7 způsobů, jak efektivně zpracovat posečenou trávu

Pomalu začíná sezóna, kdy bude potřebné se hojně starat o trávník a jeho údržbu v podobě sekání. Pravidelné sekání navyšuje celkovou funkčnost trávníku. Pokud navíc ještě budete vědět, jak posečenou trávu zpracovat, budete z této činnosti jen těžit, a také dbát na ekologii.

posečenou trávou

Níže vám přinášíme rovnou sedm způsobů, jak efektivně využít posečenou trávu.

1. Travní hnojivo

Pokud si zbytky trávy necháte jako hnojivo, můžete tím značnou část spotřeby hnojiv každoročně ušetřit. Nicméně mějte na paměti, že takovéto hnojivo je možné udělat pouze z malých odřezků trávy. Takto je můžete klidně nechat ležet.

Pokud zamýšlíte, že trávu budete tímto způsobem hnojit, pořiďte si sekačku, která dovede mulčovat. Díky mulčování budete mít trávu posekanou na menší díly, které není potřeba dále sbírat.

2. Mulčování

Mulčování je vhodné i pro zeminu v blízkosti vašich zasazených plodin a květin. V případě, že používáte čerstvě posečenou trávu, na zeminu položte velmi nízkou vrstvu, zhruba do půl centimetru. Kdyby byla vrstva silná, mohla by začít plesnivět a zapáchat.

Takto je možné zužitkovat všechnu vaši posečenou trávu a vy tak zcela zadarmo získáte potřebné hnojivo. Posekaná tráva šetří vodu a bojuje proti rychlému vypařování. Tento fakt oceníte předně v letních měsících.

tráva
Posečená tráva poslouží jako hnojivo nebo potrava pro zvířata. (foto: 123RF)

Mulč pomáhá v boji proti prorůstání plevele. Ne všeho plevele, ale alespoň částečně vám usnadňuje práci. Je to zároveň též překážka pro slimáky. Její vrstva navíc ochraňuje před povětrnostními vlivy.

3. Bramborový záhonek

Bramborový záhonek se nemusí zakládat, můžete si jej zřídit přímo na místě růstu trávy. Stačí postupovat následovně:

  • Místo, kde ho chcete mít, posekejte, a položte do něj v řadách brambory.
  • Poté položte posečenou trávu. Brambory snesou až půlmetrovou vrstvu, takže na ně můžete kupit vrstvy i z dalšího sekání.
  • Vše poté zalijte.

První náznak růstu se objeví nejdříve za šest týdnů, může to však být až za týdnu deset. Dále brambory kropíme a zastřikujeme proti případným škůdcům. Úroda se sklízí na podzim pomocí odhrnutí trávy.

4. Tráva do kompostu

Kompost je jedna z dalších alternativ. Tráva se na kompost ale nesmí položit ve větším množství. Pokud jí na kompost dáte nadbytek, začne vám hnít. Je potřebné ho prokládat a vždy tam dát jen trávu již proschlou.

Zde je potřebná lehká matematika. Kompost by měl mít ideální poměr uhlíku a dusíku 3:1. Tráva vám zajistí dusík. Nicméně je kompostu nutné dodat i zmíněný uhlík. Ten se nachází například v pilinách, listí nebo ve štěpce dřevní.

kompost
Do kompostu patří kromě posečené trávy také organické zbytky z domácnosti. (foto: 123RF)

Na kompost můžete samozřejmě přidávat i zbytky z domácnosti, jakými jsou odřezky z ovoce a zeleniny, vaječné skořápky nebo dokonce kávový lógr.

5. Seno

Pokud nemáte ve své blízkosti, ba dokonce vy sami, hospodářská zvířata, můžete obdarovat taktéž okolní králíky. Blízká zoo nebo koutek se zvířaty tuto dobrůtku jistě uvítají. Nebo pokud vaše ratolest má jako domácího mazlíčka morče, je to jedna z dalších možností. Trávu můžete nabídnout komukoli, kdo si ji chce případně dále usušit a použít.

6. Tekuté hnojivo

Z posečené trávy si lze vyrobit tekuté hnojivo. Říká se mu tzv. jícha. Tu připravíme následovně.

  1. Do vyšší nádoby dáme na 1 kg trávy celých 10 litrů vody. Nádoba musí být poté zakrytá a ponechaná na slunci. Postupně bude docházet k jejímu kvašení.
  2. Nádoba s tekutinou by se měla občasně promíchat, není však nutné ji míchat každý den.

V závislosti na počasí a slunných dnech může tento proces zabrat několik týdnů.

7. Bioodpad

Pokud ale s posečenou trávou žádné plány nemáte, zlikvidujte ji do kontejneru na bioodpad. Do obyčejné popelnice nepatří. Pokud se kontejner na bioodpad ve vaší obci nenachází, trávu odvezte do sběrného dvora. V případě velké jarní či podzimní údržby zahrady se vám pak může vyplatit objednat kontejner na odvoz bioodpadu – ušetříte si tak i několik cest do sběrného dvora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?

Milujete chilli papričky? Můžete si je vypěstovat i u sebe doma