Řešení, která problém zhoršují. Proč nedoporučujeme utírání potu, dezinfekční gel na ruce nebo opakované použití PET lahve

Snažíte se dělat věci lépe. To je fajn. Jenže výsledek může být často opačný, ne-li horší, než kdybyste nedělali nic. Porady vedené jako brainstorming? Otírat ve fitku dokola pot ručníkem? Používat opakovaně oblíbenou PET lahev? Zhluboka dýchat při stresu? Ukážeme vám, kde mohou zdánlivě chytrá řešení nadělat hloupé škody.

Řešení, která vše zhorší. Co se snažíte dělat dobře, ale výsledek je opačný

Kapesní desinfekční gel, bez kterého se neobejde žádná mimi-maminka nebo někdo stižený chronickým strachem z bakterií nedělá věc lepší. Ruce pořádně umyté mýdlem a horkou vodou tahle vychytávka nenahradí, a navíc se tím bakterie učí rezistenci vůči klasickým desinfekčním přípravkům. Podobně si pak odolnější bakterie šlechtíme, když užíváme antibiotika i na chřipky, které se mají/dají vyležet. Kapesní hygiena je tak kontraproduktivní řešení.

A pak přišla rána…

I kdybyste svou cyklo-helmu neodložili ani v koupelně, střetů mezi jezdci na kolech a automobily nejspíš neubude. Vtip je v tom, že řidiči automobilů projíždí „výrazně těsněji“ kolem helmou ochráněných cyklistů, které trochu mylně považují za zabezpečené.  Zatímco tvrdohlavé veterány bez bezpečnostních prvků uctivě objíždí obloukem.

Tady se inovace nerodí

Dáme hlavy dohromady a…? Porady vedené jako brainstorming jsou k ničemu. Nikdo se nechce před ostatními shodit svým originálním podnětem, každý si jen hledí toho, aby neranil ctižádost kolegy nekonstruktivní kritikou. Statisticky potvrzeno, jsou to jen takové debaty bez konce a kloudného řešení. Ideál? Každý zpracuje svůj zadaný díl, a debata se pak vede naostro, nad hotovými částmi. Společné tlachání nikam nevede.

Že planeta a PET lahve nejsou na jedno použití?

Omyl. Snaha poctivě vyplachovat a znovu-používat plastové flašky se může obrátit proti vám. Vymývání totiž narušuje mikroskopický povrchový film plastů, který pak slouží jako živná půda bakteriím. Po pár pokusech, když si navíc láhev odložíte do batohu na pár dní, už nemůžete vodu uvnitř, tepající mikrobiálním životem, nazývat dočista nezávadnou. PET lahve jsou opravdu designovány jen na jedno bezpečné použití. Bohužel.

Nemyté kuře je dobré kuře

Děsí vás salmonela a zkažené potraviny, a tak každý kousek syrového kuřecího masa před zpracováním opláchnete ve dřezu? Máme pro vás dvě zprávy. Za prvé: pokud by tam ty bakterie Salmonelly opravdu byly, oplachem se jich rozhodně nezbavíte. A druhá zajímavost? Pokud by tam ty bakterie doopravdy byly, tak jste je právě přenesli na své ruce, dřez, umyvadlo, kuchyni. Gratulujeme.

Radost ze zahrádky

Dopřáváte chuti jen organické zelenině, protože je zdravější? Jen ať se nenachytáte na biopesticidy. Přípravky obsahují látky označované jako pyrtehrum nebo abamectin jsou z podstaty organického zemědělství v pořádku, ale vám mohou škodit stejně jako pesticidy syntetické. Zvlášť, pokud je v bláhové víře ve zdravost produktu řádně z povrchu nesmyjete.

Potíš, potím, potíme

Jste po chvilce dřiny ve fitku zpocení až na… no prostě všude? Jeví se vám jako dobrý nápad hned otírat tělo ručníkem? Samozřejmě, nikdo nechce sahat na upatlané a upocené náčiní, ale potem se vaše tělo přirozeně ochlazuje. Setřete pot, a tělo musí vyloučit další. Znovu ho otřete… no a máte brzy stav blízký dehydrataci nebo přehřátí. Pocení možná není vždy sexy, ale je dost užitečné.

Chce to klid a dobrého právníka

Cítíte, že míra vaší trpělivosti se právě završila, a že nejspíš někoho brzy praštíte pěstí? „To chce klid, hlavně dýchat z hluboka…“ je rada, která vám v daný okamžik nepomůže. Jednak to neumlčí toho, kdo vás tak vytočil, a soustředěné hluboké dýchání povede jen k tomu, že se nastřádaný adrenalin rychleji rozšíří celým tělem. Takže? Je lepší odejít. Anebo dát ránu. Obě verze berte prosím s rezervou.

Divočina pod mikroskopem

Taky si každé ráno spořádaně stelete postel? Paráda. Říká se, že muži, kteří tak činí, si dopřávají více sexu. Ona celkově ta péče o sebe i okolí tak nějak prospívá žádostivosti samiček. Nicméně stlaním si z postele děláte jeden velký hotel pro roztoče. Milují mikroskopický odpad z vaší kůže, a když jim zastlanou peřinou vytvoříte stinné teplé místečko? Tleskají vám svými nožičkami!

Není tu trochu horko?

Zakrýváte si čelní sklo auta fólií, aby se vám interiér vozu moc nepřehříval? A proč to prosím děláte? Protože instalovaná zástěna efektivně sníží teplotu uvnitř jen zhruba o 2 stupně, oproti venkovnímu prostředí. Takže ne, rozdíl při třicítkách opravdu nepoznáte. Jak to udělat lépe? Zkuste si vybrat takovou barvu auta, která nebude tak přitahovat sluneční paprsky. Drsňácká černá totiž na slunci pěkně vaří.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsme jedna velká rodina. Čím vám zaměstnavatel otravuje práci a proč je to špatně

Za stejné peníze dostanete méně. Výrobci zmenšují gramáž, ale cena se nemění. Kdo používá tyhle nekalé praktiky