Manuální, nebo automatický kotel? Klidně 2v1

Bydlíte v rodinném domě a řešíte, jak příští zimu neprotopit jmění? Kvůli vysokým cenám energií se řada českých domácností vrací k vytápění dřevem nebo objevuje výhody dřevěných pelet. Moderní kotle na tuhá paliva, kam se řadí dřevo, pelety a uhlí, mají plno vychytávek a dokonce i svoji aplikaci do mobilu.

kotel

Tuhá paliva: nejlevnější vytápění

Náhlý krach několika dodavatelů energií, enormní ceny za plyn a elektřinu, omezení chodu plynovodu vedoucího z Ruska. Není divu, že po událostech posledních měsíců se Češi raději spoléhají na palivo, které jednoduše složí doma v kotelně nebo v kůlně. Je to jistota, že budou mít doma teplo a náklady pod kontrolou. Víme, na co se při výběru kotle na tuhá paliva zaměřit.

Jaké palivo je nejlepší?

  • Dřevo

Spalování dřeva se používá po staletí a na způsobu přípravy se tolik nezměnilo. Posekat, naštípat, nechat dostatečně vyschnout. Zato moderní kotle na dřevo už dnes řídí elektronická jednotka a průběh vytápění ovládá odtahový ventilátor. Teplotu v místnostech si zkontrolujete v aplikaci, ale ručnímu přikládání dřeva do kotle se ani tak nevyhnete.

  • Pelety

Pelety jsou také ze dřeva, ale z pilin. Slisují se do malých válečků, které se jednoduše převážejí, skladují a hlavně používají. Automatický kotel na pelety pak představuje nejkomfortnější způsob vytápění tuhými palivy. Často se mluví o téměř bezobslužném režimu, protože o kotel na pelety se jeho majitel skoro nemusí starat. Od zapálení paliva po pravidelné přikládání pelet a udržování požadované teploty – vše probíhá samočinně. Díky aplikaci a vzdálenému přístupu zapnete a upravíte vytápění v domě odkudkoli.

  • Uhlí

Hlavní důvod, který mluví pro využívání uhlí, je jeho vysoká výhřevnost a výhodná pořizovací cena. Hnědé uhlí lze pořídit levněji než pelety, což je také důvod, proč si řada majitelů oblíbila kombinované kotle na pelety a uhlí. Toto řešení umožňuje libovolně přecházet z jednoho paliva na druhé, a tím využívat jejich výhod podle aktuální situace.

kotel

Automatický nebo manuální režim?

Používání kombinovaného kotle není vůbec složité. „Náš kotel H4 EKO PELLET má multifunkční mechanismus odklápění hořáku. Pokud topíte peletami, vsunete hořák do kotle a zajistíte,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP, která se výrobě kotlů věnuje už přes šedesát let. „Když chcete palivo změnit, jednoduše odklopíte hořák stranou a přikládáte do kotle manuálně uhlí,“ dodává. Přechod mezi topením různými palivy je tak až překvapivě snadný.

kotel
Kombinovaný kotel

Při topení uhlím šetříte náklady za palivo, které ovšem do kotle přikládáte manuálně a opakovaně několikrát za den.

Při topení peletami využíváte všech předností automatického kotle, který si sám doplňuje a dávkuje palivo. Teplotu v místnostech můžete upravovat odkudkoli pomocí aplikace. Jediné, nač musí majitel myslet, je doplňování pelet do zásobníku kotle. Jak často? To záleží na velikosti zásobníku a výkonu kotle. Obvykle se palivo doplňuje jednou za pět dnů.

S důrazem na ekologický provoz

Vysoká účinnost kombinovaného kotle od OPOP je zaručena pro oba typy paliva. To znamená, že v každém případě využíváte téměř všechnu energii pelet i uhlí k vytápění a snižujete tak náklady za vytápění. Kotel H4 EKO PELLET také splňuje přísné podmínky Evropské unie pro ekologické používání s minimem emisí a jeho provoz je bez omezení schválený pro budoucí roky.