Milujete chilli papričky? Můžete si je vypěstovat i u sebe doma

Drtivá většina z vás asi miluje ostřejší jídlo. Ať už se jedná o pizzu nebo guláš, v žádném případě by v těchto pokrmech neměly chybět chilli papričky. Jenomže jejich koupě v maloobchodech není zrovna snadná. Nebylo by přeci jenom jednodušší si chilli papričky pěstovat doma?

chilli papričky pěstování

Není na tom vůbec nic těžkého, takže se nemáte čeho obávat. Chilli papričky nejsou nijak náročné a vyžadují jenom minimální péči.

Základem úspěchu je kvalitní půda

Stejně jako u ostatních druhů rostlin, jsou i chilli papričky náročné na kvalitní půdu s velkým obsahem živin. To ovšem není nic, s čím byste se nedokázali vypořádat. V zahrádkářstvích se prodávají již namíchané substráty speciálně určené pro chilli papričky, které rostlinkám poskytnou ideální podmínky pro růst.

Důležité je také umístění sazenice na přímé slunce, ideálně do fóliovníku nebo skleníku. Pokud ovšem takovou možnost nemáte, jednoduše dejte rostlinky na balkon nebo na parapet. Měli byste však vybrat místo, kde je po celý den největší intenzita slunečního záření.

Kde chilli papričky pěstovat?

Možná se vám to bude zdát divné, ale existuje hned několik druhů chilli papriček, jimž se nejlépe daří v květináči nebo truhlíku. Pokud byste tyto rostlinky zkoušeli pěstovat venku, pravděpodobně si velké úrody neužijete. Tyto domácí odrůdy jsou typické svým menším vzrůstem, ale přitom si zachovávají relativně velkou plodnost.

Navíc se dají pěstovat v běžných domácích podmínkách bez speciálních požadavků na okolní prostřední, což je nepochybně velká výhoda. Není potřeba zařizovat externí lampu pro přisvícení nebo dokonce speciální ohřev, protože chilli papričkám pohodlně stačí pokojová teplota a přirozené světlo.

Kdy vysévat semínka?

Další obrovskou výhodou pěstování chilli papriček je krátká doba od vysazení k prvním plodům. Pokud patříte mezi zkušenější zahrádkáře, můžete si zkusit vypěstovat sazenice od semínka. Zní to možná trochu složitě, ale věřte tomu, že chilli papričky jsou na růst a okolní podmínky mnohem méně náročné než obyčejné sladké papriky.

V případě, že chcete sázet semínka, je ideální jejich umístění do substrátu na konci února. Chcete-li si pěstování trochu ulehčit, můžete si pochopitelně zakoupit již vzrostlé rostlinky, které se do květináčů a truhlíků sázejí přibližně v polovině května.

Kterou odrůdu chilli papriček pěstovat?

I když existují speciální druhy chilli papriček určené pro pěstování v květináčích, můžete se klidně pustit i do sadby obyčejných odrůd. Finální volba samozřejmě závisí pouze na vás. Jednotlivé odrůdy jsou členěny podle pálivosti, kdy nejnižší hodnotu představuje 0 SHU.

Běžným smrtelníkům bohatě postačí chilli paprička o pálivosti kolem 5 000 až 20 000 SHU. Jenom pro zajímavost – nejpálivější paprička na světě dosahuje hodnoty pálivosti asi 9,5 milionu SHU.

Jak docílit bohaté úrody?

Cílem každého pěstitele je pochopitelně dosáhnout v co nejkratší možné době maximální úrody. I proto byste se o rostlinky měli řádně starat. Péče o chilli papričky spočívá hlavně v dodání dostatku živin, pravidelné zálivce a poskytnutí dostatečného množství slunečních paprsků. Zkušení pěstitelé doporučují i použití kapalných hnojiv, které během období vegetace zlepší přísun živin a podpoří růst papriček.

Zásadní je použití hnojiva s obsahem vápníků, díky němuž nezačínají papričky od spodu hnít. Pokud se o své chilli papričky dokážete řádně postarat, očekávejte úrodu v řádu několika desítek až stovek kusů plodů. To vám bohatě vystačí na přípravu mnoha pálivých jídel.

Pěstování chilli papriček je opravdu snadné a můžete jej realizovat i v truhlíku na balkoně. Nezapomeňte ovšem na dostatečnou zálivku, sluneční paprsky a přísun kapalných hnojiv.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak si doma vypěstovat chilli papričky? Není na tom vůbec nic těžkého

Život milovníka chilli je jako život závisláka, jenom zdravější