Vývojáři Assassin’s Creed pomohou s opravou vypálené katedrály Notre-Dame v centru Paříže

Vypálená katedrála Notre-Dame bude postupně opravena. Pomoci má archiv vývojářské společnosti Ubisoft, která stojí za známou sérií her Assassin’s Creed.

Nikomu asi neunikla aktuální zpráva, že vyhořela katedrála Notre-Dame, která byla jednou z největších krás historického centra Paříže. Spolu s Eiffelovou věží, Vítězným obloukem, kostelem Sacré Coeur nebo muzeem Louvre patřila k nejnavštěvovanějším památkám srdce Francie. O původu požáru se vedou spekulace, protože je dnes téměř nemožné, aby podobný požár vznikl nedopatřením nebo náhodou. Naštěstí se podařilo zachránit cenné historické artefakty, hasiči dostali plameny pod kontrolu a chrám zůstal stát.

Pomůže Ubisoft

Pomoc s obnovou ztracené památky teď přislíbilo francouzské vývojářské studio a vydavatelství počítačových her Ubisoft. To se proslavilo veleúspěšnou herní sérií Assassin‘s Creed, kterou snad nemusíme nikomu představovat. První díl vyšel v roce 2007 a v kůži člena spolku zabijáků odhalujeme templářské spiknutí v Jeruzalémě. Série her se dočkala obrovské popularity, a každý další díl se odehrává v jiném historickém období, od rané renesance až po období páry. Skvělá hratelnost a nekonečná zábava ale není jedinou devizou těchto her. Jejich tvůrci totiž kladou maximální důraz na historickou podobu skutečným památek a objektů, na které při hraní narazíte. Assassin’s Creed: Unity z roku 2015 se tak odehrává v Paříži během Francouzské revoluce, a chrám Notre-Dame v ní navštívíte také.

Památka ve hře stojí dál

Vývojáři z Ubisoftu při vývoji Unity katedrálu pečlivě zdokumentovali. Pro potřeby přesného zobrazení ve hře pořídili tisíce fotek a zároveň i 3D mapování, aby byla památka ve hře naprosto věrná svému reálnému předobrazu. V jejich archivech se tak nacházejí podrobné výkresy, dokumentující i jednotlivé detaily a drobnosti. Podle samotných lidí ze studia je si prý jejich výtvor podobný v každém zákoutí a sedí i poměry a jednotlivé proporce. To je skutečně neocenitelný zdroj pomoci v tuto chvíli, kdy bude potřeba Notre-Dame poskládat znovu.

Katedrála Notre-Dame

zdroj: Ubisoft

Chrám Matky boží

Výstavba katedrály Notre-Dame započala v roce 1163, a její stavba trvala neuvěřitelných 182 let. Dokončena byla v roce 1345 a díky délce stavby se do ní zajímavě promítl románský sloh, stejně jako pozdější gotická architektura. Nejlákavější k fotografování jsou potom její čelní věže, které jsou 69 metrů vysoké. Pohled na ně je notoricky známý a naštěstí nebyly během požáru ztraceny. Francouské úřady začnou co nevidět s přípravami oprav stavby, jakmile budou odklizeny všechny trosky. Ty se samozřejmě budou pečlivě přezkoumávat, jednak kvůli možnému odhalení příčiny požáru a také kvůli možnosti případného zachování.

Obrovská sbírka peněz a hra ke stažení zdarma

Již během události se ukázalo, kolik Francouzů rozesmutnilo poškození katedrály a okamžitě se nabídlo několik movitých lidí, kteří slibují velikou finanční výpomoc. Prvním z nich byl údajně Francois-Henri Pinault, manžel herečky Salmy Hayek, který přislíbil 100 milionů euro. Další lidé jeho příkladu následují a k dispozici by mělo být aktuálně už 900 milionů euro.

Nikoho z Ubisoftu určitě nenapadlo, jak důležitou roli bude mít jejich práce pro vývoj hry na skutečné události. Série Assassin’s Creed funguje svým způsobem tak trochu i jako historická encyklopedie, a ukazuje se, že pečlivá a podrobná archivace památek prostě není k zahození. Ubisoft navíc věnuje na obnovu katedrály 500 000 euro a k tomu nabízí tento týden hru Assassin’s Creed: Unity ke stažení zdarma. Vyzývá tím k virtuální návštěvě Notre-Dame. Ve hrách jsme se už podívali do Říma i do Londýna, tak můžeme doufat, že si Ubisoft jednou třeba vybere i Prahu. Až nám potom vyhoří Staroměstská radnice, jejich plány se budou hodit. Není ale tajemstvím, že vývojáři už naši metropoli pro umístění hry zvažovali.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?

Dobrý nápad, ale špatný výsledek. Jak to končí, když se do něčeho naveze stát s dobrými úmysly? Opatření často působí úplně opačně!