Trápí vás nadměrné vypadávání vlasů? Transplantace vlasů je řešením

Asi každý muž touží po delších a hustých vlastech, s jejichž pomocí by se alespoň trochu přiblížil sexsymbolům současné doby. Bohužel příroda nebyla v přidělování vlasů zrovna dvakrát spravedlivá, tudíž některé muže už od útlého věku trápí jejich nadměrné vypadání.

vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů není nic, kvůli čemuž byste měli podléhat depresím, protože dnes můžete podstoupit transplantaci vlasů, díky níž se opět budete pyšnit hustou hřívou.

Proč vlastně dochází k vypadávání vlasů?

Ještě předtím, než začnete přemýšlet o transplantaci vlasů, se zkuste zamyslet nad tím, proč vám vlastně vlasy tolik vypadávají. Příčina totiž nemusí mít počátek v genech, ale nadměrné vypadávání jste si mohli způsobit nezdravým životním stylem nebo stresem.

Musíte také počítat s přirozeným úbytkem, který u zdravého muže představuje vypadnutí přibližně 100 vlasů za den. Je samozřejmě nesmyslné počítat každý vlas, ale pokud byste si při česání nebo mytí vytrhávali abnormálně velké množství vlasů, měli byste začít situaci řešit. Nadměrný úbytek vlasů totiž může signalizovat závažnou chorobu, a proto se tento jev nevyplatí podceňovat.

Muži jsou od přírody náchylnější na vypadávání vlasů než ženy. Ptáte se proč? Tím důvodem je menší odolnost vůči chronickému stresu, dědičnost, a především tvorba určitého derivátu mužského hormonu, takzvaného DH-testosteronu.

Při dlouhodobém chronickém stresu je logické, že se vlasy na mužské hlavě příliš dlouho neudrží. Nedochází k dostatečnému vyživování vlasových kořínků, v důsledku čehož se vlas neokysličuje a pomalu chřadne.

Pro koho je vhodná transplantace vlasů?

Absolvování transplantace vlasů je třeba si dobře rozmyslet. V některých obdobích přirozeně vypadává více vlasů než v jiných. Pokud si tedy nejste jistí, určitě se obraťte na lékaře nebo na odborné lékařské středisko, kde se transplantací vlasů zabývají.

Osudové rozhodnutí byste ovšem neměli odkládat, protože čím dříve se na lékaře obrátíte, tím snazší a rychlejší bude nahrazení plešky. Transplantace vlasů muži nejčastěji podstupují po radioterapii, po chemoterapii nebo po neurochirurgických zákrocích, po nichž nové vlasy nerostou příliš dobře.

Co transplantaci vlasů předchází?

Ještě předtím, než padne finální rozhodnutí o provedení transplantace vlasů, absolvujete několik podrobných vyšetření, které se budou snažit odhalit příčinu nadměrného vypadávání. V praxi se používá hlavně trichodram. Ten odhalí strukturu vlasu až do nejmenšího detailu, a navíc umožňuje rozpoznat určité anatomické poruchy.

Samozřejmostí je analýza krevního obrazu, kde lékař hledá nesoulad u hladiny vitamínů a minerálů, a kromě toho se zde mohou projevit problémy s játry či žlučníkem.

Jak transplantace vlasů probíhá?

Pokud se rozhodnete transplantaci vlasů absolvovat, nemusíte se na ni nějak zvlášť připravovat. Pouze byste 3 dny před plánovaným zákrokem neměli pít alkohol a kávu a také se vyhněte práškům na ředění krve, které by mohly transplantaci zkomplikovat. Všechny ostatní úkony budou zařízeny na klinice, včetně hygieny vlasů.

Operace je prováděna v částečné anestezii. Nejprve jsou odebrány štěpy, nejčastěji ze zadní části hlavy, a poté nastává příprava příjmového místa.

Samotné vkládání štěpů je časově nejnáročnější částí transplantace. Podle rozsahu může trvat 2 až 8 hodin, ovšem lékaři dokážou během jednoho dne aplikovat přibližně 1 tisíc štěpů. Vyžaduje-li to situace, je transplantace rozdělena do několika po sobě následujících dnů.

Pokud toužíte po bujném porostu namísto lesklé plešky, není nic jednoduššího, než se obrátit na specializované zdravotnické středisko a podstoupit transplantaci vlasů. Zákrok není životu nebezpečný, tudíž se v žádném případě nemáte čeho bát.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Méně šamponu, více pomády – tak vypadá moderní péče o pánské vlasy

7 největších chyb, které děláte se svými vlasy. Která vás dostane do hrobu?