Nejšílenější jídla podávaná v restauracích

Okurka se šlehačkou nebo zavináč s marmeládou jsou celkem pochoutky proti tomu, co za speciality můžete dostat v některejch restauračkách na různých místech po světě. A bacha, fakt to není pro slabý žaludky!

Oční bulvy z tuňáka

Burger se smaženým mozkem

Domovem týhle delikatesy je americká Indiana, i když historie tohohle pekla na talíři pochází z dob, kdy Ameriku zabydlovali holandský a německý osadníci. Původně byl tenhle spešl burger vyrobenej z mozku krav. Teď, když je spousta krav šílenejch, tak si ty bláznivý Amíci nedaj pokoj a tuhle nechuťárnu si dělaj z prasečích mozků. A stejně jako kterejkoliv jinej hambáč si ho fláknou do housky a obložej cibulí, hořčicí a kečupem.

Ústřice Rocky Mountain

Na tuhle mňamku by nepřišel snad ani Jirka „dej tam co chceš“ Babica. Všichni honáci krav v Montaně ji znají taky pod označením ústřice Rocky Mountain nebo kovbojskej kaviár. Zdejší specialitou jsou smažené bejčí koule! Uříznou se mladým býčkům, který tak ztratěj svojí agresivitu a začnou nabírat do více masitější podoby. Koule jsou spařený ve vodě, oloupaný, obalený v okořeněným těstíčku a smažená delikatesa je na světě.

A-Ping

Až si vyrazíte za dobrodružstvím směrem na východ od našich hranic a cesta vás zavane do asijské Kambodži, tak se určitě nevyhnete místní pouliční specialitě s docela nevinným názvem A-Ping. Pokrm vzniknul někdy kolem roku 1960, kdy v zemi řádili Rudý Khmérové a byl fatální nedostatek jídla. Lidi museli bejt kreativní a vymyslet si něco výživnýho. Volba padla na smažený tarantule! Zejména ty hnusný haksny těhlech pavouků se obalej ve směsi cukru, soli a glutamanu sodnýho a smažej se v oleji, ve kterým je přidaném česnek. Prej je to křupavá lahůdka.

Oční bulvy z tuňáka

Tohle jídlo je určitě nejhorší na pohled. Při něm člověk hned ví, o co jde. Oční bulvy pochází z tuňáka a jsou k dostání v každým pořádným kšeftě v Číně nebo v Japonsku. V restauracích se rybí „kukadla jak zrcadla“ vaří s minimálním množstvím jakýchkoliv jiných dochucovadel. Na skus i chuť se tuňáčí oči prej daj srovnat s chobotnicemi. Fajnšmekři tvrděj, že nejlepší jsou ty svaly a tuk kolem samotný bulvy.

Escamole – mexickej kaviár

Tohle údajně chutný jídlo je běžný v mnoha mexickejchch restauracích. Jde o larvy mravenců, který se sbíraj z kořenů agáve. Určitě fajnovější a známější produkt z rostliny agáve je tequila, ale i escamole, jak tomuhle hmyzímu kaviáru místní říkaj je mexickou chloubou. V reálu tyhle světlí mravenčí vajíčka vypadaj třeba jako píniový oříšky. Hmotou jsou podobný tvarohu, chutnaj po másle a ořechách a všude k nim dostanete nachos (tortilový chipsy) a guacamole (mexickou omáčku z avokáda, chilli papriček a koriandru).

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Plazma, LCD, LED nebo OLED? Co sivybrat?

Holky s nejštíhlejším pasem na světě. Šoking!