Jak se hodnota palivového dřeva odvíjí od druhu stromu a způsobu zpracování?

Nejeden faktor ovlivňuje výslednou částku, kterou zaplatíte za palivové dřevo. Je to především výhřevnost, délka hoření, vlhkost, dostupnost suroviny a způsob zpracování. Všechny spolu souvisí a prolínají se. Proto celou problematiku souhrnně projdeme.

dřevo

Přílišná vlhkost nepřeje efektivitě palivového dřeva

U palivového dřeva všechny nejvíce zajímá výhřevnost. Ta je ovlivněna obsahem vody u každého jednotlivého druhu dřeva. Čím sušší dřevo je, tím více tepla vytváří. Při hoření dřeva s vysokým obsahem vlhkosti se většina energie spotřebuje na odpar. Celkově mokré dřevo špatně hoří. Tím produkuje více sazí, což zanáší komín. Nejen že to není efektivní, ale zvyšuje to i náklady na čištění kouřovodu.

Každý druh palivového dříví hoří jinak

Co se týče délky hoření, je pro každý druh palivového dřeva rozdílná. Odvíjí se od druhu stromu. Všeobecně mnohem déle hoří dřevo „listnáče“ ve srovnání s “jehličnany”. Ty zase mají vyšší výhřevnost během kratšího časového úseku. A tím se dostáváme k vašim požadavkům. Chcete mít v domě brzy teplo? Přidejte do krbu palivové dřevo, které pochází ze smrku nebo borovice.

Bukové palivové dřevo

V našich končinách je nejvíce ceněné tvrdé palivové dřevo z buku. Jeho oblíbenost pramení nejen z tradice, ale také z jeho výhody, a to delší proluky mezi jednotlivým přikládáním polen a stabilní teploty plamene. Taktéž neznečišťuje krb či kotel přílišným množstvím sazí. Co se týče energie produkované hořením, tak je mnohem vyšší než u dřeva smrkového.

Hodnota palivového dřeva

Tím se dostáváme k tomu, že ceny dřeva jsou ovlivněny i jeho výhřevností. Listnaté dřevo je v tomto ohledu kvalitnější, proto je i zaplacená částka vyšší. Když si to porovnáme s jehličnatým dřevem, je cena mnohem nižší. Celkový efekt produkce tepla a délky hoření se ani nepřibližuje již zmiňovanému buku. Vyplatí se tedy investice do tvrdého palivového dřeva, a to i za částky peněz, které nejsou zrovna nízké.

Další náklady za palivové dřevo

Lidská práce vždy zvyšuje hodnotu výrobků. Proto levnější jsou na metr nařezané klády, než pečlivě štípané palivové dříví. Na druhou stranu zase vy ušetříte svůj čas, když už palivové dřevo máte nachystané. Spoustu práce zabere i vyskládání na palety a do klecí. Proto je palivové dřevo o objemu jednoho prostorového metru rovnaného dražší než sypané.

dřeva
Zdroj: Freepik

Obsah vody v palivovém dřevě

A dostáváme se k sušení, které zabere poměrně dlouhý časový úsek. Nejlevnějším a nejpřirozenějším způsobem je nechat palivové dřevo proschnout na větraném, slunném místě. Správně vysušené dřevo palivové má obsah vlhkosti kolem 20 %. Strojově sušené dřevo je samozřejmě i dražší. Stojí více, protože se spotřebovává energie, a také je s tím spojeno mnoho lidské práce.

Které palivové dřevo je výhodné?

Pokud to shrneme, nejlevnější variantu palivového dřeva lze získat z jehličnatých stromů. Pokud není nařezané a naštípané, je dovezené na korbě nákladního auta a vysypané před domem. Navíc pochází z průběžné těžby, není suché. Pokud chcete šetřit svůj čas a mít dlouho hořící a výhřevné dřevo ihned k použití, zaplatíte už více. Příkladem je palivové dřevo z buku, vysušené strojově. Je vyskládané do objemu 1 prostorového metru rovnaného a dovezené na paletě až k vám domů.

Kde sehnat palivové dřevo na topení na poslední chvíli?

Čas jsou peníze. A to platí i u palivového dřeva. Vyplatí se nakoupit tvrdé a suché palivové dřevo, které můžete hned zapálit v krbu. Na e-shopu Optimtop.cz naleznete širokou nabídku palivového dřeva. Dovezou vám jej vyskládané nebo balené v pytlích na paletě. Doprava je po České republice zdarma.