Jak správně vybrat zásnubní prsten

Jestli už jste dospěli k rozhodnutí, že nastal čas požádat drahou polovičku o ruku, nejspíš teď přemýšlíte nad výběrem toho správného zásnubního prstenu. Každá žena má jiný vkus a jiné priority, proto se vyplatí výběr tak osudového šperku nepodcenit a důkladně jej předem promyslet.

zásnubní prsten

Začněte hledat včas

Jestli u vás vyhrála tradiční možnost a partnerku budete o ruku žádat již s nachystaným prstýnkem, nepodceňte čas. Připravujete-li žádost o ruku s představou nějakého termínu, doporučujeme začít se po prstýnku poohlížet zhruba 3 měsíce dopředu.

Je to dost času i na to, nechat si vyrobit prstýnek na míru, pokud si z běžné nabídky nevyberete. Zároveň vás nepřekvapí ani aktuální nedostupnost konkrétní velikosti nebo varianty. Nenechte se nachytat a nepředstavujte si, že pár dní předem prostě zajdete do klenotnictví a vše bude vyřešeno. Když si dáte na výběru šperku záležet, vaše milovaná to určitě ocení.

zásnubní prsten
Zdroj foto: www.klenota.cz, KLENOTA s.r.o.

Zamyslete se nad finančními možnostmi

Je samozřejmé, že i toto je důležitý bod – zásnubní prstýnky jsou šperky, které se nosí celý život a po svatbě jejich úloha nekončí. Tomu by měla odpovídat i jejich kvalita, která něco stojí.

Určitě se nemusíte držet dnes už přežitého pravidla vybírat prsten v hodnotě tří platů. Precizně zpracovaný kousek z odolných materiálů se dá sehnat i s podstatně nižší cenovkou. Každopádně nejpopulárnější jsou zlaté zásnubní prsteny s drahokamy – ty totiž obstojí při každodenním nošením, nevyžadují mnoho péče a jsou nadčasové. Aktuálně je najdete v cenové relaci zhruba od 15 tisíc Kč.

zásnubní prsten
Zdroj foto: www.klenota.cz, KLENOTA s.r.o.

Ošemetný výběr velikosti prstenu

Výběr správné velikosti může být opravdu oříšek. Pokud vaše partnerka nic netuší, můžete využít například služeb online klenotnictví KLENOTA, které zdarma zasílá měřící kroužky pro zjištění velikosti. Podle nich může ženě změřit prst třeba kamarádka pod nějakou falešnou záminkou nebo můžete zkusit poměřit nějaký prsten z její šperkovnice a orientovat se podle něj.

Šperkaři z ateliéru KLENOTA se specializují na zásnubní prsteny s diamantem či drahokamem a sází na kvalitní 14karátové zlato. Každý zakoupený šperk dorazí v designové krabičce i s certifikátem pravosti a pro vaše klidné spaní je první výměna velikosti do 60 dnů zdarma. Pokud si však stále nebudete jistí, můžete navštívit také jejich ateliér na Bílkově na Praze 1, kde vám ochotně poradí.

Ideální kov a kámen – to je oč tu běží

Co se designu týče, jsou nejdůležitější dvě rozhodnutí – vybrat kov a kámen podle představ budoucí nevěsty. Z kovů je nejčastější zlato. Aktuálně moderní jsou zásnubní prsteny v bílém zlatě, tradičně smýšlející často sáhnou spíš po žlutém zlatě a dámy, které mají rády něžnou eleganci jistě potěšíte růžovým zlatem. Určitě se nezapomeňte podívat, v jaké barvě kovu vaše milá šperky běžně nosí, aby jí prstýnek ladil.

Nejtypičtější volbou mezi drahokamy je čirý diamant. Pokud ale myslíte, že vaše drahá touží po osobitější projevu náklonnosti, zkuste se poohlédnout i po barevných variantách, třeba odstín champagne se těší velké oblibě. A v neposlední řadě jsou výbornou volbou také barevné drahokamy. Často vídáme třeba zásnubní prsteny s morganitem nebo safírem.

zásnubní prsten
Zdroj foto: www.klenota.cz, KLENOTA s.r.o.

A jaký styl to bude?

Klasické jsou nadčasové solitéry – tedy obroučky osazené jedním výrazným kamenem. Dámy, které si potrpí na výrazné šperky milují osazení halo, kdy je centrálními kámen obklopen dalšími drobnými diamanty. Opět je v tomto případě dobré pozorovat, jaké šperky vaše milá nosí, což vám dá lepší představu, k jakému stylu prstýnku se přiklonit.

A pokud už v tuto chvíli rovnou přemýšlíte i nad kombinováním zásnubního a snubního prstenu, zamlouvat se vám budou sady snubních a zásnubních prstenů připravené profesionály. Dají vám představu, jak se můžou oba prsteny doplňovat a jejich společným nákupem můžete dopředu vyřešit dilema, se kterým se někdy potýkají páry po svatbě.

zásnubní prsten
Zdroj foto: www.klenota.cz, KLENOTA s.r.o.