Jak v roce 2022 překonat inflaci? Peníze přesuňte do těchto aktiv

Míra inflace se v roce 2022 bude pohybovat až kolem 10 %. Ještě více než v předchozích letech je proto nutné se aktivně věnovat tomu, aby nedošlo ke znehodnocení vašich úspor. Kam se vyplatí finance přesunout?

inflaci

Proč hotovost či běžný účet nejsou vhodným řešením?

Máte-li své úspory převážně v hotovosti nebo na běžném účtu, měli byste zbystřit. Přestože nikdy nejde o vhodné řešení, v posledních letech nepředstavovalo ani zásadní problém – inflace totiž byla velice nízká a peníze si tak i bez úročení relativně držely svou hodnotu.

Ve chvíli, kdy inflace roste, však vaše peníze pomyslně mizí. Inflace je totiž často prezentována jako zdražování. Spotřebitelé tedy reagují tak, že méně utrácejí – své peníze si střeží a nechtějí je utratit.

Jenže realita je taková, že jsou to právě vaše peníze, které ztrácejí hodnotu, a proto si za ně můžete pořídit méně zboží a služeb.

Řešením je přesun financí do úročených spořicích produktů a výnosných investic.

„Pro tip: Na webu refinanso.cz najdete kalkulačku pro refinancování hypotéky.“

Jak si rozvrhnout portfolio?

Na běžném účtu držte pouze částku, kterou bezprostředně potřebujete. Může jít tedy například o obnos ve výši vaší mzdy, případně ve výši vašich pravidelných měsíčních výdajů (za nájem, energie, stravu, dopravu apod.).

Stejnou částku vynásobte pěti. Takový obnos uložte na spořicí účet. Jde o základní životní rezervu, kterou je vhodné mít „po ruce“ pro případ nečekaných výdajů. Třeba když je nutné opravit auto či koupit nový spotřebič nebo nastane-li situace, že z nějakých důvodů přijdete o pravidelné příjmy.

Zbylé finance byste pak měli investovat do výnosnějších aktiv. To, jak si portfolio rozvrhnete, záleží na vašich investičních cílech. K překonání inflace většinou spolehlivě poslouží státní či korporátní dluhopisy a akcie renomovaných společností. Konzervativní investoři k tomuto účelu využívají spíše podílové fondy, které nabízí většina bank a investičních společností. Vaše portfolio za vás spravuje zkušený analytik. Investovat lze ale i do nemovitostí, umění či sběratelských předmětů (automobily, sběratelské kartičky, poštovní známky apod.).

Pokud chcete inflaci výrazně překonat, budete muset hledat rizikovější investice, ať už jde o akcie začínajících firem, nebo třeba kryptoměny. V takových případech většinou budete investovat svépomocí. To však vyžaduje dobrou znalost trhu a vysokou úroveň finanční gramotnosti. Jinak se místo výnosů můžete dočkat naopak vysokých ztrát.