Ovocné stromy z podzimní výsadby se lépe ujmou

Podzim je nejlepší možný čas pro výsadbu ovocných stromů. Ovocné stromy se na konci roku výborně ujmou a zahradnictví mají touto dobou největší výběr odrůd. Jak tedy ovocný strom správně vysadit?

plody

Pečlivý výběr sazenice

Při výběru sazenic si každý jednotlivý stromek dobře prohlédněte. Zaměřte se především na hojnost a kvalitu kořenů. Důležitý je také sestřih kořenů a sestřih koruny. Na podzim se nemusíte bát korunu sestříhat hlouběji. Když se stromek ujme v kořenové části, koruna vždy dobře doroste. Hluboký řez koruny zároveň dovolí rostlině poslat více síly a výživy do kořenů, proto se rychle a dobře ujme.

meruňky
Na podzim se nemusíte bát korunu sestříhat hlouběji. (zdroj foto: shutterstock.com)

Výhody podzimní výsadby

Určitě už jste se setkali s tím, že se doporučuje vysazovat ovocné stromy převážně na jaře, aby přišly do teplé březnové země. Ano, půda už je na jaře poměrně prohřátá, ale pouze její vrchní části. Pokud sázíte stromek, pravděpodobně pro něj budete muset vykopat díru do hloubky alespoň 40 centimetrů a v této hloubce bývá země ještě velmi studená a promrzlá.

To nesvědčí teplomilým kořenům meruněk a broskvoní, které potřebují alespoň osm stupňů Celsia. Jádroviny jsou v tomto ohledu méně náročné, vyhovuje jim pět stupňů Celsia. Na podzim nebývají takové teploty problém, proto se kořenové vlášení stromů poměrně rychle rozvine.

Na podzim je i v případě mrazíků a povrchové promrzlé vrstvy země v hlubší části půda ještě dostatečně vyhřátá, takže se nový strom daleko lépe ujme. Na podzim se dají dobře sázet také stálezelené listnáče.

Péče o nový strom

Před výsadbou upravte kořeny ostrými nůžkami, aby zůstaly čisté. Rovněž byste měli seříznout korunku. „Po výsadbě strom jednorázově mohutně zalijte a s pravidelnou zálivkou nepřestávejte po celý podzim,“ doporučuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha. Na jaře a na podzim si můžete koupit především prostokořenné stromky, které jsou přibližně o dvě třetiny levnější než stromky pěstované v kontejnerech.

Bez kontejneru jsou ovšem ovocné stromky citlivější na manipulaci a náchylnější k poškození, proto byste měli při převozu i výsadbě postupovat velmi opatrně. Strom byste měli mít opřený doma o kůlnu jenom co nejkratší dobu. Výsadbu si naplánujte tak, aby mohla proběhnout co nejrychleji po převozu stromu ze zahradnictví domů.

Pokud vám přeci jenom okolnosti nedovolí pustit se do výsadby hned, udělejte pro stromky provizorní stružku, do které dáte jejich kořeny a zasypete je vlhkými pilinami. Kořeny sazenic by nikdy neměly proschnout.

květy
Jak pečovat o ovocný strom? Poradíme. (zdroj foto: shutterstock.com)

Výsadba ovocného stromku

Před výsadbou namočte kořeny stromu na celý den do vody. Vykopejte jámu o velikosti kbelíku, ve kterém strom odpočívá. Zahradnickými nůžkami odstraňte konce kořínků. Díky tomu zlepšíte průtok vody do rostliny a stromek se lépe a rychleji ujme. Bude-li strom potřebovat oporu, zatlučte ji do středu jámy.

Poté do jámy vlijte vodu, aby půdu dostatečně provlhčila. Stromek vložte do jámy a postupně přisypávejte zeminu. Lehce potřásejte stromkem, aby se zemina dostala opravdu všude a pod stromkem nevznikl nějaký nevyplněný prostor.

Zhruba v polovině výplně jámy stromek zalijte. Poté přisypejte zbytek půdy, pořádně upěchujte šlapáním a znovu zalijte. Pomocí provázku připevněte stromek k zatlučenému kolíku. I během dalších týdnů stromek vydatně zalévejte.