Běžné profese a fakta, která vás šokují. Piloti se rádi prospí, kadeřnicím jde o život a v kuchyni šéfují muži

Jaká práce, která vám zaručeně zkrátí život? Který job je nejrizikovější? Která profese se naopak vyplatí a budete u ní chtít zůstat? Tahle zaměstnání mají svá tajemství a nejspíš byste to do nich nikdy neřekli.

Běžné profese a fakta, která vás šokují. Které zaměstnání překvapí nejvíc?

Kadeřnicím a hasičům může jít o život

Které ze zaměstnání vám zaručeně zkrátí dech a život? Povolání kadeřnice! Po pěti letech v klimatizovaném prostředí, s tunami stabilizátorů, sprejů, laků a vůní, stejně jako zaprášenými vlasy, mají plíce v podobném stavu, jako horníci v hlubinném dole.

Věděli jste, že 65 % příslušníků všech hasičských záchranných sborů na celém světě tvoří dobrovolníci? Všechna ta dřina, přesčasy, výjezdy, jen proto, aby pomáhali. Dělají to, ale nemuseli by. S lidstvem to možná tak špatné nebude. Hasiči mimochodem platí za nejrizikovější povolání (policisté totiž mají jinou kolonku) a za nimi následují co do počtu pracovních úrazů elektrikáři, zedníci a… popeláři! Jezdit s ku-ka vozem není zrovna job snů, ale je plný adrenalinu.

V kuchyni šéfují muži

Koktáte, zadrháváte? V 94 % případů vás k plynulému projevu bude napravovat logopedka, žena. V téhle profesi ženy dominují. A kde se jim podobně nedaří? V kuchyni. Šéfkuchařek je z kuchařského profi-balíku jen 7 %.

V roce 1840 bylo v USA v zemědělství zaměstnáno 70 % veškeré pracovní síly téhle země. Předloni to bylo 1,3 %. Jasně, růst populace nám taky poskočil, ale tohle vypadá jako dost velký pokrok, nemyslíte?

Pohotovost jeden naplno

Vyrazili jste na pohotovost s třískou v dlani nebo bebíčkem, a jste překvapení, že se na vás nikdo nevítá s nadšeným úsměvem? Nedivte se. Prakticky 87 % zdravotnických týmů z pohotovostí (po celém světě) jede silně přesčas. Někde až trojnásobky norem. Bojovat o cizí životy je dost vysilující, nevděčná a nekonečná dřina. Doktoři a sestřičky jsou nedocenění hrdinové.

Traumata poctivosti

Průvodčí, konduktéři, průvodčí, vlakvedoucí. Věděli jste, že dobře 50 % z nich byla nebo bude svědkem tragické nehody na trati, které nebudou moci zabránit? V praxi to znamená, že lidé z těchto zaměstnání budou mít spoustu hlubokých traumat, o kterých se nemluví. Z hlediska psychiky na tom budou podobně jako váleční veteráni.

Jste programátor, děláte v korporátním IT a nemáte se špatně? Vaše spokojenost nás těší. Jen doplníme, že jako hacker-námezdný konzultant, byste si vydělali zhruba 15x víc. V tomhle byznyse je dnes větší zájem o padouchy. A jen doplníme, že 67 % špičkových programátorů… jsou samouci.

Kde mají hnízdo právníci?

Víte, jak vypadá ráj právníků? Raději se podívejte na město Washington. Každý jeden z dvaadvaceti obyvatel tohoto města je totiž právník. Věděli jste, že 70 % populace všech právníků (z celého světa) žije v USA? Něco to o té zemi vypovídá. Podobně jako fakt, že v FBI dělá hromada lidí, ale 15 % celkového stavu zaměstnanců jsou ti, jejichž jedinou povinností je analýza otisků.

Zaměstnání, které nechcete změnit? Překvapivě je to účetní. Jasně, občas změní firmu nebo jdou dělat na sebe, ale svou profesi si rádi ponechávají. Aby ne, práce je pořád stabilní přísun, nic extrémního se neděje, každý k vám chová respekt. Spokojenost se svým vytížením hlásí 70 % účetních.

Dělat v USA pingla, pardon, číšníka, nemusí být špatné. Jen záleží, jak to máte s dýšky. Raději je totiž neberte: pokud si jimi totiž můžete přilepšovat, může vám zaměstnavatel snížit základ mzdy až o 71 %. Proto polovina lidí ze servisu, kteří mají dýška, žije na hranici chudoby.

Z armády do první ligy

Disciplína, organizace, řád, tah na branku, vedení i práce v týmu. A taky cenné kontakty. K tomuhle všemu vás dovede život v armádě. Takže úplně nepřekvapí, že s takovým základem prorazíte v podnikání, poté, co uniformu pověsíte na hřebík. Pětina ze všech top světových podnikatelů má za sebou službu v ozbrojených složkách. Stejné procento mají i vysokoškoláci.

Nejvíc konspirativní zaměstnání ve Státech? Pokud byste si tipli Ministerstvo obrany, trefili jste vedle. Má miliony zaměstnanců, ale úmluvu o mlčenlivosti podepisují jen přímí zaměstnanci Pentagonu. Na procenta zaměstnanců je největším tajnůstkářem Muskova Tesla. Smlouvu NDA (Non-disclosure agreement) s ní muselo podepsat přes 30 % zaměstnanců.

Piloti si rádi zdřímnou. Oba najednou

Létáte rádi letadlem? Hned 43 % britských, 50 % dánských a 54 % švédských pilotů v anonymním dotazníku potvrdilo, že si během dlouhého letu dáchnou. Třetina z britských pilotů pak kriticky potvrdila, že když procitli, spal i jejich ko-pilot. Šťastný let přejeme.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Doživotní ředitel FBI J. Edgar Hoover. Prohnilý muž, který věděl špínu úplně na každého

Absurdní ukázky byrokracie v praxi. Vlády nechávají miliardy vyletět oknem