Život milovníka chilli je jako život závisláka, jenom zdravější

Máte rádi ostré? Milujete chilli? Pak vám asi nemusíme nic vysvětlovat. Láska k chilli papričkám a pekelně ostré chuti je prostě závislost. Hon za stále vyššími počty Scovillových jednotek nikdy nekončí, protože kdo s ostrým jednou začne, ten už těžko může jen tak někdy přestat. Jsme zkrátka závisláci.

Před několika lety se objevila zpráva, že indická armáda vyvinula chilli granát, který měl fungovat jako paralyzér proti demonstrantům nebo teroristům. Využití by prý našel i jako náplň do pepřových sprejů. Náplň tohohle granátu byly rozemleté papričky Bhut Jolokia, jedna z nejpálivějších a nejoblíbenějších odrůd u milovníků chilli. Ta má něco přes milion Scovilleových jednotek, a to už je docela síla. Vlastně více pálí už jen několik dalších odrůd, jako je Moruga Scorpion nebo Carolina Reaper. Ten je ovšem kříženec odrůdy Habaněro a právě Bhut Jolokie. V Guinessově knize rekordů drží tahle šílená záležitost prvenství coby nejpálivější odrůda na světě s hodnotou 2 200 000 SHU. To se i Scoville obrací v hrobě.

Zbraně hromadného ničení a toxické sklady v každé kuchyni

Běžná česká plechová huba se zpravidla v takových extrémech nepohybuje, i když u některých lidí i z mého okolí si tím nejsem úplně jistý. Znám jejich skladiště zbraní hromadného ničení, jak své poličky s lahvičkami chilli omáček nazývají a vím, že se tam objevují opravdu zajímavé kousky. Vévodí jim samozřejmě koncentráty, které obsahují téměř čistý Kapsaicin, což je právě ona látka způsobující pálivost. Na lahvičkách jsou většinou lebky, čerti nebo pekelné plameny a názvy jako Satan Shit, VooDoo Juice nebo Ass Reaper jasně říkají, co asi člověk od nich může čekat. Ostatně na většině z nich je uvedeno, že se nesmí podávat nikomu, kdo nebyl dopředu informován o tom, jaké má daný preparát účinky. Není to jen tak. Existují zprávy o tom, že po pozření některých extra silných omáček měli dotyční velké zdravotní problémy. A samozřejmě do chilli mytologie patří i nejrůznější stavy, halucinace a další vedlejší účinky těch nejsilnějších extraktů.

Čím ostřejší, tím lepší, ovšem jen na chvíli

Vůbec nejčastější otázka, kterou vyznavači chilli slyší od okolní spoklečnosti je: Co ti na tom chutná, vždyť je to jen pálivý. Popřípadě ještě doplněno gurmánským dovětkem: Zkazíš si tím každý jídlo a přebiješ chutě. Dotyční tazatelé naprosto nechápou, že jazyky milovníků chilli potřebují kapsaicin ve stále větším množství, protože tělo si na jeho dávky velmi rychle zvyká. Při dlouhodobém nedostatku chilli se dostavují dokonce u některých lidí abstinenční příznaky. Zkrátka chuť na ostré je stále silnější společně s tím, jak se člověk postupně dostává k vyšším a vyšším číslům Scovillových jednotek. To, co vám na začátku přijde jako že jste právě ochutnali samotné peklo, vám za měsíc přijde jako docela snesitelná záležitost a už se pídíte po další, samozřejmě silnější dávce. Chilli papričky a omáčky samozřejmě mají svou chuť a znalci mezi nimi rozeznávají, ale podstatné je, že to zkrátka pálí, a to hodně.

Kudy teče tudy léčí

Nezanedbatelnou věcí v konzumaci chilli jsou také zdravotní aspekty. O tom, že ne každý je schopen pozřít něco extrémně ostrého, aniž by se mu z toho udělalo zle, asi není třeba diskutovat. Člověk sám velmi rychle zjistí, jestli jeho tělo kapsaicin snese či dokonce vyžaduje, nebo naopak odmítá. Ovšem chilli má zcela prokazatelně i blahodárné a léčivé účinky, což je vědecky ověřený fakt. Kapsaicin v těle uvolňuje endorfin, což navozuje euforické stavy. Působí jako lokální analgetikum, tedy pokud například řeznou ránu potřete chilli (což bude nejspíš opravdu strašně pálit), zahojí se rychleji.  Kapsaicin může vést například k vyléčení nejrůznější záněty včetně zánětu slepého střeva. Snižuje riziko infarktu, rakoviny a mozkové mrtvice a je velmi prospěšný lidskému srdci. Chilli papričky jsou zkrátka velmi prospěšné na mnoho neduhů, a přitom si je člověk může klidně vypěstovat i sám doma.

Jako každá závislost je i závislost na chilli svým způsobem nebezpečná, nicméně v tomto případě jde o závislost prospěšnou lidskému tělu. Leze to občas do peněz a někteří lidi to asi trochu přehánějí, ale ten pocit, když se pálení rozlévá po jazyku, pro ten stojí za to žít.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejšílenější jídla podávaná v restauracích

Top sedm nápojů proti mrazu