Psaní, hraní, paření aneb Speciální notebooky pro vás!

Některé ideje a nápady zůstaly pouhým přáním, jiné se staly skutečností. Podívejte se na to, jak se notebooky staly naším každodenním pracovním i zábavním nástrojem.

Multidotyková vize

Rolltop – srolovaný notebook

Namísto slova notebook se pro přenosné počítače někdy používá také slovo laptop. A když ho chcete stočit do ruličky, tak není nic snazšího, než spojit obě slova a vznikne rolltop. Aspoň tomu tak bylo v konceptu značky Orkin. Před více jak pěti roky vznikl nápad, který disponuje flexibilním OLED displejem. Ve stavu notebook disponujete 17palcovým displejem, stav tablet je pak „stažen“ na 13 palců. Odnímací část slouží jako nabíječka. Pár let uteklo jako voda, klávesnice už takhle rolujeme a pružné displeje už tu máme taky. Brzy tak možná přijde čas i na srolovaný noťas.

Ergonomický pracant

Všichni spisovatelé, návrháři a vlastně třeba i obyčejní chlapi s většími prsty by tuhle fintu jistě ocenily. Jedním z nápadů při vývoji notebooků byla i velikostně klasická klávesnice z počítače, která rozdělení v půli pod sebou ukrývá druhý displej. Oba displeje spolu bezvýhradně spolupracují, na dolním menším programy spouštíte a příkazy udílíte a na horním větším se vaše vůle uvádí do praxe. Spodní displej je navíc LCD dotykáč, tudíž ideální pro skicy, poznámky a jiné rychlé momentální nápady při práci.

Kreativní zázrak

Kreativci mají s touto vizí kombinující možnosti a přednosti notebooku (vertikální displej) a tabletu (horizontální displej) zelenou. Značka Canova nezůstala jen o konceptu a vrhla limitovanou edici i do prodeje, bohužel jen v Itálii a Austrálii. V softwaru nechybí možnost komponování na klávesách, milimetrový papír pro architekty a návrháře, skicák pro malíře a výtvarníky nebo nadupaný text editor pro psavce. Vše vhodně doplněné dotykovým perem, které dnes běžně nazýváme stylus. Považte, že v době, kdy se zrodil tenhle kreativní zázrak se dvěma dotykovými displeji, se psal rok 2007.

https://www.youtube.com/watch?v=xqr6LGU6DNw

DJský pult

Značka Fujitsu během svého vývoje notebooků myslela i na všechny DJe a tvůrce muziky. Laptop z její produkce lze využívat i v zavřené poloze, kdy funguje jako vinylová deska na kotouči gramofonu. Využívat přitom můžete všechny skladby uložené na disku notebooku.

Multidotyková vize

Už před osmi lety se designér Felix Schmidberger vrhl na vizi budoucnosti a připravil koncept notebooku s dotykovým displejem a označením 2015. Nutno poznamenat, že se ve svých tvůrčích představách vůbec nespletl, možnosti jeho laptopu dnes plně využíváme zejména na tabletách – posuny obrazu, více oken obrazu, volba velikostí dvou displejů, dotyková klávesnice…

Autor: Petr Lízal