Zlaté maliny 2015 – jaké byly nejhorší filmy loňského roku?

Za měsíc náš čeká vyhlášení nejen nejlepších, ale i nejhorších filmů roku 2015. Kdo se do filmového suterénu dostal naposled?

V předvečer vyhlášení Oscarů se dozvíme i vítěze tradičního protipólu – anticen Zlatá malina. Ty mají momentálně deset kategorií, tak si pojďme prosvištět jen ty nejzajímavější postavičky, které letos sláva rozhodně nečeká.

Velkým favoritem na všechny hlavní kategorie je Padesát odstínů šedi. Romantická limonáda, která opravdové sado-maso neviděla ani z rychlíku, může vyhrát cenu za nejhorší film, herce (Jamie Dornan), herečku (Dakota Johnson), hereckou dvojici, režiséra i scénář. Těžká zoufalost, která si ale bez problémů vydělala, a už se chystá druhý díl. V cestě za malinovými cenami jim stojí více než vyrovnaní soupeři, šest nominací totiž posbíraly i další tragédiePixely, na které jsme v létě psali recenzi, absurdní akční sci-fi Jupiter vychází a veletrapná komedie s všeříkajícím názvem Policajt ze sámošky. Propadl také původně očekávaný restart komiksové série Fantastické čtyřka a mezi nominovanými jsou i hvězdy typu Johnnyho Deppa a Gwyneth Paltrow za nepovedenou komedii Mortdecai. Holt stačí jednou šlápnout vedle a tyhle ceny na vás nenechají nit suchou. A za zmínku stojí i už tradiční přítomnost Adama Sandlera, který se díky Pixelům ocitne mezi nominovanými už pátý rok v řadě. Smekáme!

Kde se maliny vzaly?

Letos uvidíme už 36. ročník, maliny se rozdávají od roku 1980. Uděluje je Nadace Zlatá malina, která se skládá ze stovek žurnalistů, filmařů a fanoušků. V zásadě každého, kdo zaplatí členský poplatek. Vymyslel je novinář a spisovatel J. B. Wilson, aby tak vzdal hold kinematografickým dílům, které jsou v každém ohledu zcela marné.

A proč vůbec maliny? Název vychází ze slangového termínu “blowing a raspberry”, což znamená… No, raději nechme pána ve videu, aby vám to ukázal:

Takže je asi jasné, že tohle úplně pochvalný zvuk nebude. Ale vyhlášení umělci si z téhle anticeny moc hlavu dělat nemusejí, na jejich kariéru totiž nijak zničující efekt mít nebude. Vždyť mezi “laureáty” se ocitli třeba Arnold Schwarzenegger, Eddie Murphy, Sylvester Stallone, Madonna nebo Paris Hilton. Nutno dodat, že většinou oprávněně, ale přesto jim to v produkování dalších hitů nezabránilo.

Jaký nejhorší film jste v poslední době viděli vy? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oscarové nominace ovládl REVENANT Zmrtvýchvstání

Zmrtvýchvstání – DiCapriova šance na Oscara, teď anebo nikdy