 2 miliardy dolarů ročně. V jiných regionech světa je to s omyly o dost tragičtější. Chyba pochopitelně nemusí být jen v léku, ale jeho chybném dávkování.

Nehoda není náhoda, prostě se stane

Případů, kdy je podán desetinásobek koncentrace, protože se někdo upsal nebo přehlédl v desetinné čárce, není zrovna málo. A dávka pak dělá z léku jed. Přepracovaná zdravotní sestra může „zapomenout“, případně pacientům ublížit jen tím, že střídající směně nepředá všechny potřebné informace. Nebo je sama přeslechne. K pochybení se může dopracovat tím, že třeba nedostatečně naslouchá ošetřovaným, kteří si hypochondricky stěžují na nějakou bolístku. Která se ukáže být fatální. Případně může pochybit tím, že výmluvným a věčně si na bolest stěžujícím pacientům důvěřuje až příliš, a tak je třeba předávkuje. Neúmyslně.

Může vám způsobit závažné zranění, zmrzačit vás jehlou nebo kanylou, poškodit vám špatným vpichem nerv. Při otáčení vás může upustit na zem. Přidusit vás ventilátorem, omámit kyslíkem, podat špatnou transfuzi krve. Zabít jehlou se vzduchovou bublinou. Zabít vás necíleným zanesením infekce. Ve spěchu se takové věci tu a tam prostě stávají a stres tomu nepřidává. Profesní požadavky na zdravotní sestry jsou extrémní, žádají se od nich nadlidské výkony. Ohodnoceny za své nasazení jsou ale jen velmi průměrně. A nedá se říct, že by jim někdo pomáhal zvládat psychické vypětí, spojené třeba zrovna s umírajícími pacienty, o které pečovaly nebo konstantním náporem a přesčasy.

Ze superžen super-záporáky

Proto nemalé procento (v celosvětovém průměru až drastických 43 %) sester projevuje neklamné známky profesního vyhoření, otupělosti. K čemu to může vést? Třeba k depresím, duševnímu rozvratu, skryté agresi. A kaskádě psychotických jevů, jejichž výsledkem může být i to, že si svou nedoceňovanou přítomnost začnou kompenzovat vlastním pocitem moci nad životem a smrtí pacientů. Jsou profese, které sériovým vrahům vyloženě nahrávají a poskytují jim dokonalé krytí. Jedničkou mužských bestií dlouhodobě zůstává zaměstnání kamioňáka, ale co ženy-vražedkyně? Nejvíc jich najdeme právě mezi zdravotními sestrami. Tady totiž mohou zužitkovat nastolenou „atmosféru důvěry“ a naplno těžit z vlastní moci nad bezmocí pacientů.

načiní

Chvilka nepozornosti a váš život je v ohrožení. (foto: 123RF)

Přesněji, vraždící zdravotní sestra spadá do čtyř kategorií: ty, které vraždí z milosti a vlastní deziluzí věří tomu, že tím trpícího pacienta zbavuje bolesti. Dále ty, které se sadisticky kochají svou mocí nad životem a smrtí. Jsou tu i „hrdinky“, které přivedou pacienta na práh exitu, a pak „zachrání“ a očekávají za to pochvalu. A jsou tu ještě ty, které si likvidací pacientů šetří práci. Forenzní specialisté nedávno analyzovali případy vraždících sester mezi lety 1970-2006. A na 90 soudem usvědčených připadalo přes 2000 obětí. Jinými slovy, zdravotní sestra, která přejde na temnou stranu, hravě strčí všechny mužské vrahy do kapsy. Nikdo nemocný totiž neočekává, že by ruce přinášející uzdravení, mohly přinášet i smrt. Co z toho plyne?

Že bychom měli o zdravotní sestry pečovat minimálně tak, jak očekáváme, že se třeba jednou budou starat o nás. Protože přepracovaná, nevyspaná, frustrovaná a dlouhodobě nespokojená zdravotní sestra nás může sprovodit ze světa, neúmyslně, opravdu velmi snadno. A v zástupu takových zdevastovaných andílků ve slušivých uniformách se temný anděl smrti skryje o poznání snáze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Filmy, které inspirovaly skutečné vrahy

Zneklidňující hlášky sériových vrahů