Salma Hayek: Od kláštera až po nestárnoucí sexy padesátnici! Jaká „náhoda“ ji přivedla až do Hollywoodu? Koukněte na její sexy video!

Ženská hvězda filmu Desperado zpomalila stárnutí a téměř se nemění. Salma Hayek je rozhodně nejznámější mexická kráska Hollywoodu. Jak se k filmu dostala a čemu vděčí vlastně za svůj úspěch?

Salma Hayek je rozhodně nejznámější mexická kráska Hollywoodu

Zná ji asi každý, hlavně ze snímků Desperado nebo Od soumraku do úsvitu. Oba tyhle filmy přišly po sobě v letech 1995 a 1996 a staly se u diváků velmi oblíbené. Pro herečku z Mexika to byl ale odrazový můstek na cestě k filmové kariéře. Její první role před kamerou přišla samozřejmě už o pár let dříve, ale teprve Desperado zájem o ni zvedl. Může za to také režisér Robert Rodriguez, který ji obsadil, a herečka hraje víceméně v polovině všech snímků, jaké kdy až do dnešních dnů natočil.

Tenkrát v Mexiku

Salma Hayek se narodila 2. září 1966 v přístavním městě Coatzacoalcos ve státě Veracruz, který spadá pod federativní republiku Mexiko. Její matka Dami Jiménez Medina je španělského původu a otec Sami Hayek Dominguez má předky v Libanonu. Rodina byla silně katolická a její dětství by pro mnohé bylo z dnešního pohledu nepředstavitelné. Už ve dvanácti letech ji totiž rodiče poslali na internátní školu do Lousiany ve Spojených státech. Budoucí herečka však byla samorost, a proto ji místní jeptišky poslali pro nevybíravé chování zpět do Mexika. Období puberty ale stejně strávila v Houstonu v Texasu, kde žila u své tety.

Plán rodiny byl, že začne Salma studovat mezinárodní vztahy v Mexiku, ale mladá krasavice se začala zajímat o herectví. Navštěvovala na škole hodiny dramatu a později ze studií odešla úplně. Nakonec začala účinkovat v seriálu Teresa, kde získala hlavní roli. To bylo v roce 1989. Salma měla ale vyšší cíle, a tak populární mexickou telenovelu opustila, aby vyrazila hledat štěstí v Hollywoodu.

Los Angeles jako kolébka talentů?

V Los Angeles se usadila v roce 1991, a pro každého tu byla úplně neznámá. Rychle pochopila, že je nutné umět mluvit bez přízvuku, a tak začala docházet na kurzy angličtiny, a samozřejmě herectví. Objevovala se v té době jen v krátkých rolích v seriálech, a hvězdná kariéra byla v nedohlednu. Vše ale změnila jedna drobná událost, jak se často stává. Na trnitou cestu vzhůru si Salma posteskla v jedné televizní show, která se vysílala ve španělštině. V tu chvíli ale pořad sledoval režisér Robert Rodriguez, kterého mladá herečka uchvátila, a rozhodl se jí nabídnout roli ve filmu. První spoluprací byl jeho televizní snímek Rychlá kola v roce 1994.

Dvorní herečka Roberta Rodrigueze

Rok 1995 byl pro Salmu zlomový. Zahrála hlavní roli ve snímku Ulička zázraků, objevila se ve čtyřpovídkovém filmu Čtyři pokoje, kde točil jednu část Rodriguez a jednu jeho kamarád Quentin Tarantino. A hlavním hřebem byl akční Desperado, kde hlavní roli zahrál Antonio Banderas. Právě tento film vynesl herečku do povědomí světa. Desperado samotný má přitom také zajímavý příběh. Předcházel mu totiž nízkorozpočtový film El Mariachi, který mladý Rodriguez natočil za své vlastní úspory. Film se mezi lidmi uchytil, a všimli si ho i v Columbia Pictures. Rozhodli se dát mladému talentu 7 milionů dolarů pro natočení Desperada. V něm už si Mariachiho zahrál Antonio Banderas, a přestože je snímek kované béčko, získal ohromnou popularitu. Možná za to může i obsazení Salmy Hayek.

Životní role excentrické malířky

I následující rok potom Rodriguez vypouští další béčko, a tentokrát je to upírský snímek Od soumraku do úsvitu, kde se v hlavní roli objevil George Clooney. Kritiky snímek nemilovaly, zato diváci ano, a pro Salmu to byl další krok vzhůru v povědomí filmového světa. Svět hollywoodu se otevřel, a herečka už o obsazení neměla nouzi. Následovalo několik úspěšných nebo méně úspěšných filmů, například Fakulta, Wild Wild West nebo Traffic – nadvláda gangů.

Další průlom byl pak rok 2002, kdy Salma Hayek zazářila v dramatu Frida. Životopisný snímek mexické malířky Fridy Kahlo herečka i spoluprodukovala, a objevili se v něm Alfred Molina, Antonio Banderas, Geoffrey Rush nebo Edward Norton. Za tuto roli byla Salma Hayek jako první mexičanka nominovaná na Oskara v kategorii Nejlepší herečka. Pro zvědavce přidáváme informaci, že se tu objeví nahá.

Chce to odhodlání!

Od roku 2000 má Salma vlastní produkční společnost Ventanarosa, která produkuje televizní i filmové projekty. Z dalších rolí následovala například komedie Adama Sandlera Machři nebo drama Divoši, a z těch posledních rolí je to přisprostlá manželka nájemného vraha ve snímku Zabiják & Bodyguard z roku 2017. Za zmínku stojí jistě i seriály Ošklivka Betty (2006) nebo oblíbený Studio 30 Rock, který se natáčel mezi lety 2009-2013.

Soukromí si herečka tají, jejím známým partnerem byl ale třeba herec Edward Norton. Od roku 2009 je její manžel francouzský podnikatel a miliardář Francois-Henri Pinault, který vlastní několik obchodních řetězců po celém světě. Patří mu i italská módní značka Gucci.

Na obrazovce možná není tolik patrné, že Salma Hayek měří pouhých 157 cm. Její odhodlání bylo ale vždy vysoké. Jak sama říká, když chcete něčeho dosáhnout, musíte za tím jít a nebát se překážek!

Ještě malý bonus…

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!

Oskarová kočka Pénelope Cruz. Bude teď hrát už jen se svým manželem Javierem Bardemem? Jak se jejich cesty potkali a na čem teď dělá