Nemám smartphone, nejsem in. Tři důvody pro „hloupý“ telefon

Fakta jsou neúprosná. Podle údajů výzkumu četnosti Media projekt jsou v současnosti mezi českou populací asi 3 miliony kusů chytrých telefonů. Podle zprávy Ericsson Mobility Report či odhadů organizace GSMA pak globální počet uživatelů smartphonů v roce 2020 překoná závratných 6 miliard lidí. Tady jsou důvody, proč raději oprášit starou Nokii 3110 a být za excentrického intelektuála.

  1. Ušetříte – smartpohony jsou drahé na provoz a musí se upgradovat

Smartphony jsou jako počítače. Jelikož se pro ně vyvíjejí stále náročnější aplikace, vznikají nové bezpečnostní hrozby a svou roli hrají také módní trendy, musejí majitelé chytrých telefonů počítat s neustálými investicemi. Průměrná délka životního cyklu nového modelu smartphonu je odhadem 18 i méně měsíců, pak je třeba koupit nový nebo nést následky (např. pomalý chod systému a bezpečnostní rizika). Pokud se o svůj přístroj dobře staráte, možná získáte část peněz z jeho prodeje, přesto je to výrazně dražší než držet se staré cihly.

Ale pozor, tím jsme ještě neskončili. Jako majitelé smartphonu si pravděpodobně pořídíte také mobilní data (v podstatě hlavní výhoda chytrých telefonů), což je další pravidelný výdaj ve výši několika set korun. A nakonec jsou tu aplikace, za které můžete nechat další tisíce. Máte našetřeno?

  1. Věrností ke starému telefonu pomůžete matičce Zemi

Mobilní telefony již oproti dřívějšku většinou nejsou tak plné toxických látek, jako je olovo, brom, chlor, rtuť, nikl nebo kadmium, přesto je alarmující, v jak malé míře vysloužilé přístroje recyklujeme. Nových statistik je pomálu, podle různých údajů se však čísla pohybují jen okolo 10-15 % (podle některých je to ještě výrazně méně).

K výrobě dnešních telefonů se ale používají také drahé kovy (zlato, stříbro…) a další látky, jako třeba lanthanoidy, skandium a yttrium souhrnně nazývané prvky vzácných zemin. Zhruba 97 % z těchto kovů pochází z Číny a vedlejším produktem těžby je radioaktivní prvek thorium s dlouhým poločasem rozpadu. Navíc si představte, že celé desítky milionů mobilů končí na skládkách, kde se rozkládají desítky let a mohou např. kontaminovat okolní zdroje vody. To byste chtěli? Greenpeace na vás!

  1. Bez mobilních dat v telefonu budete produktivnější a klidnější

Nepopíráme, že je úžasné disponovat nepřetržitým přístupem k centrálnímu mozku lidstva (Google), být stále on-line má však i negativa. Za prvé to může být kontraproduktivní, neboť jde o děsivého zabijáka času. Na chytrém telefonu můžete hrát hry, sledovat videa a být aktivní třeba na Facebooku, a najednou zjistíte, že je celý den v tahu (neříkejte, že to neznáte).

Navíc je to extrémně návykové. Po smartphonu většina z nás sáhne do 15 minut po probuzení, v průběhu dne pak průměrný uživatel telefon zkontroluje ještě až 150krát za den. Vyhradíme-li 8 hodin spánku, znamená to, že na displej chytrého telefonu zíráme pravidelně po celý den v intervalech zhruba co 6,5 minuty.

Krom toho je stresující být stále k dispozici a mít non-stop přístup k pracovnímu e-mailu. Podle psychologů bychom si měli stanovit jasnou hranici mezi pracovní dobou a volnočasovými aktivitami. V opačném případě se vystavujeme zbytečnému stresu.

Nakonec je tu společenský rozměr. Možná jste zažili podobnou situaci: Jste na drinku s kočkou svých snů a ta blbka se místo poslechu vašich geniálních bonmotů věnuje lajkování kravin na Facebooku. Navíc se zataguje, přidá si vás do přátel a pořídí s vámi obligátní selfie. Vy už jste ale otrávení, ztratili jste zájem a radši byste si doma pustili péčko. Víte, jak se jí zaručeně zbavit? Vytáhněte svůj prehistorický telefon!

Pokud jsme vás stále nepřesvědčili, mrkněte na tohle video.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na co všechno se dá použít podprsenka?

Bouračky slavných aneb nešťastný den 30. listopadu