Del Toro vdechne život zakázaným hororovým povídkám. Těšte se!

Známý režisér fantasy filmů a hororů našel inspiraci pro další strašidelné příběhy, které nedají mnohým jeho obdivovatelům spát. Tentokrát natrhal ovoce přímo ze zakázané zahrady, kam Asociace amerických knihoven zamyká ty nejznepokojivější knižní díla.

Guillermo del Toro má nepochybně nabitý program, co se jeho naplánovaných projektů týče. Zatím oznámil pokračování úspěšného sci-fi Pacific Rim, třetí díl akčního fantasy Hellboy a pustí se taky do znovuoživení dřevěné loutky Pinocchia. Do toho všeho ale navíc po gotickém hororu Purpurový vrch zase nejspíš dostal chuť se trochu bát a vystrašit také všechny kolem sebe. Naložil si tedy na bedra další film a znovu horor, ke kterému našel inspiraci rovnou v zakázaných knižních titulech Asociace amerických knihoven. Onou osudovou knížkou jsou sice hororové povídky pro děti, jejich obsah se ale expertům zdál tak znepokojivý, že ho raději dětem zakázali. Strašidelné příběhy probouzely nechuť prý i v rodičích, kteří sbírku otevírali skutečně neradi. Řeč je o americké hororové klasice „Scary Stories to Tell in the Dark“.

Možná se strachy budeme třást rovnou třikrát

Kniha autora Alvina Schwartze je z roku 1981, a mnohé děti, nynější dospělí, právě až zde poprvé přičichly k opravdovému strachu. Již tak dost traumatizující nápady a představy podkreslil ještě hrůznějšími obrázky ilustrátor Stephen Gammell. Oba pánové se zabývali tvorbou pro nejmenší a mladé čtenáře, nicméně v tomto díle se jim podařilo strhnout hranici přijatelnosti obsahu dětem, čímž se kniha dostala do zakázané literatury. Stejný osud stihl i další dvě pokračování z roků 1984 a 1991. Je tedy docela možné, že del Toro pootevírá dvířka ne pouze jednomu bubákovi, ale rovnou třem. Úvodní kniha přitom čítá celých 29 kostitřesných povídek, a tak otázkou také zůstává, které z nich se režisér vůbec k zfilmování vybere, nebo jestli se nerozhodne jejich obsah nějak provázat a spojit.

Obal knihy "Scary Stories to Tell in the Dark"

Obal knihy „Scary Stories to Tell in the Dark“

Opodstatněný důvod, proč knihu zakázali

Slavný režisér fantazii meze rozhodně neklade, jak dokazuje i jeho válečné fantasy drama Faunův labyrint, který sklidil hned tři oscarové zlaté sošky. Při spojení se znepokojivými nápady Schwartze proto skutečně může dojít i na strachem ztuhlé svaly. Autor zakázaných povídek pro děti přišel s Wendigem, obživlým strašákem do pole Haroldem nebo fobickým lidem opravdu nepříjemným The Red Spot. Inspirativně vycházel především z folklóru, o čemž určitě vypovídá příběh o stvůře z kanadských lesů pojídající výletníky i lovce. Pohublá postava se žhnoucíma očima a zažloutlými tesáky prý své oběti táhla z kempů do hlubin lesa takovou rychlostí, že jim začaly třením o zem hořet nohy. Obživlý strašák Harold zase své dva tyranské majitele nejdřív psychicky zdeptal, a pak stáhl z kůže. No a „The Red Spot“ je o tom, jak vám pavouci ve spánku nakladou do tváře vajíčka, ze kterých se později vylíhnout stovky jejich malých osminohých potomků. To jsou prosím strašidelné příběhy pro děti! A to se rozhodl přivést k životu Guillermo del Toro.

Hororová ilustrace povídky The Red Spot

Pastva pro oči všech arachnofobiků

Scénáristi Saw přiloží ruce k dílu

Někteří fanoušci určitě doufají v opravdovou hororovou podívanou, ale někteří si zase říkají, že motivem knihy byly přece příběhy pro děti. Nikdo si tedy zatím nemůže být moc jistý tím, jak del Toro režii snímku pojme a jestli se dočkáme označení R jako u Purpurového vrchu. Samo o sobě už ale něco naznačuje to, že režisér si ke psaní scénáře přizval i scénáristy posledních dílů série Saw, Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Na účtu mají i další krváky, jako třeba Piraňu 3D. Trochu zpátky je tedy asi raději bude držet John August, který psal zase Mrtvou nevěstu Tima Burtona nebo Frankenweenieho.

Fantazii se meze nekladou

Purpurový vrch by měl být slabý odvar

Dříve než již režisérem slíbených tří projektů se asi zakázaných hororových povídek nedočkáme. To může být ale dobrá zpráva pro mladší diváky, kteří tak mají ještě příležitost dosáhnout patřičného věku anebo vymyslet dobrý způsob, jak se do kina dostat v případě, že i tento nadcházející hororový snímek dostane označení R – mladším šestnácti let nepřístupno.

Režisérovi fantazie prostě nechybí

Režisérovi fantazie prostě nechybí

Bojíte se při del Torových filmech a máte strach z toho, co teprve přijde?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

19 scén z oblíbených filmů před přidáním počítačových efektů

V jakých filmech to do sebe nejvíc klopí