Vražedné Guinessovy rekordy. Znáte je všechny?

Možná existuje pár dobrých důvodů, proč obětovat vlastní život. Překonávání Guinessových rekordů by mezi ně ale nejspíš patřit nemělo.

guinessovy rekordy

Znáte to. Guinessovy rekordy. Nejdelší nestříhané nehty (8,8 metrů), největší diamant (3106,75 karátů), nejvíc vedených soudních sporů (Jonathan Lee Richards, přes 4000), nejvyšší člověk anebo Boeing utažený silou lidských paží na nejdelší trať. Guinessova kniha je sbírkou rekordů a rekordmanů, kteří ve snaze o zápis často podstupují naprosto zbytečná rizika.

Jedněmi z vůbec prvních vědomě hazardujících byli „skokani z Niagara Falls“. Lidé, kteří se od 5000 lidí, kteří s životem skoncovali u Niagarských vodopádů schválně nebo náhodou, lišili jen tím, že se o totéž pokusili v sudu. Od roku 1901, desítky mrtvých.

Pohřeb spolu s rekordem

Snahu ušetřit práci hrobníkům můžeme hledat i za rekordem „vydržet co nejdéle pohřbený zaživa pod zemí“. Plus mínus kyslíková maska nebo dýchací průduch. Protože tlak zeminy, porucha na přístrojích nebo jakákoliv maličkost činí pokus o rekord tím posledním. Janaka Basnayake by o tom vyprávět nemohl, protože pokus nepřežil. Teoreticky vydržel bojovat o život 7 hodin, ale to na zápis nestačilo.

Poseidon se neptá

Freediving není sport, ale životní filozofie. K tomu, abyste se mohli potápět bez kyslíku (a třeba bez ploutví) do hlubin, to musíte mít v hlavě srovnané. A moc srovnané to v hlavě nemáte, když usilujete o překonání rekordu v dosažené hloubce. Nicholas Mevoli se v roce 2013 ještě v hloubce 71 metrů tvářil, že je všechno ok, ale dekomprese ho pak přesvědčila o opaku. Místo oslavě po rekordu byl funus.

Následky hladového pokusu o rekord

Kolik železného šrotu musíte za celý život sníst, abyste překonali světový rekord? Nebude to nic lehkého, protože Michel Lotito dokázal spořádat něco přes 9 tun. Spořádal i na kusy rozdrcenou Cessnu 150. Jestli mu něco pomáhalo, tak psychická porucha. Když v roce 2007 zemřel na vnitřní krvácení, určitě to s takovými rekordy nesouviselo. Nebo ano?

Skupinové seskoky? Špatný nápad

Nehody s padákem jsou ze statistického hlediska anomálií. Dochází k nim s určitou pravděpodobností, která ale extrémně a nesouměrně narůstá s tím, kolik skokanů je zrovna ve vzduchu. Skáčete sami? Pak máte šanci, že svůj třístý pád do hlubin nepřežijete. Skáčete v partě dvaceti lidí? Pak tragickou nehodou může skončit už padesátý pokus. A když se o hromadný seskok pokusí 222 lidí najednou? Není se čemu divit, že se něco pokazí.

Guinessovy rekordy a hazard se vším všudy

Javad Palizbanian z Iránu rozhodně patřil k lidem, kterým odvážné kousky na motorkách nejsou cizí. Ale akrobatický výkon – přeskočit dvaadvacet vedle sebe seřazených autobusů? Vážně někdo čekal, že by to mohlo dopadnout jinak? Kaskadérský motorkář udělal v roce 2005 tečku za třináctým autobusem, i svým životem.

Nepřekonatelný šampion

Kategorii „Jak hloupější to ještě může být?“ dokonale rozšířil Sailendra Nath Roy. Nápad? Sjet co nejdelší ziplajnu v co největší výšce nad zemí by evidentně bylo moc slabé, a tak se pokusil o totéž, ale zavěšený na svých vlasech. Řekněme, že to nebyl úplně hezký pohled.

Rekord, který nikdo nepřežil

Definitivně nejvražednější rekord ze všech? Takový, o který každoročně nepřímo usilují tisíce lidí, a jež dříve nebo později skončí jejich definitivní smrtí? Zápis spojený s nejstarším žijícím člověkem na světě. Je tu jistá kontinuita, protože poté, co zemře rekordman předchozí, je tu hned nástupce. Chitetstu Wanatabe se tedy se svými 112 lety umístil, ale radovat se z úspěchu mohl jen pár dní. Sám přitom vystřídal 113-letého Masazo Nonaku, který byl šampionem po 114-letém Gustavu Gernethovi.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rekordmani moci: kdo vládl po generace, a komu stačily desítky minut?

Vysokorychlostní železnice překonávají rekordy. Jaké jsou nejrychlejší vlaky dneška, co přinese budoucnost a proč je nemůžeme mít u nás