Topíme v krbu a kamnech: Pravidelné čištění je základ

Krby a krbová kamna jsou velice příjemnou součástí interiéru a celé domácnosti, pokud k tomu jsou podmínky. Krby představují nejen přívod tepla do prostor, ale zároveň nezaměnitelnou atmosféru dodávající klid a pohodu.

krb

Aby se této pohody dalo využívat, je klíčové krbům či kamnům dodávat tu správnou péči. Zároveň i chceme, aby nám krby co nejdéle sloužily. Jaké úkony jsou tedy zásadní? Zde přinášíme několik základních rad.

Výběr a užívání kvalitního paliva

Pro správnou údržbu je zásadní používání kvalitního paliva určeného pro krby. Rozhodně nevolte topivo nekvalitní nebo vůbec ne něco, co do něj zcela nepatří – aneb co dům dá. Kvalitním palivem zabráníte jeho zanášení a současně tak prodloužíte životnost.

Čištění

Pravidelné čištění je součástí krbové údržby. Minimálně jednou týdně byste této činnosti měli věnovat svou pozornost. Pokud krb, a to předně v zimním období, používáte častěji, čištění byste měli provádět vícekrát do týdne.

Tip: Pro rychlejší a efektivnější vytopení místnosti zvažte pořízení krbových ventilátorů. Ventilátory odsávají teplý vzduch z krbu a odvádí ho do místnosti.

kamna
Pravidelná údržba a čištění je základ. (foto: 123RF)

Záleží i na jeho velikosti. Krby větších rozměrů bude potřebné pročistit vícekrát nehledě na jeho frekvenci používání. Zároveň též záleží na palivu, které používáte. Pokud topíte dřevem, které mnohdy obsahuje smůlu nebo je nedůkladně vysušené, krb se vám těmito nespálenými produkty více zanese.

A jaký je správný postup čištění?

  1. V prvé řade se musí nechat vychladnout. Nikdy ho nečistěte, když je ještě rozžhavený.
  2. Dobré je v této fázi vynést popel.
  3. Pořiďte si přípravky určené pro čištění krbů a kamen. Čistění se týká nejen interní části, nýbrž i vnější.
  4. Myslete taktéž na hůře dostupná místa, na všechny průtahy a průchody. Obzvláště v těchto místech se usazují všechny nečistoty a prach.
  5. Sklo a dvířka čistíme speciálními čističi, nejvhodnější jsou na gelové bázi. Dobře vám poslouží noviny.

Popel

Údržba krbu s sebou přináší také vynášení popela. V případě, že si pořídíte krb s výměníkem, tato starost vám bude ulehčena. Sami můžete poznat, kolik práce navíc vám může přidělat popel po celé domácnosti.

Vysavač

Specializovaný vysavač může být vaším velkým pomocníkem. S jeho pomocí vysajete všechen okolní popel.

Předsezónní kontrola

Před topnou sezónou je více než na místě zkontrolovat funkčnost kamen, abychom nebyli při prvních nepříznivých teplotách nepříjemně překvapeni. Kontrola představuje zkoušku veškerého těsnění, utáhnutých šroubů a spojů. Vhodné je též mít promazané lišty a všechny pojezdy.

Celoroční údržba

O krb je nutné se starat nejen těsně před topnou sezónou a během ní, ale také v období, kdy ho vůbec nepoužíváme. Práší se celoročně a prach mu nesvědčí.

Revize

Máte-li krbová kamna s příkonem vyšším než 10kW, která jsou napojená na otopnou soustavu, tak ze zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší máte povinnost nechat je zrevidovat.

První revize se provádí před zapojením, další poté pravidelně každé tři roky. Nebudete-li je nechávat revidovat, vystavujete se možnosti udělení pokuty. A pokud byste vyhořeli, což nikomu nepřejeme, pojišťovna by vám nezaplatila ze způsobené škody vůbec nic.

krb
Oheň dotváří tu pravou zimní atmosféru. (foto: 123RF)

Kominík

Pomoc kominíka vyhledáváme po ukončení sezóny. Každý takovýto odborník si poradí s vyčistěním komínu a jeho kouřovodů. Zanesený komín je nejčastější příčinou vzniku požáru a výjezdu hasičů v rámci topné sezóny. Zároveň vám může pomoct odhalit případné nedostatky, které během topení mohly vzniknout – a zabrání tak možnému pozdějšímu neštěstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak ušetřit za energie a zbytečně nevyhazovat peníze do vzduchu?

Manuální, nebo automatický kotel? Klidně 2v1