Jak ušetřit za energie a zbytečně nevyhazovat peníze do vzduchu?

Zdražování energií zatím nemá konce. Mnoho domácností trpí finančními potížemi kvůli vysokým účtům za elektřinu a plyn. Pojďme se proto podívat na jednoduché způsoby, jak ušetřit, aniž byste museli obětovat své pohodlí.

ušetřit za energie

S blížící se zimou vám nepochybně už předem naskakuje husí kůže při pomyšlení na účty za elektřinu a plyn. Doba není příznivá, a proto se hodí každá rada, jak ušetřit za energie.

Jak ušetřit za plyn?

K zemnímu plynu je připojená většina českých domácností. Dvě třetiny spotřeby připadají na topení, třetina na ohřev vody a vaření. Největší potenciál úspor se tak skrývá ve vytápění domu či bytu. Jak ale ušetřit za energie?

1. Prohlídka kotle

Pokud vlastníte kondenzační plynový kotel, udělali jste velký krok k úspornému vytápění. Na rozdíl od starších plynových kotlů atmosférického typu, dokážou zužitkovat zbytkové teplo na předehřátí vody. To ovšem platí za předpokladu, že se o kotel poctivě staráte.

Plynový kotel potřebuje pravidelnou péči v podobě čištění a servisu, aby optimálně fungoval. Všeobecně se doporučuje jednou ročně pozvat servisního technika, který kotel vyčistí a seřídí.

2. Uberte teplotu vytápění 

Nadměrné topení není dobré jak pro zdraví, tak pro peněženku. Věděli jste, že když snížíte teplotu na termostatu o jeden stupeň Celsia, ušetříte přibližně 5 až 10 procent plynu na vytápění? Místnost, kde dlouhodobě pobýváte by měla mít optimální teplotu mezi 19 až 21 stupni. V koupelně si můžete dopřát o pár stupňů navíc.

V kuchyni stačí kolem 17 stupňů, jelikož tam se vzduch ohřeje během vaření. Pro ložnici je ideálních 16 až 18 stupňů. V chladnější místnosti snáze usnete a spánek bude kvalitnější a hlubší. Na chodbách a schodištích snižte teplotu na 15 stupňů a hlavně nezapomínejte zavírat dveře do obytných místností.

3. Správně nastavte termostat

Budete se divit, ale vypnout topení, když odcházíte z domu je chyba. Zatímco jste v práci nebo ve škole, teplota v bytě či domě rychle klesá. Když po návratu chcete vytopit domácnost na požadovanou teplotu, zbytečně spálíte vysoké množství energie, takže jste vlastně vůbec neušetřili. Nastavte si termostat tak, aby teplota během noci či vaší nepřítomnosti klesla maximálně o pár stupňů.

4. Odvzdušněte radiátory

Je důležité nezapomínat na radiátory. Plynový kotel může jet na plné obrátky, ale se zavzdušněnými radiátory akorát pálíte peníze. Pokud je radiátor zavzdušněný, je horký u regulačního ventilu, ale na druhém konci je naopak studený.

Odvzdušnění byste měli provést ideálně ještě před začátkem zimy. Nezapomeňte také na dopuštění vody, aby byl v otopné soustavě správný tlak. Poté odvzdušňujte jednou za tři měsíce.

Jak ušetřit za elektřinu?

Jak ušetřit za energie? Svíčky? Nebojte se, není nutné svítit svíčkami, abyste ušetřili za elektřinu. I malé kroky vám v součtu ušetří tisíce korun ročně. Někdy stačí jen mírně upravit své návyky.

1. Vytápění

Ačkoliv elektřinu k vytápění používá minimum českých domácností, stejně jako u plynu platí, že topení je nejlepší příležitost k úsporám. Elektrické topení má tu výhodu, že se nemusíte starat o údržbu a revize.

Opravdu se snažte nepřetápět zbytečně místnosti. Pokud používáte podlahové topení, vytápějte na teplotu o stupeň nižší než u běžných radiátorů. Na noc a při odchodu z domu nastavte termostat tak, aby snížil teplotu pouze o pár stupňů. Nevypínejte ale topení úplně.

2. Úspornější spotřebiče

Spotřebiče nám sice usnadňují práci, ale také spotřebují docela dost elektřiny. Jedna z variant, jak uspořit se spotřebičem na elektřině je pořízení modernější verze v lepší energetické třídě. S výběrem vám pomohou energetické štítky.

Od roku 2021 se pro některé spotřebiče používají nové energetické štítky. Nahradily původní stupnici A+++ až G, nově se výrobky označují třídou A až G. Tohle je správná cesta, jak ušetřit za energie.

3. Více prádla na nižší teplotu

Je dokázané, že v průměrné české domácnosti se pračka zapíná třikrát týdně. To je poměrně dost, nemyslíte? Jak tedy ušetřit za energie? Pokud zapnete pračku s jedním tričkem a džíny, plýtváte zbytečně elektřinou. Stejně tak není zapotřebí prát při vysokých teplotách. Moderní prací prášky si poradí se špínou i při praní na 30 stupňů.

Většinu prádla stačí prát na 30 až 40 stupňů. Ložní prádlo a ručníky můžete prát na 60 stupňů. Vyvářka ani předpírka není obvykle nutná.

4. Sáhněte po LED osvětlení

Jednou z cest, jak ušetřit za energie je pořídit si LED žárovky. Takové LED žárovky spotřebují až o 90 procent méně elektřiny než obyčejné žárovky. Výhodou je také to, že kvalitní LED žárovky mají delší životnost, tudíž ušetříte hned dvakrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak v roce 2022 překonat inflaci? Peníze přesuňte do těchto aktiv

Výhody pasivních domů aneb vyplatí se stavba takové nemovitosti?