Wonder Woman rozsekne testosteronový stereotyp komiksů

S blížícím se duelem velikánů Batmana a Supermana se čím dál víc hovoří také o výstupu dalšího z hrdinů DC Univerza. Svůj debut bude mí právě ve zmíněném snímku, ale o jejím původu se více dozvíme až v samostatném filmu příští rok. Správně píšeme „o jejím“, jelikož jde o úžasnou ženu – Wonder Woman.

Samozřejmě, že takoví mocní chlapáci a rivalové jako netopýří muž a syn Kryptonu na sebe strhli hlavní pozornost. Po prvních ukázkách jim také ta popularita i nějakou dobu vydržela. Jakmile ovšem tvůrci filmu do další ukázky střihli scénu s Wonder Woman a jejím štítem odrážejícím laserový pohled Doomsdaye, nabouchaní chlapci rázem ostrouhali. Zraky všech diváků se otočily o rovných 180 stupňů, totiž od mužského pohlaví k ženskému. Od té chvíle snad žádný z následujících záběrů netopýra a rudé kápi neměl sílu bojovat s ženskou krásou a tajuplností hrdinky. Herečka Gal Gadot a její Wonder Woman rozsekly testosteronový stereotyp komiksů.

Wonder Woman (Gal Gadot) a její štít Aegie

Wonder Woman (Gal Gadot) a její štít Aegie

Proč tak najednou

Možná si říkáte, proč právě teď, a odpověď na tuto otázku je vskutku jednoduchá. Nad stříbrnými plátny se totiž stahují mračna příchozí bouře, ve které si to rozdají hromy a blesky dvou rivalizujících komiksových světů. DC Universe jenom stěží mohl sledovat, jak Marvel láduje do kin jeden sólový a týmový snímek za druhým a strhává tak na svoji stranu davy komiksových fandů. Baleův Batman je sice Batman, ale se slabými seriály v zádech takovou bitvu nemohl zvládnout vybojovat sám. Tak do toho přišel Superman, nynější květnový duel s Affleckovým Batmanem (Bale podepsal kontrakt pouze na samostatné filmy), Sebevražedný oddíl, svižně našlápnutý projekt Ligy Spravedlivých, a tím pádem se nemohlo zapomenout na jednoho z nejdůležitějších zakládajících členů, Wonder Woman. V současné době, kdy je navíc emancipace žen ve společnosti tématem žhavých diskuzí, nemohl DC Universe podniknout lepší tah, než přijít s debutem a samostatným filmem oslavované ženské superhrdinky.

Čas postavit se proti/po boku mužům

Čas postavit se proti/po bok mužům

Debut v Úsvitu spravedlnosti

Propletenec vztahů a motivů Wonder Woman v Batman vs. Superman: Úsvit Spravedlnosti nemá nejspíš cenu řešit. Režisér Zack Snyder zanechává pramálo drobečků, které bychom mohli sledovat. Naznačil pouze, že hrdinka má možnou vazbu na Lexe Luthora (fanoušek nadaných bytostí s mocí zničit Supermana), a víme také to, že princezna Diana je více jak několik tisíc let stará. K jejímu původu se ale víc obrací princeznin vlastní film, který by měl vyjít 23. června příštího roku. Daleká doba, říkáte si? Ukázka už ale před nějakým tím pátkem vyšla, a my teď přicházíme s dalšími podrobnostmi.

Už má i své logo, ve stejném nádechu jako Superman

Už má i své logo, ve stejném nádechu jako Superman

O čem Wonder Woman bude?

Příběh o původu Wonder Woman v rukou jasně drží dámská parta v čele s režisérkou Patty Jenkins (film Zrůda), Gal Gadot v hlavní roli a Connie Nielsen (Gladiátor) v roli její matky, Hippolyty. Nemusíme se ale bát toho, že bychom celý film zírali na ženské a palmy na ostrově Amazonek, Themyscira. Byl by to určitě skvostný pohled, to a samozřejmě také výcvik největšího bojovníka (bojovnice) v celém DC Universe. Princezna Amazonek totiž po celý svůj nesmrtelný život na ostrově podléhala důkladnému výcviku v boji. Účelem pokolení Diova totiž vždy bylo dohlížet na smrtelný svět mužů, z čehož ale poněkud sešlo. Jakmile si tohle Diana uvědomí, vydá se z ostrova hledat odpovědi přímo do první světové války, kde potká okouzlujícího vojáka Stevea Tremora (Chris Pine).

https://www.youtube.com/watch?v=i9Ur4De7yT8

O nesmrtelnosti a zručnosti v boji už víte, nakonec bychom mohli shrnout také další z vlastností a hlavně předmětů, kterými hrdinka disponuje. V ukázkách můžeme vidět její nezničitelné náramky, kterými odráží projektily i paprsky, ukované ze zbytků legendárního Athénina štítu Aegisu. Ten patrně třímá v rukou už v Úsvitu spravedlnosti, co nám u ní ale chybí, je její Laso pravdy. Spolu s tím by měla Diana mít také schopnost létání a neopomenutelnou nadlidskou sílu, rychlost a výdrž, čímž se poměrně dost blíží schopnostem Supermana. Dočkáme se?

Myslíte, že dočkáme chybějících předmětů a superschopností?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový Batman je Ben Affleck

Zlaté maliny 2015 – jaké byly nejhorší filmy loňského roku?