Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?

Jedna z největších výhod teplých dní je, že můžeme venku pořádat grilovačky. To ale znamená zase po zimě vytáhnout zahradní nábytek. Ale to není jenom tak. Musíte ho pořádně vyčistit, jelikož se na něm přes zimu usadilo spoustu nečistot, což není zrovna nejlepší vizitkou hostitele. Jak na to?

zahradní nábytek

Nejlepší je čistit zahradní nábytek každé 3 měsíce, nicméně na jaře je ve vzduchu velká koncentrace pylu, takže byste jej v průběhu sezóny měli otírat častěji. Ideálně jednou za týden.

Krok 1: Začněte s polštáři

Pokud máte na svém zahradním nábytku snímatelné potahy, máte z poloviny vyhráno. Tady stačí jen dát je do pračky. Raději přidejte k pracímu gelu trochu octa, který spolehlivě odstraní pachy a nečistoty.

zahradní nábytek
Pokud máte snímatelné polštáře, je nejjednodušší je hodit do pračky. (foto: 123RF)

Pokud nejsou potahy snímatelné, připravte si domácí čisticí přípravek. Smíchejte jednu lžičku prostředku na nádobí a čtvrt litru vody. Nalejte do rozprašovače a nastříkejte po celé ploše polštáře. Nechte působit alespoň 10 minut, a následně vystříkejte hadicí. Nechte vyschnout na sluníčku.

Krok 2: Ostříkejte konstrukce

Bez ohledu na to z jakého materiálu je váš zahradní nábytek vyrobený, nejlepší volbou, jak odstranit základní špínu, je opět zahradní hadice. Nastavte její trysku na silný proud – ten snadno omyje nečistoty, prach, pyl a písek.

Krok 3: Vyberte si čisticí prostředek

Volba čisticího prostředku je závislá na materiálu vašeho zahradního nábytku. Například dřevěný nábytek potřebuje jiné ošetření než kovový či plastový.

Čištění dřeva

Na dřevo je nejlepší použít teplou vodu a mýdlo na bázi oleje. Stačí zahradní nábytek jemně přetřít měkkým hadrem nebo houbou. Pokud se na něm drží více odolných nečistot, použijte měkký kartáček na zuby, který dřevo nepoškodí.

nábytek
Dřevěný nábytek stačí otřít vlhkým hadrem nebo houbou. (foto: 123RF)

Čištění železa a kovu

Pokud jste si všimli, že váš železný nábytek začal oxidovat, není nic jednoduššího, než tyto skvrny odstranit roztokem octa a vody ve stejném poměru. Následně očistěte prostředkem na nádobí s vodou. Nepoužívejte příliš abrazivní prostředky, aby nedošlo k poškrábání laku. Také mohou odstranit nerezavějící vrstvu a vystavit tak kov povětrnostním vlivům.

Čištění ratanového nábytku

Abrazivní prostředky nemá rád ani ratan. Na tento druh nábytku vám tedy postačí univerzální čistič s vodou. Dejte si pozor, aby nebyl hadr moc mokrý, pořádně jej před čištěním vyždímejte. Pokud se stane, že ratanový nábytek přece jen moc namočíte, snažte se jej co nejdříve vysušit na slunci nebo klidně použijte fén.

ratan
Ratan nemá rád nadměrnou vlhkost. (foto: 123RF)

Prach jednoduše utírejte pouze suchým hadrem, občas můžete tento nábytek oživit leštidlem. Pozor ale, naneste pouze malou vrstvu. Popraskání ratanového nábytku můžete předejít použitím ošetřujících olejů.

Jak udržet venkovní nábytek déle čistý?

Když už zahradní nábytek dokonale vyčistíte, je potřeba hlídat, aby se zase brzy neušpinil. Vhodné je vybavit jej kvalitními potahy, které nejenom že ho udrží čistý, ale také nábytek uchrání před povětrnostními vlivy. Také je vhodné nábytek jednou za měsíc očistit zahradní hadicí.

Jak zbavit zahradní nábytek zápachu?

Kovový či plastový zahradní nábytek je náchylný k nepříjemnému pachu, protože je vyrobený z méně porézních materiálů, než je dřevo. Nejčastěji zápach zahradního nábytku způsobují plísně a houby. Z nábytku je nejlépe odstraníte opět roztokem octa a vody s mýdlem na bázi oleje.

Zdrojem zápachu bývají také potahy a polštáře. Pokud jej neodstraní pračka, zkuste tyto textilie opět postříkat rovnoměrnou směsí destilovaného octa s vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Péče o zahradu ve vedrech. Zaměřte se na pravidelnou závlahu, sekání trávníku i hnojení

Nábytek z palet má celou řadu výhod. Proč je lepší než dřevěný nábytek?