Jak si doma vypěstovat chilli papričky? Není na tom vůbec nic těžkého

Pokud milujete pálivá jídla, tak si asi život nedokážete představit bez pořádné dávky řádně pálivých chilli papriček. Tato ingredience se skvěle uplatní nejenom v hovězím guláši, ale také v některých omáčkách nebo na pizze. Fantazii a chutím se v tomto ohledu určitě meze nekladou.

jak vypěstovat chilli papričky

Proč si tedy nevypěstovat vlastní papričky místo toho, abyste je neustále sháněli v obchodech? Není na tom vůbec nic těžkého, a navíc můžete zvolit odrůdu, která vám svou pálivostí nejvíce vyhovuje. Jak tedy vypěstovat chilli papričky?

Kterou odrůdu chilli papriček zvolit?

Jako milovníci tohoto druhy zeleniny určitě víte, že existuje nespočet různých odrůd chilli papriček, které jsou více či méně vhodné pro domácí pěstování. Hlavním kritériem výběru vhodné odrůdy by však měla být pálivost.

Ale proč vlastně papričky pálí?

Plody obsahují chemickou látku zvanou kapsaicin, která intenzivně působí na nervová zakončení ve sliznici. A právě proto vám při kousnutí papričky připadají tak pálivé. Měli byste ovšem vědět, že stupeň pálivosti závisí nejenom na zvolené odrůdě, ale také na podmínkách pěstování.

Ať už máte rádi chilli papričky enormně pálivé nebo pouze ty, které lehce pošimrají vaše chuťové pohárky, vybírat můžete z mnoha různých odrůd.

Pro začátek se rozhodně vyplatí nasadit více druhů, abyste v průběhu jejich pěstování poznali tu nejvíce vyhovující. Hodnotícím kritériem samozřejmě bude i množství sklizených papriček a pochopitelně jejich pálivost.

Obecně jsou doporučovány tyto odrůdy:

  • Jalapeno M – střední pálivost, ideální paprička pro omáčky nebo jako přísada na pizzu.
  • Padron – malé zelené papričky střední pálivosti, mohou dozrát až do červena.
  • Demon Red – velmi pálivá paprička, ideální pro domácí pěstování v květináčích.

Jak vypěstovat chilli papričky ze semínka?

Ideálními měsíci pro začátek výsadby semínek jsou leden a únor. Samozřejmě se bavíme o jejich zasazení v interiéru, protože venkovní půda je ještě sužovaná tvrdými mrazy. Semena chilli papriček lze zasadit také v březnu, ale mějte na paměti, že čím dříve papričky vysejete, tím dříve budete sklízet zralé plody.

Platí také pravidlo, že nejpálivější odrůdy potřebují více času pro růst a správné dozrání.

  1. Do květináče dejte na dno asi 10 centimetrů kvalitního kompostu, na nějž následně umístěte semínka chilli papriček.
  2. Krycí vrstvu pak tvoří další kompost nebo vermikulit.
  3. Květináč následně umístěte do teploty pohybující se v rozmezí 18 až 25 °C.
  4. Zasazená semínka by se měla nacházet na místě s dostatkem slunečních paprsků.
  5. Po 7 až 10 by měly rostlinky začít klíčit, což je váš první zahrádkářský úspěch.
  6. Nezapomeňte ani na pravidelnou zálivku. Kompost udržujte vlhký, ale rostlinky byste určitě neměli přelévat.

Kam rostliny později přesadit?

Až rostlinky chilli papriček dostatečně povyrostou, nastává čas na jejich přesazení. Správný okamžik poznáte snadno svým pěstitelským citem. Sazenice musí být dostatečně silné, aby se zvládly uchytit v novém substrátu a aby se při manipulaci nepoškodily.

Z velkého květináče přesaďte jednotlivé rostlinky do menších nádob. Opět použijte kvalitní kompost a nádoby s již přesazenými papričkami můžete umístit do skleníku nebo zimní zahrady. V případě, že chcete papričky pěstovat venku na záhonku, měli byste je postupně aklimatizovat na tuzemské podnebí.

Kdy chilli papričky sklízet?

Okamžik sklizně je pro každého zahrádkáře svátkem. Hodiny úsilí a dřiny se najednou projeví v lahodných pálivých chilli papričkách, které chutnají mnohem lépe než ty z obchodu. Papričky jsou obvykle na sklizeň připraveny v červenci.

Pokud však rostlina neměla dostatek slunce, nemusí být plody v tuto dobu ještě zralé. Ke konci sezóny se určitě vyplatí nechat plody zrát o něco déle, abyste dosáhli vyšší úrovně pálivosti. Tímto gestem navíc dáte rostlině vědět, že se blíží konec sezóny a že není potřeba, aby tolik plodila.

Sklizené chilli papričky můžete rovnou konzumovat nebo je uskladnit pro pozdější použití. Prvním způsobem je zamražení plodů, zatímco jiní pěstitelé používají tradičnější usušení.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Používáte jeden druh chilli na všechno? To je chyba! Okrádáte se o spoustu chuti!

Život milovníka chilli je jako život závisláka, jenom zdravější