Jak uskladnit po sezoně zahradní nábytek?

Léto se s námi pomalu loučí a na řadu přijdou chladnější dny. Na večerní posedávání na terase či dvoře s přáteli si budeme muset zase nějakou chvíli počkat. Abyste nemuseli rok, co rok obměňovat zahradní nábytek, poradíme vám, jak ho zazimovat, abyste prodloužili jeho životnost.

po sezoně

Příchodu zimnímu období se přizpůsobuje celá zahrada, včetně zahradního nábytku a doplňků. Jestliže máme zahradní domek, do něhož můžeme nábytek uložit, máme vyhráno. Pokud ne, správné ošetření a údržba nábytek po sezoně ochrání.

Před uskladněním nábytek vyčistěte

Než se pustíte do toho, abyste svůj zahradní nábytek po sezoně uskladnili, velmi důležitým krokem je ho pořádně vyčistit. Polštáře a povlaky vyperte, židle a sedačky zbavte zaschlých nečistot pomocí jemného kartáčku, jaru a vody. Někdy se stane, že se zejména na dřevěném nábytku objeví mastné skvrny, v tomto případě použijte speciální čistič na dřevo. Nakonec celý nábytek osprchujte zahradní hadicí a nechte dokonale vyschnout. Pozor si dejte však na ratanový nábytek, který omyjte pouze vlhkým hadříkem.

nábytek
Postarejte se o všechny polštáře a textilie. Ty nejprve vyperte. (foto: 123RF)

Nábytek pečlivě ošetřete

Abyste se mohli pyšnit krásným nábytkem i další léto, je třeba ho po omytí pořádně ošetřit.

  • Dřevěný nábytek – dřevěný nábytek je náchylný na vlhkost, proto byste si měli pořídit speciální ochranný tmel nebo olej na dřevo. Ten důkladně naneste na celý nábytek. Nyní si můžete být jistí, že se nábytku nic nestane, navíc se krásně zvýrazní jeho textura a oživí barva.
  • Plastový nábytek – plast sice odolný je, ale teploty pod bodem mrazu ho také mohou poškodit. Proto ho omyjte, důkladně vysušte a v nejlepším případě ho uskladněte uvnitř.
  • Kovový nábytek – kov prostě podléhá korozi, s tím nikdo nic neudělá, ale při správném ošetření a uskladnění se rzi můžete vyhnout. Než nábytek po sezoně uskladníte, natřete ho speciálním nátěrem proti rzi. Vybírejte takový, který kov ochrání i před těmi nejextrémnějšími vlivy počasí.
  • Proutěný nábytek – proutěný nábytek patří mezi ty nejnáchylnější, přírodní ratan můžete nastříkat speciálním sprejem, který nábytek ochrání před plísní. Pokud o ratanový nábytek nechcete přijít, nenechávejte ho přes zimu venku, uložte jej do vnitřních prostor. V případě, že máte nábytek z umělého ratanu, informujte se, zda je mrazuvzdorný. Ten by totiž zimní období venku v klidu přečkal.

Kam zahradní nábytek uložit? 

Zahradní nábytek byste ideálně měli skladovat ve vnitřních prostorách. Při nedostatku místa ho můžete uložit na sebe, nezapomeňte však na zakrytí plachtou jednotlivých částí, aby se neoloupaly nebo neodřely. V případě, že je nábytek skutečně moc velký, zvažte jeho rozložení na menší díly.

Polštáře a potahy by měly být po čištění dokonale suché, poté je můžete skladovat v igelitových pytlích. Vyhněte se jejich skladování přímo na podlaze, uložte je někde do horních polic. Aby textil neztratil svou barvu, vyhněte se také přímému slunečnímu světlu.

zahrada
Nenechávejte nábytek venku napospas mrazu a vodě. (foto: 123RF)

Nemám nábytek kam uložit

Pokud nemáte zahradní nábytek kam uložit, nezbyde vám nic jiného než jej nechat venku celoročně. V předešlých bodech jsme psali o tom, jak je důležité nábytek správně ošetřit, v případě ponechání přes zimu venku to platí dvojnásob. Nenechte svůj nábytek napospas dešti a sněhu, přikryjte ho alespoň ochrannou plachtou, kterou zamezíte jeho promrznutí a promočení. Na trhu najdete mnoho možností, díky nimž bude nábytek chráněný, stačí pouhá igelitová plachta (igelitem byste neměli zakrývat dřevo, mohlo by začít plesnivět) nebo speciální voděodolné obaly na nábytek, které jsou vybavené o stahovací šňůrku, čímž nábytek lépe zajistíte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?

Ovocné stromy z podzimní výsadby se lépe ujmou