Hamburgery? Už dlouho nejen fastfood

Dlouhou dobu si pod pojmem „hamburger“ většina z nás představila hlavně umělohmotný prefabrikát z nejmenovaného fastfoodového řetězce. V posledních letech ale čím dál víc restaurací dokazuje, že i plátek mletého masa v housce může být velká delikatesa. Nevěříte?

Lahodný burger k nakousnutí

Chceme burger, ne hambáč!

Samozřejmě, je to jako se vším. Neznamená to, že ve všech „nefastfoodových“ podnicích narazíte automaticky na kvalitní burgery. Ale proč nebýt náročný a nevybrat si ty nejlepší? I příprava a servírování téhle pochoutky má svá určitá pravidla. Co bychom tedy měli všechno vyžadovat, pokud chceme dostat na talíři opravdový burger s velkým B?

Kvalitní maso je základ

Maso je základem každého burgeru. I když se dnes připravují z různých druhů mletých mas, základem stále zůstává kvalitní hovězí. Správná restaurace (podobně jako u steaků) mívá původ masa včetně plemene skotu, ze kterého pochází, uveden v jídelním lístku. Pokud ne, nebojte se na něj obsluhy zeptat. Důležité je i správné mletí. Maso by nemělo být umleto příliš najemnokonzistence má být spíše hrubší. Ani s jeho ochucením by se to nemělo přehánět – přílišné kořenění přebije přirozenou šťavnatou chuť masa. Sůl a hrubě mletý pepř de facto úplně stačí.

Rare, medium nebo well-done?

Správný burger se nepřipravuje na pánvi, ale na grilu. A jak dlouhou dobu se tam bude vyhřívat, samozřejmě rozhodne o jeho propečenosti. Že jste zvyklí požadovat propečení jen u steaků? Chyba lávky. V dobré restauraci se vás na to zeptá obsluha i u burgerů. A pokud ne, tak doporučuji model: dvakrát a dost. Tedy při první návštěvě na to milého číšníka upozornit a jestli se nezeptá ani při druhé, pak už daný podnik ignorovat.

Vlastní housky jsou plus

Není dobrého burgeru bez dobré housky. Lepší restaurace si pro tento účel pečou vlastní. Není to bezpodmínečně nutné k tomu, abychom na stůl i tak dostali kvalitu, ale určitě se to dá považovat za plusový bod. Jedním z největších nešvarů je pak vkládání masa do „studené“ housky. Ta by se měla po rozkrojení lehce opéct do křupava (ideálně také na grilu) a po vložení masa a přidání dalších ingrediencí (sýr, slanina, rajče – podle typu burgeru) co nejrychleji servírovat.

Domácí hranolky

Hranolky patří k burgerům jako k velbloudovi hrby. A rozhodně není dobrou vizitkou podniku, když vám k jinak super burgeru v super housce naservírují hromadu tenkých hranolků ze zmrazeného polotovaru. Dobrá restaurace připravuje vlastní, hezky pěkně tlusté, z „pravých“ brambor a smažené ve vyšší vrstvě oleje v pánvi (nikoliv tedy v tradičním friťáku). Možná si na ně počkáte o trochu déle, ale rozhodně nebudete litovat.

A jak jste na tom s burgery vy? Připlatíte si za kvalitu nebo vám stačí placky z fastfoodu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kulinářský hit podzimu? Zvěřinové hody

Stojí Hruška v širém poli aneb naší zem zachvátila Hruškomanie!