WINDOWS 10 v PC i telefonu, vrací se tlačítko Start

Operační systém Windows 10 společnosti Microsoft konečně spatřil světlo světa a je momentálně k dispozici pro testování. Koncoví zákazníci si na jeho nákup počkají ještě minimálně rok, během nějž autoři ve spolupráci s odbornou obcí zapracují na odladění případných much. Jaké novinky nás tedy čekají?

Windows 10 logo

Hned na začátek jedna důležitá zpráva: podle zástupců Microsoftu jsou „desítky“ úplně poslední verzí Windows, takže je to vůbec naposled, co budeme nuceni měnit operační systém. Ten se do budoucna bude kontinuálně aktualizovat a Microsoft počítá se zajišťováním placené podpory zákazníkům. Systém si tak budeme kupovat ve formě služby. Bezplatný přechod na nový model bude zajištěn pro všechny majitele licencí posledních dvou generací Windows (7 a 8.1) a vlastníky mobilních zařízení se systémem Windows 8.1.

Windows 10 funguje v počítači i na mobilu

Snad ještě důležitější změnou je fakt, že s pomocí Windows 10 hodlá Microsoft vytvořit ucelený multiplatformní ekosystém, do nějž budou patřit počítače, tablety i mobilní telefony. Výměna dat tak bude mnohem snadnější. Pozitivní jsou také relativně nízké nároky na hardware, které jsou stejné, jako u předchozí verze systému. Konkrétně potřebujeme alespoň 1GHz procesor (to dnes splňují i levnější telefony), v závislosti na verzi pak buď 1 GB RAM (32bitová verze) nebo 2 GB RAM (64bitová verze).

Nakonec se podívejme na některé z nejdůležitějších uživatelských novinek ve Windows 10:

  • Tlačítko Start je konečně zpět.
  • Ve Windows 8 byl kladen důraz hlavně na dotykové ovládání, systém se nyní bude ovládat lépe také za pomoci myši a klávesnice. Toho Microsoft docílil vytvořením dvou různých rozhraní, mezi nimiž systém automaticky přepíná dle zvoleného typu ovládání.
  • K systému budou přibaleny bezplatné kancelářské aplikace typu Word či Excel.
  • Mizí duální desktop z předchozích verzí, už žádné přepínání mezi starým a novým rozhraním.
  • Přibude hlasová asistentka „Cortana“.
  • Přibude aplikace pro hráče a majitele Xboxu.
  • Systém přinese podporu pro celou řadu futuristických zařízení, jako jsou brýle HoloLens nebo konferenční počítač Microsoft Surface Hub.

27

Tak co, těšíte se?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější hry roku 2015

Speciální notebooky budoucnosti