Méně šamponu, více pomády – tak vypadá moderní péče o pánské vlasy

Koutek v koupelně určený pro naši pánskou kosmetiku se stále rozrůstá. Svojí velikostí už hravě konkuruje té části, kterou uzurpovaly naše dámské polovičky. Zatím ale dost zaostáváme, pokud jde o množství vlasové kosmetiky. A to je dobře. Než se zahltit velkým množstvím přípravků na vlasy, je lepší sáhnout po univerzálních, ale kvalitních produktech, které nebudou experimentem. Platí to pro šampony, ale i pro vlasový styling. Pojďte se podívat na dobré rady, jak pečovat o vlasy, tedy pokud vám ještě nějaké zbyly, a jak udržet účes na uzdě od východu po západ slunce, nebo ještě o něco déle.

styling na vlasy

Co může být složitého na mytí vlasů? Budete překvapeni!

Většina z nás kolem mytí vlasů příliš velkou vědu nedělá. Možná nás sice trápí nějaké ty lupy nebo rychlé maštění vlasů, ale to se snažíme řešit výběrem speciálního šamponu. I když… Ano, nejspíš jste si již všimli, že se zázrak nekoná. Tedy alespoň pokud jde o vaši neustále mastnou hlavu. Její každodenní mytí je unavující, jenomže co dělat, když se nám vlasy tolik mastí? Osvědčená rada je – vlasům svědčí méně péče a šetrnější mytí. Co to přesně znamená?

Zkuste se překonat a chvíli si vlasy mýt maximálně dvakrát týdně. Vlasům skutečně příliš péče nesvědčí a pokud přestanete pokožku hlavy neustále vysušovat šampónem, nejspíš se vám přestane i tolik mastit. Znamená to ale zhruba dvouměsíční „očistec“, kdy se pokožka hlavy vrátí opět do normálu.

Nemůžete si tento experiment dovolit? Vlasům k nemastnému vzhledu dokážete pomoci suchým šamponem. Moderní suché šampony nezanechávají na vlasech žádný rozpoznatelný film a mastnotu z vlasů odstraňují velice efektivně. Aplikují se denně.

Jak na šetrné mytí vlasů?

Důležité je rovněž mýt vlasy šetrně. Nejde ani tak o vlasy, ale spíše o vlasovou pokožku. Nejspíš budete muset zapomenout na všechny zastaralé rady ohledně mytí vlasů. Pozor si musíte dát už na výběr šampónu. Rozhodně nesahejte po odmašťovači sílou srovnatelným se saponátem na mytí nádobí. Šampon nikdy nepoužívejte neředěný přímo z balení. Důležité pravidlo říká, že šampon je zapotřebí ředit vodou, a to tak, že na jeden díl šamponu přidáte šest dílů vody. Šampon si takto nachystejte vždy předem odděleně v kelímku nebo plastové skleničce. Vodu se šamponem dobře zamíchejte. Tento kousíček práce a nepohodlí navíc má kromě optimálnější péče o vlasy ještě jeden příznivý efekt. Za šampony od teď neuvěřitelně ušetříte. To, co jste dříve spotřebovali za měsíc, vám teď vydrží déle než půl roku.

Nové silné koncentráty šamponů změnily i přístup k samotnému mytí. Šamponem už se nesnažíme odmašťovat pokožku. Nevtíráme jej do pokožky hlavy, ani vlasovou pokožku nemasírujeme při mytí prsty. Jedním i druhým bychom pouze stimulovali mazové žlázy ve vlasové pokožce k ještě rychlejší a výraznější produkci mazu.

Bez stylingu to nepůjde

Pokud máte dobrý sestřih od holiče, nezapomeňte ještě navštívit specializovaný obchod s pánskou kosmetikou, třeba online, kde si pořídíte dobrý pánský vlasový styling. Přiživujete se na tom od své polovičky? Nedělejte to, ženy poznají doslova po čichu, že „zneucťujete“ jejich drahé stylingové přípravky. Navíc, naše pánské vlasy potřebují mnohdy něco jiného.

Pánská kosmetika pro vlasy, tedy když vynecháme tu na mytí vlasů, to jsou především různé vosky, pasty a pomády. Tekutá a pěnová tužidla nás poněkud míjí. Ale přesto je toho na výběr tolik, že se mnohdy ztrácíme. Co je tedy pro náš účes nejlepší?

Každé vlasy si sice žádají své, ale přesto existuje univerzální pánský styling – tím je pomáda. Už dávno to není ta, kterou si pamatujeme ze starých filmů. Vlasy po ní nemusí vypadat zcela ulízaně nebo mokře. Moderní pomády bývají na vodní a na olejové bázi. Ty na vodní jsou oblíbenější díky snadnějšímu použití. Nemusíte totiž u nich bojovat s odstraňováním pomády z vlasů. Snadno se vymyjí při běžném mytí. Voskové se musí mnohdy odstraňovat speciálními přípravky.

Hey Joy – pánský styling na vlasy ze Španělska

Stylovými, a hlavně dokonalými společníky pro pánské vlasy, jsou pomády Hey Joy. Jde o španělskou značku, kterou u nás prodává e-shop Luxusni-holeni.cz. Tato pomáda je na vodní bázi a dodává se v matném i lesklém provedení. Styling nezanechává ve vlasech žádné stopy a skvěle se vymývá.

Jak jej aplikovat na vlasy? Malé množství pomády si naberte prsty do dlaně a pomádu v dlaních jemně rozetřete a zahřejte. Až pak již aplikujte na vlasy. Styling Hey Joy lze aplikovat na suché i na mokré vlasy. Na suchých bude držet pevněji, na mokrých se jemně zředí a působí více uvolněně. Zajímavý efekt lze dosáhnout, když si ihned po nanesení stylingu vlasy učešete. Díky správnému načasování použití hřebene do stylingu budou vaše vlasy lépe definované. Tak tomu alespoň říkají kadeřníci. V překladu do řeči nás, smrtelníků, to znamená, že dostanou zajímavou strukturu.

Autor: red