Warhammer: Return of Reckoning. Kultovní hra se zvedla z popela a na bitevním poli už to zase žije

Měl to být konkurent pro World of Warcraft. Po pěti letech se servery uzavřely a hra skončila, ale nyní se Warhammer: Return of Reckoning probudil novým životem. Ve své době se jednalo o výtečný počin, a nic se na tom nezměnilo doteď. Proč stojí za to titul vyzkoušet a pro koho je?

Warhammer Return of Reckoning

V roce 2008 spatřila světlo světa hra z žánru MMORPG ze světa Warhammeru. Tento temný fantasy svět byl pro to jako stvořený, a vývojáři z Mytnic Entertainment vydali pod hlavičkou EA Games výtečný Warhammer Online: Age of Reckoning. Hra měla představovat přímého konkurenta pro World of Warcraft od Blizzardu, a přestože tohle vlastně nenastalo, našla si spoustu fanoušků a přinesla několik revolučních novinek v žánru, které později všechny další online hry zahrnuly a okopírovaly, včetně WoW. Příkladem je známá encyklopedie Tome of Knowledge nebo podoba Public Questů v otevřené krajině.

Warcraft původně jako klon Warhammeru

Hráčům, kterým vadila přehnaná anime grafika a dětinské zobrazení World of Warcraft tady vznikla víc než slušná alternativa. Samozřejmě s platnými měsíčními poplatky, jak už to u těchto her bývá. Je trochu paradoxem, že celá série původních real-timových strategií Warcraft vznikla poté, co Blizzard nedostal licenci od Games Workshop. V devadesátých letech chtěli vývojáři z Blizzardu udělat hru ze světa Warhammeru, ale protože jednání selhala, rozhodli se konat na vlastní pěst. Zrodil se konflikt mezi říší lidí a orkskými nájezdníky, a jejich podoba byla zkrátka totožná, jako těch od Games Workshop. Britská herní dílna tenkrát možná zaváhala, a vznikl tak fenomén Warcraft.

Return of Reckoning

Válečného kněze doprovází do bitvy Sigmarovo požehnání i spravedlivý hněv jeho služebníka.

Vzestup, pád a znovuzrození

Mnozí hráči viní dodnes z konce Warhammeru Online giganta EA Games, který hře neposkytoval dostatečnou péči a ta začala postupně upadat. Servery zely prázdnotou, hráči mizeli a bojiště bylo pusté. Docházelo ke slučováním serverů, a pak přišel konec. Ten byl oznámen v roce 2013 a v prosinci pak hra skončila nadobro.

Pro spoustu hráčů to byly skvělé časy, na které nechtěli zapomenout. Tyto hry budují gildy a jisté sociální zázemí, a faktor zábavy měl WAR online vysoký. A tak začala skupina příznivců pracovat na svém snu, který se podařil splnit. Privátní server umožňuje hrát hru ve stejné podobě, jako kdysi. Pod názvem Return of Reckoning můžete vstoupit do světa Warhammeru v tomto jedinečném MMORPG.

Return of Reckoning

Škola ohnivé magie nebo prastaré trpasličí runy?

Otevřeno pro každého

Server má maximální kapacitu 1500 lidí a aktuálně online je vždy několik stovek hráčů. Hra nabízí vynikající PvP s důrazem na taktizování a skvělou a zajímavou skladbu povolání, které si můžete zvolit. Stejně tak vývoj charakterů je po všech stránkách řešen dokonale. Teleportace do PvP scénářů je samozřejmostí, a pak už zbývá nechat se naverbovat do nějaké gildy a společně vyrazit dobývat Pevnosti.

Modří a červení

Rozdělení na dobré a zlé je v těchto hrách nutností. Tábor Order sdružuje lidi, trpaslíky a elfy. Destruction zase vyznavače Chaosu, zelené kůže a temné elfy. Celkově jsou povolání velice lákavá. Na straně lidí můžete bojovat třeba jako Witch Hunter s rapírem a křesadlovou pistolí, šílený Bright Wizard metající ohnivé inferno nebo kladivem vládnoucí Warrior Priest, svatý muž a bojovník, stejně jako zdatný healer. Trpaslíky zastupuje Engineer, který se zaměřuje na střelbu nebo zápalné granáty, ale i milovaný potetovaný Slayer s oranžovým hřebenem vlasů, který je jako melee DPS bez jakékoli ochrany závislý na léčení healerů. Greenskins nabídnou klasicky gobliny a orky. Nezničitelný Black Orc je zde v roli tankujícího charakteru, zatímco Goblin Shaman ovládá magii a zblízka je zranitelný. Magus z řad Chaosu levituje lehce nad zemí, Dark Elves mají Witch Elfku, assassinku s dýkami, a třeba elfský White Lion na straně Order má k dispozici svého věrného peta – Bílého lva.

Povolání je dvanáct na každé straně, tzn. 24 celkem, a protože je server jen jeden, je možné hrát na něm za obě znesvářené strany. To v původní hře nešlo. Všechny názvy i prostředí vychází ze světa Warhammeru, který je nejlepší strategickou hrou na poli wargamingu a modelařiny. Lahůdka pro fanoušky nebo čtenáře knih, které se v této bohaté fantasy odehrávají.

Return of Reckoning

S vážností můžeme prohlásit, že hra vypadá i po letech naprosto úžasně.

Vydejte se do hry ještě dnes

Pokud hledáte něco nového nebo se naopak toužíte vrátit zpět, vyhledejte si Return of Reckoning na internetu. Hra je ke stažení zdarma a její hraní nic nestojí. Navíc ji dnes utáhne většina počítačů, přestože grafika vypadá výtečně a ani trochu nezestárla nebo se neomrzela. Hraní RoR na druhou stranu není ani tolik flashback, protože mnozí tvrdí, že za předčasný skon původní hry může právě fakt, že byla vydána příliš brzy. Později by totiž byla doceněna více a odliv hráčů by možná nenastal. Ale nevadí, teď je zpět v plné síle. Vzhůru na bitevní pole!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Warhammer: Chaosbane je akční RPG, jak ho máme rádi. Legendární Diablo dostalo další klon

Avengers: A-Day dorazí příští rok. Na co se můžeme těšit. Známe detaily